Visuele inspectie op CNG-tank gaat 340 euro kosten

Kiwa is door de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW) aangewezen als de exclusieve keuringsinstantie voor aardgastanks (CNG, LNG) in voertuigen. Vanaf september 2013 zal de Kiwa visuele inspecties uitvoeren die per CNG-tank 250 euro gaan kosten. Ook berekent de Kiwa 90 euro voorrijkosten. Als een tank is goedgekeurd, krijgt deze een Kiwa-sticker die geldig is voor de duur van 4 jaar.

Het betreft een vierjaarlijkse, visuele inspectie van de tank. De inspectie richt zich op tekenen van uitwendige schade en slijtage, waarbij onder meer gekeken wordt naar beschadiging, lekkage, bevestigingsmiddelen, roest en erosie.

3500 CNG-voertuigen

De eigenaar van een voertuig met een CNG-tank moet de keuring zelf aanvragen bij Kiwa. De Kiwa stuurt dan een controleur langs. Op dit moment rijden er ongeveer 3500 voertuigen in Nederland met een of meerdere CNG-tanks rond.

De RDW is tot de extra inspectie gekomen omdat de specifieke kenmerken van een CNG-tank en de inspectie hiervan niet direct onder de APK-keuring vallen. Voor de inspectie komen alle voertuigen in aanmerking.

Dus niet alleen voertuigen waarbij een CNG-tank later is ingebouwd. Ook de zogeheten affabriek-voertuigen met CNG-tank (waarbij de tank al standaard is ingebouwd), zullen aan de visuele inspectie moeten geloven. De controle vindt plaats onder de ISO-norm 19078.

90 euro voorrijkosten

Kiwa hanteert voor de inspectie een basisprijs van 250 euro per tank aangevuld met 90 euro voorrijkosten. Bij meerdere tanks onder een auto of bus gaat de prijs per tank naar beneden. “Voor wagenparken zullen we een soort kwantumkorting hanteren”, zegt Meine de Vries, woordvoerder van Kiwa. Hoe hoog die korting is, is overigens nog onduidelijk.

De Vries zegt dat de prijs van de visuele inspectie onder andere gebaseerd is op het uurtarief van de inspecteur: 130 euro. “Het opleidingsniveau van de inspecteurs speelt hierbij ook een rol. Daarnaast  moet er een speciale database worden aangelegd om de gegevens in te verwerken.”

APK

Als de Kiwa een CNG-tank heeft goedgekeurd krijgt deze een speciale sticker. Voertuigen met CNG-tank die deze sticker niet dragen zullen bij een eerstvolgende keuring niet door de APK komen.
Fred Kramer
Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Visuele inspectie op CNG-tank gaat 340 euro kosten | TankPro.nl

Visuele inspectie op CNG-tank gaat 340 euro kosten

Kiwa is door de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW) aangewezen als de exclusieve keuringsinstantie voor aardgastanks (CNG, LNG) in voertuigen. Vanaf september 2013 zal de Kiwa visuele inspecties uitvoeren die per CNG-tank 250 euro gaan kosten. Ook berekent de Kiwa 90 euro voorrijkosten. Als een tank is goedgekeurd, krijgt deze een Kiwa-sticker die geldig is voor de duur van 4 jaar.

Het betreft een vierjaarlijkse, visuele inspectie van de tank. De inspectie richt zich op tekenen van uitwendige schade en slijtage, waarbij onder meer gekeken wordt naar beschadiging, lekkage, bevestigingsmiddelen, roest en erosie.

3500 CNG-voertuigen

De eigenaar van een voertuig met een CNG-tank moet de keuring zelf aanvragen bij Kiwa. De Kiwa stuurt dan een controleur langs. Op dit moment rijden er ongeveer 3500 voertuigen in Nederland met een of meerdere CNG-tanks rond.

De RDW is tot de extra inspectie gekomen omdat de specifieke kenmerken van een CNG-tank en de inspectie hiervan niet direct onder de APK-keuring vallen. Voor de inspectie komen alle voertuigen in aanmerking.

Dus niet alleen voertuigen waarbij een CNG-tank later is ingebouwd. Ook de zogeheten affabriek-voertuigen met CNG-tank (waarbij de tank al standaard is ingebouwd), zullen aan de visuele inspectie moeten geloven. De controle vindt plaats onder de ISO-norm 19078.

90 euro voorrijkosten

Kiwa hanteert voor de inspectie een basisprijs van 250 euro per tank aangevuld met 90 euro voorrijkosten. Bij meerdere tanks onder een auto of bus gaat de prijs per tank naar beneden. “Voor wagenparken zullen we een soort kwantumkorting hanteren”, zegt Meine de Vries, woordvoerder van Kiwa. Hoe hoog die korting is, is overigens nog onduidelijk.

De Vries zegt dat de prijs van de visuele inspectie onder andere gebaseerd is op het uurtarief van de inspecteur: 130 euro. “Het opleidingsniveau van de inspecteurs speelt hierbij ook een rol. Daarnaast  moet er een speciale database worden aangelegd om de gegevens in te verwerken.”

APK

Als de Kiwa een CNG-tank heeft goedgekeurd krijgt deze een speciale sticker. Voertuigen met CNG-tank die deze sticker niet dragen zullen bij een eerstvolgende keuring niet door de APK komen.
Fred Kramer
Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.