raffinaderij

Oliereuzen knappen voor 2,3 miljard raffinaderijen op

** FILE ** Iranian oil technician Majid Afshari checks the oil separator facilities in Azadegan oil field, near Ahvaz, Iran, Tuesday, April 15, 2008. (AP Photo/Vahid Salemi)

De twee grote olieraffinaderijen in Antwerpen ExxonMobil, en Total en gaan voor een bedrag van 2,3 miljard euro hun raffinaderijen opknappen en vernieuwen.

De grootste investering komt van ExxonMobil, de op een na grootste raffinaderij in de Antwerpse haven. Total investeert 1,3 miljard euro in een nieuwe fabriek die zware fracties van ruwe olie (bijvoorbeeld voor asfalt) moet omzetten in lichtere fracties (onder meer voor autobrandstoffen).

Diesel

In de grootste raffinaderij in Antwerpen, die van het Franse olieconcern Total, wordt 1 miljard euro geïnvesteerd. Total wil met de nieuwe installatie meer diesel dan benzine uit aardolie halen. De Antwerpse Total raffinaderij is de grootste van de groep wereldwijd, schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De top van Total zal in het najaar de knoop doorhakken over de investering, net zoals die van Exxon-Mobil. De Amerikaanse oliegroep, bekend van de Esso-tankstations, zal dan een definitieve beslissing nemen over de investering in Antwerpen, maar intussen zijn de voorbereidingen in de haven al volop bezig.

Opsteker

De derde raffinaderij in Antwerpen (Independent Belgian Refinery, het vroegere BRC dat nu in handen is van Gunvor) wordt in oktober drie weken stilgelegd voor een grote schoonmaak. Ook dat is een miljoeneninvestering. Het Russische Gunvor kocht begin dit jaar het noodlijdende BRC en startte in mei de productie weer op. Sindsdien worden opnieuw werknemers aangeworven.

De vernieuwingsoperaties van de drie raffinaderijen zijn een mooie opsteker voor de haven van Antwerpen. De drie raffinaderijen verwerken dagelijks zowat 774.500 vaten olie en tellen samen net iets minder dan 2.000 werknemers.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oliereuzen knappen voor 2,3 miljard raffinaderijen op | TankPro.nl
raffinaderij

Oliereuzen knappen voor 2,3 miljard raffinaderijen op

** FILE ** Iranian oil technician Majid Afshari checks the oil separator facilities in Azadegan oil field, near Ahvaz, Iran, Tuesday, April 15, 2008. (AP Photo/Vahid Salemi)

De twee grote olieraffinaderijen in Antwerpen ExxonMobil, en Total en gaan voor een bedrag van 2,3 miljard euro hun raffinaderijen opknappen en vernieuwen.

De grootste investering komt van ExxonMobil, de op een na grootste raffinaderij in de Antwerpse haven. Total investeert 1,3 miljard euro in een nieuwe fabriek die zware fracties van ruwe olie (bijvoorbeeld voor asfalt) moet omzetten in lichtere fracties (onder meer voor autobrandstoffen).

Diesel

In de grootste raffinaderij in Antwerpen, die van het Franse olieconcern Total, wordt 1 miljard euro geïnvesteerd. Total wil met de nieuwe installatie meer diesel dan benzine uit aardolie halen. De Antwerpse Total raffinaderij is de grootste van de groep wereldwijd, schrijft de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De top van Total zal in het najaar de knoop doorhakken over de investering, net zoals die van Exxon-Mobil. De Amerikaanse oliegroep, bekend van de Esso-tankstations, zal dan een definitieve beslissing nemen over de investering in Antwerpen, maar intussen zijn de voorbereidingen in de haven al volop bezig.

Opsteker

De derde raffinaderij in Antwerpen (Independent Belgian Refinery, het vroegere BRC dat nu in handen is van Gunvor) wordt in oktober drie weken stilgelegd voor een grote schoonmaak. Ook dat is een miljoeneninvestering. Het Russische Gunvor kocht begin dit jaar het noodlijdende BRC en startte in mei de productie weer op. Sindsdien worden opnieuw werknemers aangeworven.

De vernieuwingsoperaties van de drie raffinaderijen zijn een mooie opsteker voor de haven van Antwerpen. De drie raffinaderijen verwerken dagelijks zowat 774.500 vaten olie en tellen samen net iets minder dan 2.000 werknemers.

 

 

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.