Greenpoint: bouw eerste ondergrondse waterstofstation van Europa vordert gestaag

Greenpoint: bouw Europa’s eerste ondergrondse waterstofstation vordert gestaag

De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen van het Greenpoint waterstoftankstation in Dordrecht worden volledig onder de grond weggewerkt. Foto: Greenpoint, 2023

De bouw van het waterstoftankstation in Dordrecht, de allereerste in Europa die ondergronds wordt gerealiseerd, vordert gestaag. Het nieuwste Greenpoint waterstoftankstation moet medio juni de eerste personenauto’s en trucks die rijden op waterstof gaan bedienen.

Ook al lijkt er niet veel te staan, toch schiet ons tweede waterstoftankstation al aardig op, zo laat Greenpoint weten. De bouw van het waterstofvulpunt naast de tanklocatie van bp aan de Laan der Verenigde Naties en direct aan de op- en afrit ‘Dordrecht-Centrum West’ van de snelweg A16 is uniek, omdat het om Europa’s allereerste ondergrondse waterstoftankstation gaat. De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen worden volledig onder de grond weggewerkt in een betonnen bak van 21 bij 8 meter. Deze is vier meter diep en wordt omringd door damwanden. Inmiddels zijn de dispensers geplaatst, compressoren en koelunit geïnstalleerd en is de bestrating aangelegd. Binnenkort wordt een grote opslagtank geleverd waarna de gehele installatie kan worden aangesloten, gekalibreerd en opgestart, aldus Greenpoint.

Samenwerking

Het waterstoftankstation wordt door Greenpoint gerealiseerd in samenwerking met partners Hystream en Koninklijke Van Twist. Er komt een dispenser met 350 bar voor trucks en bussen, en eentje met 700 bar voor personenauto’s. Het station moet medio juni openen. Greenpoint is een initiatief van de Van Kessel Groep uit Milheeze. In juli 2021 nam het bedrijf aan de Morsebaan in Nieuwegein het eerste Greenpoint waterstoftankstation in gebruik. Nog dit jaar moet een derde waterstoftanklocatie volgen in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Daarnaast zijn er concrete plannen voor Greenpoint waterstofvulpunten in Ede, Sliedrecht, Veghel, Asten, Bleiswijk, Zeewolde en Haps.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Greenpoint: bouw Europa’s eerste ondergrondse waterstofstation vordert gestaag | TankPro.nl
Greenpoint: bouw eerste ondergrondse waterstofstation van Europa vordert gestaag

Greenpoint: bouw Europa’s eerste ondergrondse waterstofstation vordert gestaag

De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen van het Greenpoint waterstoftankstation in Dordrecht worden volledig onder de grond weggewerkt. Foto: Greenpoint, 2023

De bouw van het waterstoftankstation in Dordrecht, de allereerste in Europa die ondergronds wordt gerealiseerd, vordert gestaag. Het nieuwste Greenpoint waterstoftankstation moet medio juni de eerste personenauto’s en trucks die rijden op waterstof gaan bedienen.

Ook al lijkt er niet veel te staan, toch schiet ons tweede waterstoftankstation al aardig op, zo laat Greenpoint weten. De bouw van het waterstofvulpunt naast de tanklocatie van bp aan de Laan der Verenigde Naties en direct aan de op- en afrit ‘Dordrecht-Centrum West’ van de snelweg A16 is uniek, omdat het om Europa’s allereerste ondergrondse waterstoftankstation gaat. De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen worden volledig onder de grond weggewerkt in een betonnen bak van 21 bij 8 meter. Deze is vier meter diep en wordt omringd door damwanden. Inmiddels zijn de dispensers geplaatst, compressoren en koelunit geïnstalleerd en is de bestrating aangelegd. Binnenkort wordt een grote opslagtank geleverd waarna de gehele installatie kan worden aangesloten, gekalibreerd en opgestart, aldus Greenpoint.

Samenwerking

Het waterstoftankstation wordt door Greenpoint gerealiseerd in samenwerking met partners Hystream en Koninklijke Van Twist. Er komt een dispenser met 350 bar voor trucks en bussen, en eentje met 700 bar voor personenauto’s. Het station moet medio juni openen. Greenpoint is een initiatief van de Van Kessel Groep uit Milheeze. In juli 2021 nam het bedrijf aan de Morsebaan in Nieuwegein het eerste Greenpoint waterstoftankstation in gebruik. Nog dit jaar moet een derde waterstoftanklocatie volgen in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Daarnaast zijn er concrete plannen voor Greenpoint waterstofvulpunten in Ede, Sliedrecht, Veghel, Asten, Bleiswijk, Zeewolde en Haps.

Lees meer:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.