Shell waterstof Emmen

Eerste openbare Shell-waterstofstation voor vrachtwagens geopend

Foto: Shell

Shell heeft vrijdag haar eerste openbare waterstofvulpunt voor vrachtwagens in Nederland geopend. Naast het (inter)nationale goederentransport zullen ook de waterstofbussen van Qbuzz, medegefinancierd door de provincie Drenthe, op de energiehub GZI Next in Emmen gaan tanken.

Het nieuwe station op het voormalige terrein van de gaszuiveringsinstallatie van NAM is onderdeel van een Europees waterstofnetwerk voor het zware wegvervoer. “Met de opening van het waterstofvulpunt zetten we een volgende stap in de toepassing van waterstof”, aldus Tjisse Stelpstra, verantwoordelijk gedeputeerde van de Provincie Drenthe. “We hebben in Drenthe een koppositie als het gaat om waterstof. Deze koppositie willen we verder versterken en dan liefst in de volle breedte. Dan heb ik het naast productie van waterstof, over de toepassing van waterstof in bijvoorbeeld de maakindustrie en mobiliteit.”

Tweede waterstofstation

President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon ziet in waterstof een van de belangrijkste kansen om ondernemers in het wegverkeer vooruit te helpen in de energietransitie. “Waterstof is een belangrijk deel van ons mozaïek aan oplossingen. Het is nu aan onze klanten om de voor hen meest geschikte keuze te maken.”

Vorig jaar zomer opende Shell samen met verschillende partners het eerste waterstofvulpunt voor regionaal busverkeer voor Qbuzz in Groningen. Dezelfde vervoersmaatschappij zal ook in Emmen waterstof gaan tanken met de tien extra bussen die door het bedrijf zijn ingekocht.

Zeven verschillende energiebedrijven, overheden en kennisinstellingen werken in Emmen samen aan de nieuwe energiehub. Daar wordt uiteindelijk een mix van energie uit zon, waterstof en groen gas aangeboden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.