AVIA Marees Heerhugowaard

‘Ik heb een paar keer overwogen het bod te verhogen’

Bron: AVIA Marees

Tussen de deelnemende partijen tijdens de tankstationveiling in september bevond zich dit jaar voor het eerst ook AVIA Marees. Voor de nieuwkomer was het een succesvolle dag, want er werd gelijk een tankstation in de wacht gesleept.

AVIA Marees deed op 8 september het hoogste bod op tankstation De Horn aan de A7 in Abbekerk. Voor een bedrag van 1.460.000 euro werd de locatie in de tweede ronde overgenomen van TinQ. Het team van het Noord-Hollandse familiebedrijf wist al langere tijd dat de locatie beschikbaar zou komen en besloot een poging te wagen. “We hebben berekend wat deze locatie in onze ogen moest kosten. Het was al duidelijk wat het volume was dat het station draaide. Op basis daarvan konden we een aardige berekening maken”, legt directeur Dick-Jan Marees uit.

Geen concurrentie meer

De vijftien jaar oude locatie in Abbekerk ligt midden in het bestaande netwerk van AVIA Marees, dat ongeveer zestig tankstations omvat. Voorheen had het bedrijf ‘last van het station in de regio’ vanwege de concurrentie die het bood. Toch was er nog een reden voor Marees om een bod uit te brengen: “Het is natuurlijk mooi om ook eens in de provincie langs de rijksweg de AVIA-vlag te laten wapperen.”

Marees reed daarnaast zo’n tien jaar lang dagelijks langs het station in Abbekerk. Hij wist dus goed waar hij zijn zinnen opzette. Maar, er was nog een tweede locatie waar de Noord-Hollanders hun oog op hadden laten vallen: het TotalEnergies-tankstation Bethlehem in Den Helder. Daarvoor bleek het bod uiteindelijk te laag te zijn.

Beperkte groep

Marees, die zelf in zaal aanwezig was, beleefde het evenement in spanning. Toch was het ook ‘een redelijk saaie dag’. “Je mag daar niet op je mobiel kijken en je mag geen computer aan hebben staan. Dus op elke locatie zit je weer een kwartier te wachten. Dan hoor je de cijfers en zeg je met z’n allen ‘ohhh, ohhh’, en dan komt de volgende locatie weer”, lacht hij.

Het viel Marees tijdens de veiling vooral op dat het een beperkte groep bedrijven is die in staat is te bieden op de tankstations, vooral vanwege de torenhoge bedragen die neergelegd worden. “Zo’n zes spelers bieden op alles en proberen het gewoon. Af en toe biedt er nog een ander mee, waaronder wij dus. Ik vond het ook best wel ingewikkeld om mee te mogen doen, want je moet je vooraf aanmelden. Ik ben er behoorlijk mee bezig geweest om uiteindelijk deel te kunnen nemen aan de veiling”, blikt hij terug.

Bod verhogen

Iedereen mag tijdens de veiling één keer een bedrag invullen voor een locatie. Hoewel het bod voor het TinQ-tankstation was gebaseerd op een berekening en volgens de eigenaar met voorbedachte rade werd gedaan, twijfelde hij toch even of het wel voldoende zou zijn. “Ik heb een paar keer overwogen om het bod te verhogen voordat het moment daar was. Maar ik had ook geen tweede blaadje om het bod in te vullen. Dat had ik ook heel bewust gedaan.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

AVIA Marees Dick-Jan veiling
Voor Dick-Jan Marees was er begin september alle reden tot een feestje, want er werd voor het eerst een tankstation in de wacht gesleept tijdens de jaarlijkse veiling. Foto: AVIA Marees

Fastned op het terrein

Naast het onbemande tankstation in Abbekerk is ook een Fastned-laadlocatie gevestigd. Dat bedrijf vroeg bovendien een vergunning aan voor het exploiteren van een shop op het terrein. Door AVIA Marees wordt dat overigens nog niet als een probleem gezien. Maar, Marees vindt het wel oneerlijk dat ze de vergunning hebben gekregen, zeker wanneer gekeken wordt naar de precedentwerking die hieruit voort kan vloeien op andere ‘pleisterplaatsen’ langs rijkswegen. “De deal was dat Fastned voor vijftien jaar laadinfra mocht neerzetten. Als ze vervolgens ook overal een shop mogen neerzetten zonder daarvoor betaald te hebben, biedt dat direct oneerlijke concurrentie met partijen die daar fors voor een concessie hebben betaald.”

