Shell betaalt megabedrag bij veiling Rotterdamse tankstations

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shell heeft de concessies van twee tankstations verkregen bij de jaarlijkse veiling in de gemeente Rotterdam. Per locatie is 1,5 miljoen euro neergelegd. Het gaat om stations aan de Aveling 102 en aan de Abraham van Stolkweg 3. Met name over laatstgenoemde zijn twijfels of het betaalde bedrag niet veel te hoog is. ”Ik kan me niet voorstellen dat Shell winst gaat maken op deze locatie”, zegt Peter Waterham van Tankstation Advies. Recentelijk kocht Shell ook in Apeldoorn een vestiging voor circa 1,5 miljoen euro.

Gemeente Rotterdam verkoopt jaarlijks via een veiling de concessierechten van enkele stations. De winnaars krijgen het recht om voor vijftien jaar de betreffende vestiging te mogen exploiteren, terwijl de gemeente eigenaar blijft van de grond.

Marktleider

Marktleider Shell sloeg zijn slag, maar moest daarvoor diep in de buidel tasten, met in totaal drie miljoen euro voor twee vestigingen aan het onderliggende wegennet. Het bod op de locaties is ook opvallend, omdat Shell de laatste tijd diverse stations in Nederland van de hand doet en ook in het buitenland veel onderdelen verkoopt.

Het station aan de Abraham van Stolkweg is nu nog een BP-locatie, maar komt in handen van het Brits-Nederlandse concern. ”Shell moet nu een ton per jaar betalen, puur voor de concessie. Daar komt nog eens een geïndexeerde variabele huur bij van ongeveer één cent per liter en een vaste huur per vierkante meter. Ook moeten ze de opstallen en inventaris overnemen van BP. Dus Shell moet fors investeren”, zegt Waterham.

Reëel bod

”Een bedrag tussen de 500.000 en 750.000 euro lijkt mij een reëel bod. Ik heb voor een andere geïnteresseerde partij ook een bod gedaan en heb doorgerekend wat een dergelijk station kan opbrengen. Daarbij neem ik bijvoorbeeld de kaartliters, locatiespecifieke gegevens, het verkoopvolume en de shopomzet in acht.”

“Maar zelfs met een jaarlijkse doorzet van vijf miljoen liter, wat al fors hoger is dan ik verwacht, red je het niet. 750.000 euro is echt de maximale prijs voor dit station. In het recente verleden is een Rotterdamse concessie verkocht voor 400.000 euro en dat station schat ik beter in dan de BP aan de Abraham van Stolkweg.”

Netwerkredenen

Waterham vermoedt dat Shell netwerkredenen heeft om dusdanig veel te investeren in de betreffende locatie en in de vestiging aan de Aveling (zie foto), waar de geelrode formule overigens al op de luifel stond. ”Misschien kunnen ze door het station aan de Abraham van Stolkweg een grote klant binnenhalen. Al zit je dan weer met het probleem dat je waarschijnlijk grote kortingen moet geven aan de pomp.”

Ook consultant Martin Post van Postmenbalm vermoedt dat netwerkoptimalisatie de reden is voor de opmerkelijke ’move’. ”In de nabijheid van de locatie aan de Abraham van Stolkweg zijn weinig andere Shell’s gevestigd.” Hij noemt de bedragen niet bepaald marktconform.

Vergelijkbare stations

Post maakt een vergelijking met twee vestigingen aan de President Rooseveltlaan en de Melanchtonweg. ”De concessies hiervoor zijn voor respectievelijk 1,1 miljoen euro (2012) en 0,8 miljoen euro (2014) gekocht. De dit jaar geveilde stations zijn mooie locaties, maar dat rechtvaardigt op het eerste gezicht geen bod van 1,5 miljoen euro.”

En de toelichting van Shell zelf? Die blijft tamelijk algemeen. ”De interesse in de stations volgt uit onze voortdurende optimalisatie en verbetering van het reeds sterke netwerk in Nederland, waarbij we er naar streven onze klanten zo goed mogelijk te bedienen”, aldus een woordvoerder. Verdere details over de transactie wil Shell niet meedelen.

Tegelijkertijd met de veiling van de twee stations aan de Aveling en de Abraham van Stolkweg in Rotterdam stond de veiling gepland van twee locaties aan de Groene Kruisweg in dezelfde stad. Omdat geen rekening is gehouden met het feit dat de dichtbijgelegen Maastunnel binnenkort wordt afgesloten voor verkeer, is de veiling uitgesteld. ”We zijn nog aan het kijken hoe we dit moeten verwerken in de veilingprocedure”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Apeldoorn

Shell heeft onlangs ook een derde station gekocht. Het gaat hierbij om een vestiging aan de Laan van Mensenrechten in Apeldoorn. Er stond al Shell op de luifel, maar het eigendom lag nog bij NS. Het vervoersbedrijf wil echter al haar tankstationvastgoed afstoten en verkoopt deze locaties via veilingen. In Apeldoorn hapte Shell dus toe, voor een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro. Binnenkort worden ook NS-locaties in Harlingen, Sneek en Zaandam geveild.

