Elektrisch laden

Europees Parlement: elke 100 kilometer openbaar waterstofstation

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een flinke uitbreiding van het netwerk van alternatieve brandstoffen. Binnen vier jaar moet binnen de EU minstens één openbaar oplaadpunt per 60 kilometer te vinden zijn. Ook het aantal waterstoftankstations zal fors omhoog gaan. Tegen 2028 moet er ten minste om de 100 kilometer een tankpunt met de duurzame brandstof zijn. 

Er komen enkele uitzonderingen voor ultraperifere regio’s (regio’s die zich geografisch gezien ver weg van de Europese Unie bevinden, maar daar wel toe behoren), eilanden en wegen met zeer weinig verkeer.

Sneller actie ondernemen

Tijdens de stemming over het onderwerp werd besloten dat er verplichte nationale minimumdoelen worden vastgesteld voor het aanbod van alternatieve brandstoffen langs de belangrijke Europese wegen. De lidstaten zullen tegen 2024 hun plan moeten indienen over hoe zij dit willen bereiken. De bestaande plannen worden daarmee naar voren geschoven en aangescherpt. In eerste instantie werd door de Commissie namelijk voorgesteld om elke 150 kilometer een waterstoftankstation langs de belangrijkste EU-wegen te plaatsen. Dat zou ook pas later hoeven gebeuren: in 2031.

Verder moeten de tankstations voor alternatieve brandstoffen in de 27 lidstaten toegankelijk zijn voor alle voertuigmerken en het Europees Parlement wil dat de betaling eenvoudiger wordt. Zo is het de bedoeling dat de prijs per kWh straks overal per kilogram wordt weergeven en dat bedragen ‘betaalbaar en vergelijkbaar’ zijn. Daarnaast willen de Europarlementariërs dat er tegen 2027 een EU-toegangspunt komt voor gegevens over alternatieve brandstoffen, dat informatie geeft over de beschikbaarheid, wachttijden en prijzen bij verschillende stations in heel Europa.

Belofte niet nagekomen

“Momenteel hebben we 377.000 oplaadstations in de EU, maar dit is de helft van het aantal dat bereikt had moeten worden als de EU-landen hun beloften waren nagekomen”, zegt Ismail Ertug. Volgens de rapporteur van de EU moet de infrastructuur dan ook snel uitgerold worden om doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te halen.

Het Parlement gaat nu verder met de volgende stap: het voeren van onderhandelingen met de lidstaten. Volgens Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) zal het plan uiteindelijk zorgen voor minder ‘laadstress’ voor elektrische automobilisten.

Op het gebied van laadinfrastructuur is er geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland. Deze zomer doorbrak ons land nog de grens van 100.000 publieke laders. Ruim 1.700 van die laders hadden toen een vermogen van 100 kW of meer. Andere landen in de EU, zoals Spanje en Frankrijk, lopen in tegenstelling tot Nederland juist ver achter met het halen van de doelstellingen.

Lees ook:

Tijdens het congres op Tankstation & Carwash Vakbeurs 2022, met als thema ‘To charge or not to charge’, gaan we in op de strategie van laden op tankstations. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor dit programma op 9 november. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.