Ahold gaat nog meer op aardgas rijden

Grootgrutter Ahold wil zijn vloot verder gaan uitbreiden met vrachtwagens die op aardgas (LNG) rijden. Nog dit jaar moeten vanuit Zaandam 20 vrachtwagens op aardgas erbij komen en nog eens 20 die vanuit Pijnacker gaan rijden. Daarmee komt het totaal aantal ‘schone’ vrachtwagens op 53. Vanuit 8 distributiecentra rijden dagelijks zo’n 600 tot 800 Ahold- vrachtwagens naar in totaal 1.800 verkooppunten.

Er zijn verschillende redenen voor Ahold om over te stappen op aardgas. Allereerst is er het milieu-aspect, maar ook de stillere aardgasmotoren spelen een belangrijke rol in de keuze.

Geluidsarm

Peter Leegstraten van Ahold Transport: “Gas is goed voor ons. Onder meer vanwege het geluidsarme karakter van de gasmotoren. Vervoerders hebben te maken met venstertijden. Tussen 19.00 en 23.00 uur moet bij laden en lossen de geluidsproductie beperkt blijven tot 65 decibel.”

“Tussen 23.00 en 7.00 uur is de norm gesteld op 60 decibel. Met aardgas blijkt Ahold het geluidsniveau met 8 decibel te kunnen verminderen. Mede daardoor kunnen we een groot deel van onze winkels in heel vroeg of heel laat bevoorraden, vanaf 5.00 uur en tot 22.00 uur.”

Mondjesmaat

Met 40 nieuwe vrachtwagens op een vloot van 800 lijkt Ahold de verandering maar mondjesmaat toe te passen. Maar ook hier zit een reden achter.

“Een infrastructuur met lng-tankstations ontbreekt nog. Maar aardgas is wel een van de richtingen waar wij de komende jaren naar toe gaan. Voor alternatieve brandstoffen onderzoeken we ook biogas, hybride technieken (diesel-elektrisch) en rijden op elektrische energie”, aldus Leegstraten.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.