AVIA XPress Purmerend

AVIA XPress Purmerend wordt vervangen door gloednieuw station

Foto: NEXT Architects

Het AVIA XPress-tankstation aan de Burg. D. Kooimanweg in Purmerend gaat verdwijnen. In plaats daarvan wordt zo’n vier kilometer verderop, aan de Verzetslaan, een gloednieuw tankstation gebouwd. Naar verwachting start de bouw in de loop van 2023.

Het oude tankstation moet plaatsmaken voor de bouw van 489 appartementen, laat de gemeente Purmerend weten. Het project met de naam Kop van Wagenweg zal deels verrijzen op de plek van de huidige benzinepomp en het bijbehorende autobedrijf Carex. Beiden moeten dus plaatsmaken.

Houten luifel

Op de nieuwbouwlocatie van AVIA Marees, in de bocht van de N235, komen vier opstelplaatsen en meerdere wasboxen te staan. Het nieuwe station heeft een bijzonder ontwerp: een houten constructie (foto). Volgens de gemeente Purmerend zal er vaker met het materiaal gebouwd gaan worden in het gebied. Het pand krijgt daarnaast ‘een groene gevel’ en zonnepanelen.

Klanten met trek kunnen om de hoek terecht bij de McDonald’s en de KFC, die op hetzelfde stuk als de nieuwe AVIA XPress gebouwd worden. Volgens directeur Dick-Jan Marees is het onbemande station daardoor vergelijkbaar met het station op het foodcourt in Hoorn. “Het is een toplocatie.”

Snellaadpalen

Het is de bedoeling dat er ook elektrische snellaadpalen op de plek komen. Daar zal de gemeente nog een tender voor uitschrijven. “Waar wij natuurlijk ook aan mee gaan doen”, lacht Marees. “Ik kan niet wachten tot het station klaar is.”

Het bestemmingsplan moet nog wel aangepast worden, dus dat is nog in behandeling. De locatie van AVIA Marees op het Tramplein in Purmerend blijft op de huidige locatie zitten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.