skimmen, pinnen

Onrust over veiligheid van pinbetalingen in Nederland

In Nederland en andere landen is onduidelijkheid ontstaan over de veiligheid van pinbetalingen. Volgens Britse onderzoekers is de chip die voor het pinnen gebruikt wordt gevoelig voor fraude. De Nederlandse banken ontkrachten dit bericht en geven aan dat er geen fraudegevaar dreigt in ons land.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten het lek. Door dat lek zou skimmen eenvoudig zijn. Banken zouden de gekopieerde exemplaren niet van echt kunnen onderscheiden.

Fraude

De huidige beveiliging met de zogeheten EMV-chip (de vervanger van de magneetstrip) heeft volgens de Britten twee problemen. Ten eerste zou voor elke pas een unieke en willekeurige authenticatie-code gegenereerd moeten worden. De willekeurigheid is van belang, omdat op die manier fraude met de code wordt uitgesloten. De werkelijk gebruikte codes zouden echter niet willekeurig zijn.

Het tweede probleem zit in de communicatie tussen de betaalautomaat en de bank. Daar zou mee kunnen worden gerommeld. De bankpas kan worden nagemaakt, inclusief de niet-willekeurig toegewezen authenticatie-codes. Zo kan een pas worden gemaakt die niet te onderscheiden is van geldige passen.

Banken

Volgens Betaalvereniging Nederland hebben de banken in ons land twee jaar geleden al maatregelen genomen tegen bovengenoemde lekken. De suggestie dat het huidige pinverkeer niet veilig zou zijn, spreekt de vereniging dan ook tegen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.