Forse schade brandstofhandel door illegale import rode diesel

Bron: Nove

Brandstofhandelaren aan de Belgische grens lopen jaarlijks miljoenen euro’s omzet mis, doordat landbouwbedrijven en loonwerkers rode diesel over de grens kopen. Het inkopen gebeurt zowel legaal als illegaal sinds de brandstof in Nederland niet meer mag worden verkocht. De schade bij Nederlandse dieselverkopers is groot, stelt directeur Erik de Vries van branchevereniging voor brandstofhandelaren NOVE. Hij wil dat de Douane strenger gaat controleren en wijst erop dat de schatkist vele belastingmiljoenen misloopt. Ook de brancheorganisatie voor loon- en grondverzetbedrijven Cumela Nederland signaleert dat Nederlandse loonbedrijven in de grensstreek hun rode diesel in België kopen.

Rode diesel heeft dezelfde eigenschappen als reguliere, blanke diesel, alleen is er een rode kleurstof aan toegevoegd. Per 1 januari 2013 kwam er een verkoopverbod in Nederland, uitgezonderd de verkoop aan bedrijfsgerelateerde scheepvaart. Na invoering werd nog enkele maanden coulant omgegaan met dat verbod, maar sinds medio 2013 kunnen er boetes worden uitgedeeld.

België

Een aantal Nederlandse loonbedrijven en agrariërs in het zuiden koopt sinds het verbod geen blanke diesel in Nederland, maar gebruikt rode diesel uit België. Dit omdat daar weinig accijns op wordt geheven. Het prijsverschil tussen blanke diesel in Nederland en rode diesel bij de zuiderburen kan oplopen tot tientallen centen per liter.

Het is voor Nederlandse bedrijven niet verboden om rode diesel over de grens te tanken, op voorwaarde dat het met een landbouwvoertuig gebeurt. Bovendien moet dat voertuig de brandstof daadwerkelijk zelf verbruiken en mag het geen extra grote tank hebben. Aan die voorwaarden houdt lang niet iedereen zich.

Zo werd vorige week in het Brabantse grensdorp Nispen een boete uitgedeeld aan de bestuurder van een bestelbus. De 70-jarige man had tweeduizend liter rode diesel bij zich. Bovendien voldeed hij niet aan de voorwaarden voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Een woordvoerder van de Douane geeft aan niet te beschikken over cijfers omtrent de grootte van deze illegale handel.

Omzet kwijtgeraakt

”Maar dat dit op grote schaal plaatsvindt, lijdt geen twijfel”, zegt Erik de Vries van NOVE. ”Brandstofhandelaren in ons land zijn klanten en omzet kwijtgeraakt. Je zou nog kunnen zeggen dat die klanten zijn overgestapt naar een ander bedrijf in Nederland. Maar wij zien dat alle leden in het zuiden omzetverlies draaien. Dus dat klanten naar Nederlandse concurrenten zijn gestapt, lijkt me onwaarschijnlijk. En ik betwijfel of alle Belgische rode diesel die in ons land wordt gebruikt, hier op een legale manier naar toe is gekomen.”

”Zo horen we dat er bij Belgische tankstations busjes staan die rode diesel tanken, terwijl dergelijke voertuigen die brandstof helemaal niet mogen tanken. Zelfs niet voor eigen gebruik. Ook zijn er gevallen bekend van Belgische leveranciers die de rode diesel in Nederland komen afleveren. De grotere bedrijven verkopen per stuk honderdduizenden liters diesel minder per jaar. Als je die verliezen bij elkaar optelt, kom je tot een schadepost van miljoenen euro’s.”

200.000 liter

”Eén van onze leden verkocht in het verleden bijvoorbeeld 200.000 liter rode diesel per jaar. Nadat het verbod van kracht was geworden, zou de verkoop van blanke diesel dus met 200.000 liter moeten zijn toegenomen. Maar van een dergelijke toename is totaal geen sprake.”

Tevens brachten deze bedrijven vaak rode diesel naar de klanten toe, als die klanten een opslagtank op hun eigen terrein hadden. Maar dergelijke ritten worden niet of nauwelijks meer gemaakt, terwijl landbouwbedrijven ook niet zelf de diesel komen halen. “Dan is het niet moeilijk om te bepalen waar hun brandstof dan wél vandaan komt. En ik betwijfel of elk bedrijf elke keer met zijn landbouwvoertuig op en neer rijdt naar België. We zouden daarom graag zien dat de Douane strenger gaat controleren op dit soort overtredingen.”

Cumela

Hero Dijkema van Cumela Nederland, geeft ook aan dat de Nederlandse landbouw- en loonwerksector in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg rode diesel betrekt uit België. ”Met een Nederlands landbouwvoertuig mag er in België rode diesel worden getankt, maar rode diesel in voorraadtanks of IBC’s naar Nederland brengen, is verboden.”

”In welke mate brandstof ook op een illegale manier is verkregen, is ons niet bekend. Maar geluiden dat er rode diesel van over de grens wordt gehaald, horen wij wel. En daar zit vast illegale handel tussen. Zo horen we verhalen over Belgische bedrijven die in Nederland werken en rode diesel naar ons land meenemen in bestelauto’s.”

Concurrentievoordeel

Voor de agrarische en loonwerksector in de grensstreek is de huidige situatie nadelig, omdat dit loonwerkers vlakbij de grens een voordeel oplevert ten opzichte van hun concurrenten verder landinwaarts. ”Brandstof maakt zo’n twaalf procent uit van de totale kosten van een loonwerker. Dus als je daar op kunt besparen, levert dat een onmiskenbaar voordeel op.”

Aan de Duitse grens speelt dit probleem overigens niet, omdat de Duitsers het gebruik van rode diesel voor weg- en landbouwvoertuigen al eerder afschaften dan Nederland.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Forse schade brandstofhandel door illegale import rode diesel”

Andre Hof|11.12.16|17:53

lekker dom ook; al die overdreven linkse accijnsheffingen en belastingen in Nederland.en als ze dat geld nu goed besteden; Nee, wederom , men financiert hiermee linkse onrendabele idealisme en windprojecten of openbaar vervoer of speelt ver weg sint nicolaas.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.