Bouw waterstoftankstation Dordrecht Greenpoint

Dordrecht krijgt Europa’s eerste ondergrondse waterstoftankstation

De bouw van het waterstoftankstation in Dordrecht is begonnen Foto: Greenpoint

Greenpoint is gestart met de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Dordrecht. Uniek is dat het om Europa’s eerste ondergrondse waterstoftankstation gaat. De waterstoftanks, compressoren en andere onderdelen zijn volledig onder de grond weggewerkt.

Het station wordt door Greenpoint gerealiseerd in samenwerking met partners Hystream en Koninklijke Van Twist. Dat gebeurt naast het BP-tankstation aan de Laan der Verenigde Naties. Er komt een dispenser met 350 bar voor trucks en bussen, en eentje met 700 bar voor personenauto’s.

Op dit moment wordt gewerkt aan een ondergrondse betonnen bak van 21 bij 8 meter. Die bak wordt vier meter diep en zal omringd worden door damwanden. In het eerste kwartaal van 2023 moet het station openen.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Bouw waterstoftankstation Dordrecht
De partners die meewerken aan het waterstoftankstation in Dordrecht.

Begin augustus meldde de gemeente Dordrecht nog dat de voorbereidende werkzaamheden goed verliepen. De nachtelijke hei- en trilwerkzaamheden zorgden toen voor overlast bij omwonenden. Het intrillen van de damwanden was wel een aantal dagen eerder klaar dan gepland.

Waterstoftankstation Oude-Tonge

In Nederland zijn momenteel zo’n 15 openbare waterstof tankstations te vinden. Greenpoint exploiteert in Nieuwegein samen met Hysolar één van die stations. Daarnaast werkt het bedrijf aan een waterstofstation in Oude-Tonge. Daar zal ook een elektrolyser worden toegevoegd voor de productie van groene waterstof.

Ook de andere Greenpoint-stations zijn zo ingericht dat er snel waterstof aan het aanbod toegevoegd kan worden. De locaties in Haps en Zeewolde zijn al vergund voor de brandstof en drie nieuwe locaties volgen later dit jaar. Gesprekken met installatiebedrijven, overheden en koplopers zijn Greenpoint in gevorderd stadium.

Greenpoint is een initiatief van de Van Kessel groep uit Milheeze. Er zijn momenteel veertien Greenpoint-tankstations in Nederland. Recent opende het bedrijf samen met BP nog een gloednieuwe locatie in Ede. Daar liggen eveneens plannen klaar voor uitbreiding met waterstof. Bovendien staan er nog nieuwe projecten in onder andere Sliedrecht, Groningen en Bleiswijk op de planning.

Lees ook:

Meer weten over waterstof? Bezoek de Tankstation & Carwash Vakbeurs 2022. Hét grootste vakevenement voor de tankstation- en carwashbranche in Nederland en België vindt dit jaar plaats op 9 en 10 november in de Expo Houten. Schrijf je nu in!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.