Waterstoftankstation Holthausen Amsterdam

Holthausen opent waterstoftankstation in Amsterdamse haven

Foto: Port of Amsterdam

Holthausen Energy Points heeft recent een waterstoftankstation geopend aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. Het station in de Amsterdamse haven is een tijdelijk alternatief voor de definitieve locatie, die naar verwachting eind 2023 opent aan de Beiraweg. Aan dat station wordt momenteel gewerkt. 

Bij het tankstation dat Holthausen alvast opende, kunnen vrachtwagens de duurzame brandstof op 350 bar afnemen. ”Ik ben trots dat Holthausen Energy Points het eerste waterstoftankstation in Amsterdam is waar straks waterstof in grote volumes van 40-50 kg in één keer getankt kan worden”, aldus Carl Holthausen.

Aan de Beiraweg zal na de realisatie van het waterstoftankstation ook waterstof geproduceerd worden. Het station zal daarnaast dienen als vulstation voor cilinders. “Daarmee hebben klanten gemakkelijk en snel toegang tot waterstof voor hun (bouw)generatoren en hijs- en liftgereedschappen, zoals heftrucks’’, vervolgt de directeur van Holthausen.

Gemeente Amsterdam

Bij de tijdelijke locatie staat een 1,2 megawatt electrolyser die wordt gevoed door windenergie. Met een zogenaamde waterstof tubetrailer kan de lokale industrie vanuit de Amsterdamse havens bevoorraad worden met groene waterstof. Het station, bestande uit twee zeecontainers, is recht tegenover het Afval Energie Bedrijf (AEB) te vinden. Het is de bedoeling dat onder andere de voertuigen van de Gemeente Amsterdam er komen tanken.

Dit voorjaar opende ook OG Clean Fuels een waterstofstation voor groottransport aan de Australiëhavenweg. Naast bestelbussen en vrachtwagens kunnen ook personenauto’s bij die locatie hun tank vullen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.