Qatar wordt grootste aandeelhouder van Shell

Het oliestaatje Qatar is in één klap de grootste aandeelhouder geworden van oliemaatschappij Shell. Volgens berichten van Middle East Economic Survey zou Qatar een belang van tussen de 3 en 5 procent in Shell hebben genomen. Shell bevestigt de komst van de nieuwe aandeelhouder maar wil niets zeggen over aantallen procenten.

Op 3 april schudden president-directeur Shell Nederland Dick Benschop en minister van energie van Qatar, Mohammed Bin Saleh Al Sada elkaar de hand bij de lancering van de nieuwe brandstof GTL Fuel in Rotterdam. Zie foto.

Grootste

Tegen de huidige beurskoers komt de investering van Qatar neer op een investering van tussen de 2,8 miljard en 4,5 miljard euro.

Mocht het belang in Shell inderdaad op 5 procent uitkomen dan is Qatar meteen de grootste aandeelhouder van Shell. Op dit moment is de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock met 4,97 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder.

Verheugd

“We zijn verheugd en heten Qatar welkom als een langetermijn-aandeelhouder van Shell. De transactie onderstreept onze uitstekende strategische relatie met Qatar”, zegt Shell. Qatar en Shell kennen al samenwerkingsverbanden.

Zo heeft Shell een mega-investering van 18 miljard dollar gedaan in Qatar met de bouw van een fabriekscomplex voor de omzetting van het offshore gewonnen aardgas in vloeibare brandstof, de zogeheten Gas To Liquids (GTL).

Belangen

Deze Pearl GTL-locatie heeft een capaciteit van 260.000 vaten olie-equivalent per dag. Qatar kent enorme olie- en gasreserves.

Het oliestaatje timmert al langer aan de weg als het gaat om het nemen van belangen in olie- en gasmaatschappijen of andere multinationals. Zo heeft het 3 procent aandelen in Total en zou het eveneens interesse hebben in een deel van het Italiaanse ENI.Ook de Britse bank Barclays en autobouwer Porsche hebben Qatar kunnen toevoegen als aandeelhouder.

Lees ook: Shell presenteert nieuwe brandstof GTL Fuel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.