H2 Mobility waterstof Duitsland

H2 Mobility wil aantal waterstoftankstations in Duitsland verdriedubbelen

Foto: H2 Mobility persbericht

H2 Mobility, een samenwerking van autofabrikanten, oliemaatschappijen en leveranciers van waterstof, heeft een investering van 110 miljoen euro ontvangen om de ‘volgende groeifase’ van de waterstofinfrastructuur in Duitsland mogelijk te maken. De investering zal gebruikt worden om nieuwe locaties te openen, maar ook om bestaande waterstofstations uit te breiden.

De Franse financieringsmaatschappij Hy24 draagt 70 miljoen euro bij aan de Duitse waterstofplannen, terwijl de overige 40 miljoen euro afkomstig is van bestaande aandeelhouders: Air Liquide, Daimler Truck, Hyundai, Linde, OMV, Shell en TotalEnergies. Met het miljoenenbedrag hoopt H2 Mobility in 2030 een aantal van driehonderd stations operationeel te hebben. Momenteel kunnen onze oosterburen nog terecht bij 93 stations. Volgens H2 Mobility kunnen met dat aantal in theorie nu al ruim 6 miljoen mensen overstappen op schone waterstofmobiliteit zonder dat zij daarvoor meer dan 5 kilometer hoeven om te rijden.

Uitbreiding bestaande stations

Het eerste doel, een uitgebreide dekking van waterstofstations voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen in zeven Duitse agglomeraties (Hamburg, Berlijn, Rijn-Ruhr, Frankfurt, Neurenberg, Stuttgart en München) en langs de verbindingswegen en autosnelwegen, is volgens het samenwerkingsverband bereikt. Bij al die stations kunnen personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen waterstof tanken met een druk van 700 bar.

Om ervoor te zorgen dat de overgang naar waterstof in de transportsector succesvol verloopt, breiden de bedrijven de bestaande infrastructuur uit met 350-bar tankinterfaces voor bussen, vrachtwagens en andere bedrijfsvoertuigen op daarvoor uitgekozen locaties.

Van de straks driehonderd locaties moeten er volgens H2 Mobility tweehonderd geschikt zijn voor zwaar- en langeafstandsvervoer. Daarmee gaat Duitsland een belangrijke rol vervullen in het ‘toekomstige mobiliteitssysteem van de Europese Unie’. “Groene waterstof zal een doorbraak betekenen op de weg naar vervanging van fossiele brandstoffen in het vervoer”, aldus directeur Nikolas Iwan. “Ik ben blij dat we de vaardigheden van H2 Mobility kunnen combineren met het aanzienlijke kapitaal dat in deze ronde is opgehaald om de overgang naar groene waterstof in mobiliteit en transport te versnellen”, vervolgt de directeur.

Acht aandeelhouders

H2 Mobility werd in 2015 opgericht. Afgelopen jaar werd Hyundai na Air Liquide, Daimler Truck, Linde, OMV, Shell en TotalEnergies als zevende aandeelhouder aan het rijtje toegevoegd. Hy24, fondsbeheerder van ’s werelds grootste investeringsplatform voor schone waterstof, sluit zich dit jaar dus als achtste aandeelhouder aan. H2 Mobility ondersteunt ook derden bij de planning, bouw en exploitatie van H2-tankstations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.