shell tankstation

Shell dicht bij verkoop van 630 tankstations in Argentinië

Shell wil opnieuw honderden tankstations van de hand doen. Ditmaal gaat het om het volledige netwerk in Argentinië. De oliemaatschappij zou dicht bij afronding van de deal zijn. Nieuwe eigenaar wordt het Braziliaanse Raízen Energia, dat naar verluidt ruim 1 miljard dollar betaalt voor de 630 tankstations in het Zuid-Amerikaanse land. Dat schrijft nieuwsdienst Reuters. Tegelijkertijd werd bekend dat het concern voornemens is om in Rusland het tankstationnetwerk juist te verdubbelen.

Shell is momenteel voor vijftig procent eigenaar van de joint venture die de Argentijnse stations beheert. De andere helft is eigendom van het Braziliaanse bedrijf Cosan. De vermoedelijk nieuwe eigenaar Raízen is al actief op de tankstationmarkt in eigen land, waar het stations uitbaat onder het Shell-merk. Andere geïnteresseerde kopers waren de Argentijnse maatschappij YPF, het Chileense Quinenco en de Chinese staatsoliemaatschappij CNPC.

Desinvestering

De verkoop maakt onderdeel uit van een groot desinvesteringsprogramma van de Brits-Nederlandse multinational. Het afstoten van diverse onderdelen moet in totaal dertig miljard dollar opleveren. Daarmee moet de mega-overname van BG worden gefinancierd en kan de aanhoudend lage olieprijs het hoofd worden geboden. Eerder al verkocht het energieconcern tankstations in onder andere Italië, Australië, Denemarken en Groot-Brittannië. Ook andere onderdelen, zoals lpg-activiteiten in Frankrijk, werden van de hand gedaan.

Rusland

Hoewel Shell in veel landen afslankt, ziet het Rusland juist als een belangrijke groeiregio. Topfunctionaris Sergey Starodubtsev van Shell Rusland zei eerder deze week dat de oliemaatschappij het netwerk wil verdubbelen. Momenteel heeft de multinational 227 tankstations in het immense land. Dat aantal moeten dus groeien naar zo’n 450 locaties binnen afzienbare tijd.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell dicht bij verkoop van 630 tankstations in Argentinië | TankPro.nl
shell tankstation

Shell dicht bij verkoop van 630 tankstations in Argentinië

Shell wil opnieuw honderden tankstations van de hand doen. Ditmaal gaat het om het volledige netwerk in Argentinië. De oliemaatschappij zou dicht bij afronding van de deal zijn. Nieuwe eigenaar wordt het Braziliaanse Raízen Energia, dat naar verluidt ruim 1 miljard dollar betaalt voor de 630 tankstations in het Zuid-Amerikaanse land. Dat schrijft nieuwsdienst Reuters. Tegelijkertijd werd bekend dat het concern voornemens is om in Rusland het tankstationnetwerk juist te verdubbelen.

Shell is momenteel voor vijftig procent eigenaar van de joint venture die de Argentijnse stations beheert. De andere helft is eigendom van het Braziliaanse bedrijf Cosan. De vermoedelijk nieuwe eigenaar Raízen is al actief op de tankstationmarkt in eigen land, waar het stations uitbaat onder het Shell-merk. Andere geïnteresseerde kopers waren de Argentijnse maatschappij YPF, het Chileense Quinenco en de Chinese staatsoliemaatschappij CNPC.

Desinvestering

De verkoop maakt onderdeel uit van een groot desinvesteringsprogramma van de Brits-Nederlandse multinational. Het afstoten van diverse onderdelen moet in totaal dertig miljard dollar opleveren. Daarmee moet de mega-overname van BG worden gefinancierd en kan de aanhoudend lage olieprijs het hoofd worden geboden. Eerder al verkocht het energieconcern tankstations in onder andere Italië, Australië, Denemarken en Groot-Brittannië. Ook andere onderdelen, zoals lpg-activiteiten in Frankrijk, werden van de hand gedaan.

Rusland

Hoewel Shell in veel landen afslankt, ziet het Rusland juist als een belangrijke groeiregio. Topfunctionaris Sergey Starodubtsev van Shell Rusland zei eerder deze week dat de oliemaatschappij het netwerk wil verdubbelen. Momenteel heeft de multinational 227 tankstations in het immense land. Dat aantal moeten dus groeien naar zo’n 450 locaties binnen afzienbare tijd.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.