De tankstationmarkt is volop in beweging. Veel stations veranderen van eigenaar of van kleur. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de branche? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. U heeft nog een paar dagen om u in te schrijven: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell betaalt megabedrag bij veiling Rotterdamse tankstations | TankPro.nl

Shell betaalt megabedrag bij veiling Rotterdamse tankstations

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shell heeft de concessies van twee tankstations verkregen bij de jaarlijkse veiling in de gemeente Rotterdam. Per locatie is 1,5 miljoen euro neergelegd. Het gaat om stations aan de Aveling 102 en aan de Abraham van Stolkweg 3. Met name over laatstgenoemde zijn twijfels of het betaalde bedrag niet veel te hoog is. ”Ik kan me niet voorstellen dat Shell winst gaat maken op deze locatie”, zegt Peter Waterham van Tankstation Advies. Recentelijk kocht Shell ook in Apeldoorn een vestiging voor circa 1,5 miljoen euro.

Gemeente Rotterdam verkoopt jaarlijks via een veiling de concessierechten van enkele stations. De winnaars krijgen het recht om voor vijftien jaar de betreffende vestiging te mogen exploiteren, terwijl de gemeente eigenaar blijft van de grond.

Marktleider

Marktleider Shell sloeg zijn slag, maar moest daarvoor diep in de buidel tasten, met in totaal drie miljoen euro voor twee vestigingen aan het onderliggende wegennet. Het bod op de locaties is ook opvallend, omdat Shell de laatste tijd diverse stations in Nederland van de hand doet en ook in het buitenland veel onderdelen verkoopt.

Het station aan de Abraham van Stolkweg is nu nog een BP-locatie, maar komt in handen van het Brits-Nederlandse concern. ”Shell moet nu een ton per jaar betalen, puur voor de concessie. Daar komt nog eens een geïndexeerde variabele huur bij van ongeveer één cent per liter en een vaste huur per vierkante meter. Ook moeten ze de opstallen en inventaris overnemen van BP. Dus Shell moet fors investeren”, zegt Waterham.

Reëel bod

”Een bedrag tussen de 500.000 en 750.000 euro lijkt mij een reëel bod. Ik heb voor een andere geïnteresseerde partij ook een bod gedaan en heb doorgerekend wat een dergelijk station kan opbrengen. Daarbij neem ik bijvoorbeeld de kaartliters, locatiespecifieke gegevens, het verkoopvolume en de shopomzet in acht.”

“Maar zelfs met een jaarlijkse doorzet van vijf miljoen liter, wat al fors hoger is dan ik verwacht, red je het niet. 750.000 euro is echt de maximale prijs voor dit station. In het recente verleden is een Rotterdamse concessie verkocht voor 400.000 euro en dat station schat ik beter in dan de BP aan de Abraham van Stolkweg.”

Netwerkredenen

Waterham vermoedt dat Shell netwerkredenen heeft om dusdanig veel te investeren in de betreffende locatie en in de vestiging aan de Aveling (zie foto), waar de geelrode formule overigens al op de luifel stond. ”Misschien kunnen ze door het station aan de Abraham van Stolkweg een grote klant binnenhalen. Al zit je dan weer met het probleem dat je waarschijnlijk grote kortingen moet geven aan de pomp.”

Ook consultant Martin Post van Postmenbalm vermoedt dat netwerkoptimalisatie de reden is voor de opmerkelijke ’move’. ”In de nabijheid van de locatie aan de Abraham van Stolkweg zijn weinig andere Shell’s gevestigd.” Hij noemt de bedragen niet bepaald marktconform.

Vergelijkbare stations

Post maakt een vergelijking met twee vestigingen aan de President Rooseveltlaan en de Melanchtonweg. ”De concessies hiervoor zijn voor respectievelijk 1,1 miljoen euro (2012) en 0,8 miljoen euro (2014) gekocht. De dit jaar geveilde stations zijn mooie locaties, maar dat rechtvaardigt op het eerste gezicht geen bod van 1,5 miljoen euro.”

En de toelichting van Shell zelf? Die blijft tamelijk algemeen. ”De interesse in de stations volgt uit onze voortdurende optimalisatie en verbetering van het reeds sterke netwerk in Nederland, waarbij we er naar streven onze klanten zo goed mogelijk te bedienen”, aldus een woordvoerder. Verdere details over de transactie wil Shell niet meedelen.

Tegelijkertijd met de veiling van de twee stations aan de Aveling en de Abraham van Stolkweg in Rotterdam stond de veiling gepland van twee locaties aan de Groene Kruisweg in dezelfde stad. Omdat geen rekening is gehouden met het feit dat de dichtbijgelegen Maastunnel binnenkort wordt afgesloten voor verkeer, is de veiling uitgesteld. ”We zijn nog aan het kijken hoe we dit moeten verwerken in de veilingprocedure”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Apeldoorn

Shell heeft onlangs ook een derde station gekocht. Het gaat hierbij om een vestiging aan de Laan van Mensenrechten in Apeldoorn. Er stond al Shell op de luifel, maar het eigendom lag nog bij NS. Het vervoersbedrijf wil echter al haar tankstationvastgoed afstoten en verkoopt deze locaties via veilingen. In Apeldoorn hapte Shell dus toe, voor een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro. Binnenkort worden ook NS-locaties in Harlingen, Sneek en Zaandam geveild.

De tankstationmarkt is volop in beweging. Veel stations veranderen van eigenaar of van kleur. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de branche? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. U heeft nog een paar dagen om u in te schrijven: www.tankstationvakbeurs.nl/registratie/.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.