Circle K en OG Clean Fuels waterstoftankstation Göteborg

OG Clean Fuels bouwt waterstofstation in Göteborg

Het nieuw te bouwen station in GöteborgFoto: OG Clean Fuels

OG Clean Fuels bouwt samen met Circle K een waterstoftankstation in Zweden. In havenstad Göteborg komt een station waar het zware verkeer de duurzame brandstof in 2023/2024 kan afnemen. Ook wordt de locatie voorzien van zes snelladers, die eveneens geschikt zijn voor het zwaardere transport.

Het Nederlandse OG Clean Fuels stelt met de bouw van het tankstation bij te willen dragen aan een schonere wereld, en dit is daarin een belangrijke stap. “Wij willen een toonaangevende speler zijn op het gebied van waterstof in Europa en dit project sluit goed aan bij onze ambitie. In de toekomst zullen we fors blijven investeren in Bio-CNG, Bio-LNG, waterstof en EV”, aldus oprichter en CEO Marcel Borger.

Drie in Nederland

Station Vädermotet wordt volgens de twee bedrijven het nieuwe knooppunt in de stad om de overgang van fossiele naar elektrische en alternatieve brandstoffen voor zwaar verkeer te vergemakkelijken. Het is de bedoeling dat er dagelijks zo’n vijftien vrachtwagens van de installatie gebruik kunnen maken. “We zijn ongelooflijk trots op wat we hier hebben bereikt, en kijken er echt naar uit om samen met OG Clean Fuels de reis naar een duurzame omschakeling voort te zetten”, zegt Lennart Olsson, verantwoordelijk voor de laadinfrastructuur voor zwaar verkeer bij Circle K.

Voor het Amerikaanse Circle K wordt dit het eerste waterstoftankstation binnen het 760 tankstations tellende netwerk. Wel zit het bedrijf momenteel in een grote uitbreiding van het aantal snelladers. OG Clean Fuels is inmiddels wat bekender met de brandstof. Het bedrijf exploiteert op dit moment drie waterstofstations in ons land. Een vierde project in Hoofddorp/Schiphol is net van start gegaan en de belangrijkste onderdelen hiervoor zijn net geïnstalleerd.

Tweede station in havenstad

De bouw van het station in de haven van Göteborg maakt deel uit van het Tranzero-initiatief – een initiatief voor emissiereductie van de haven van Göteborg AB, de Volvo-groep, Scania en Stena Line. Het doel is de overgang van de transportsector naar fossielvrije alternatieven zoals groene waterstof te versnellen. De focus ligt zowel op vervoer over land als over zee. Het station wordt volledig gefinancierd door het Zweedse Energieagentschap. In de haven ligt overigens ook een plan klaar van Nilsson Energy om een waterstofstation te openen.

OG is opgericht in 2008 en heeft sindsdien een netwerk ontwikkeld van tanklocaties voor enkel duurzame brandstoffen in Nederland, Duitsland, Italië en Zweden. OG heeft nu meer dan 220 stations in Europa.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.