“We focussen ons voornamelijk op de brandstofhandel, dus het aanleveren van brandstoffen. Op die locatie zie je dat de brandstof op één blijft staan”, voegt zijn collega Leoniek Hendriks toe. “Fastned is in De Horn juist een mooie toevoeging met laadfaciliteiten. Onze klanten kunnen er nu zowel fossiele brandstoffen tanken als laden met onze eigen AVIA card. Dat is wel iets op het gebied van locatieontwikkeling waar we in de toekomst steeds meer naartoe gaan om meerdere facetten bij elkaar te brengen, waardoor een station groter wordt in zijn aanbod. Ondanks dat het laden van Fastned is, kunnen we er met onze kaart wel op meeliften”, verklaart de verantwoordelijke voor de marketing bij AVIA Marees.

Rechten voor vijftien jaar

Bieders doen een bod voor de huurrechten van vijftien jaar. Dick-Jan Marees verwacht uiteindelijk wel een volumeafname van de fossiele brandstoffen, ook in Abbekerk. Toch vond hij het waard om een de locatie in Abbekerk aan het netwerk toe te voegen. Ook met de naastgelegen concurrentie van Fastned in het achterhoofd. “Het is inderdaad spannend, maar dat is voor de hele branche zo. We zijn daarom ook bezig met laden, dus het zou best kunnen dat we daar in de toekomst laadpalen neerzetten omdat het te druk wordt bij de buren.”

Wat het bedrijf verder met de nieuwste locatie van plan is, is vooralsnog simpel. “We willen het omkleuren, brandstof lossen en weer doorgaan”, lacht Marees. “Zo’n locatie in Abbekerk is echt een mooie toevoeging op het netwerk. Onze focus ligt vooral op de bezetting van de stations in dat gebied onder de AVIA-vlag”, voegt Hendriks toe. Zelf een shop exploiteren behoort voorlopig niet tot de plannen.

Feest komt later

Nu Marees eenmaal van de veiling geproefd heeft, sluit hij niet uit dat zijn onderneming volgend jaar weer meedoet. Ook omdat er dan een locatie in Alkmaar beschikbaar komt die hij wel ‘ziet zitten’. Voordat het zover is, werd alvast een ander station in Alkmaar geopend. Aan de Vondelstraat in Alkmaar nam AVIA Marees per 1 november het BP-station over. Het station in Abbekerk volgt in augustus 2022. Daarvoor wordt ook in Heerhugowaard (foto) nog een tankstation van AVIA Marees vernieuwd. De locatie aan de straat Verlaat wordt uitgebreid en voorzien van meerdere opstelplaatsen, zodat meer verkeer de mogelijkheid krijgt om daar te tanken en grotere voertuigen er makkelijker kunnen komen.

Ondanks het succes van de allereerste veiling voor Marees blijft hij bescheiden. De directeur wil zich dan ook nog niet bij de grote spelers in de markt scharen. “Het is gelukt. Vooral voor ons in de regio is het wel heel leuk om langs de rijksweg gezien te worden. Daar zijn we trots op.” De toevoeging aan het netwerk is overigens nog niet groots gevierd. In huiselijke kring werd wel een borrel gedronken, maar tijdens het honderdjarige jubileum van het bedrijf in 2022 wordt er uitgebreider bij stilgestaan. “Iedereen weet dat je ermee bezig bent. Als het dan ook nog lukt, is dat een mooie verrijking op het totaalplaatje”, aldus Hendriks.

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 5. Ga voor meer info over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.