Overname van Drievorm Autogas door branchegenoot LP

De nummers twee en drie van de Nederlandse lpg-markt gaan hun krachten bundelen. De nummer twee LP Autogas heeft per 1 februari nummer drie Drievorm Autogas overgenomen. Daardoor ontstaat een lpg-distributeur die 20 tot 25 procent van de markt in handen heeft. Door de overname gaat het merk Drievorm op den duur van de markt verdwijnen. Financiële details van de transactie delen beide bedrijven niet mee.

”We willen verder uitbreiden en door de overname van de activiteiten van Drievorm Autogas realiseren we dat”, licht Bauke van Kalsbeek toe. Hij is directeur van Benegas, het moederbedrijf van LP Autogas. ”We bevoorraden sinds begin vorig jaar de Total-stations en waren nu op zoek naar nieuwe manieren om te groeien.”

Tankstationmerken

Drievorm was tot voor kort in handen van Enviem, dat eigenaar is van de tankstationmerken Gulf en Tinq. Door de deal gaat LP Autogas ook de stations van Gulf bevoorraden, net als de Tinq-locaties die lpg mogen verkopen. Het totale aantal vestigingen dat door het bedrijf wordt bevoorraad, komt na de overname uit op zo’n vier- tot vijfhonderd. Daarnaast zijn de groothandelsactiviteiten op het gebied van butaan en propaan overgenomen.

Voorlopig blijft de naam Drievorm nog even bestaan. ”We zijn nu nog druk bezig om alle details van de overname af te ronden”, aldus Van Kalsbeek. ”Het veranderen van de ’branding’ is iets dat we later dit jaar oppakken. Al mogen de grote formules uiteraard zelf bepalen welk merk ze op hun lpg-installaties zetten.”

Leveringen

Klanten en leveranciers zijn de afgelopen tijd geïnformeerd over de overname. Beide bedrijven verwachten dat zowel de zakelijke partners als de lpg-rijders nauwelijks iets merken van de deal. ”Alle leveringen worden op de gebruikelijke wijze voortgezet.”

De lpg-markt wordt in rap tempo kleiner. Uit cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat over 2014 waarschijnlijk ruim twintig procent minder lpg-liters worden verkocht dan het jaar ervoor. ”De markt staat inderdaad onder druk, mede door de accijnsverhogingen van de afgelopen jaar.” Desondanks gelooft Van Kalsbeek in de toekomst van lpg.

Duurzaam

”De duurzame doelstellingen die de overheid zichzelf heeft gesteld, gaan ze niet halen met alleen elektrisch rijden. Er is méér voor nodig. En dan komen duurzame gassen in beeld, waaronder lpg. Want je kunt gemakkelijk de CO2-uitstoot verminderen met autogas.”

LP Autogas distribueert lpg en onderhoudt, beheert en investeert in installaties bij diverse tankstations. Het is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat in 1964 is opgericht. Later is het overgenomen door oliemaatschappij BP, dat de activiteiten van LP Autogas twee jaar geleden weer verkocht aan de voormalige BP-dochter Benegas, dat in handen is van het Ierse DCC Energy. Het overgenomen Drievorm is in 1983 opgericht en is begin deze eeuw in handen gekomen van Enviem.

Groothandel

Het is de tweede keer in korte tijd dat Enviem bedrijfsonderdelen afstoot. Onlangs werd bekend dat het de groothandelsactiviteiten op het gebied van olie heeft overgedragen, aan de Dordrechtse oliehandelaar Finco. Het gaat daarbij vooral om de bevoorrading van bijvoorbeeld transportbedrijven en agrarische ondernemingen. Ook de verkoop van scheepsbrandstoffen en de levering van olieproducten vanuit de Amsterdamse Gulf-terminal zaten in die deal.

Het leveren van benzine en diesel aan de ongeveer honderd Gulf- en bijna driehonderd Tinq-stations in Nederland waren geen onderdeel van die transactie. Datzelfde geldt voor de bevoorrading van de tankstations in België en Duitsland.

Tom van Gurp

Lees ook: Overname van Gulf-groothandel door Finco

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.