Gratis ‘tanken’ tot 2014 bij oplaadpalen in Breda

De Stichting e-laad zet de komende tijd negen oplaadpalen neer in Breda op verzoek van de gemeente zelf. Daarnaast kunnen rijders van een elektrische auto ook bij e-laad vragen om een oplaadpaal. Breda kan zo in totaal 40 oplaadpalen via e-laad plaatsen. Automobilisten kunnen daar tot eind 2014 gratis ‘tanken’.

Op het terrein van het bezoekerscentrum Wolfslaar wordt het eerste oplaadpunt op 26 april geopend. Ook komen er oplaadpunten voor zes e-bikes. De oplaadpunten voor auto’s en fietsen versterken het karakter van Bezoekerscentrum Wolfslaar als ‘duurzaamheidsknooppunt’.

Portemonnee

Wethouder Willems van Breda: ”Met de plaatsing van openbare oplaadpalen voor auto’s stimuleren we het elektrisch rijden. Comfortabel en stil vervoer is goed voor de mensen. Men blijft gezonder door minder luchtvervuiling. Het is goed voor het milieu, als je tenminste groene stroom gebruikt en de accu’s verantwoord verwerkt. En het is ook goed voor je portemonnee, want elektrisch rijden is aantrekkelijker doordat de prijzen van diesel en benzine sterk blijven stijgen. Daarnaast willen we het fietsen met elektrische trapondersteuning stimuleren, zodat zoveel mogelijk mensen in beweging blijven.”

Overeenkomst

De gemeente heeft een overeenkomst met de Stichting e-laad afgesloten voor het plaatsen van oplaadpalen in Breda, in het kader van een landelijke pilot die loopt tot eind 2014. Aanschaf, plaatsing, beheer en onderhoud komen voor rekening van deze Stichting.

Verkeersborden

De gemeente zorgt voor verkeersborden en markering van parkeervakken bij de palen en neemt een verkeersbesluit om te kunnen zorgen dat er alleen elektrische auto’s komen te staan om op te laden.
Bij elk van de nieuwe oplaadpalen kunnen twee auto’s tegelijk opgeladen worden. Voor een auto met een lege accu duurt dat maximaal 6 tot 8 uur. Deze oplaadpalen zijn vooral bedoeld om bij te laden.

Rijders van elektrische auto’s kunnen alleen via de Stichting e-laad bij de gemeente een verzoek indienen voor een oplaadpaal als zij niet op eigen terrein kunnen opladen. Een voorwaarde is wel dat zo’n paal voor iedereen beschikbaar blijft.

Stadscentrum

De overige acht oplaadpalen voor auto’s die de gemeente zelf kan aanvragen komen vooral in het Bredase stadscentrum, waar zeer beperkt ruimte is om oplaadvoorzieningen op eigen terrein te plaatsen. De ANWB en diverse oliemaatschappijen zijn bezig om sneloplaadstations te plaatsen bij garages en benzinestations.

Diverse Bredase bedrijven hebben al oplaadpalen op hun terrein voor eigen gebruik of voor relaties. Zo wordt elektrisch rijden aantrekkelijker nu men op steeds meer plaatsen stroom kan ‘tanken’. Ook de prijs van elektrische auto’s daalt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.