OG Amsterdam waterstof

OG opent eerste waterstofvolpunt voor groottransport in Amsterdam

Foto: OG

OG heeft het eerste waterstofvulpunt voor groottransport in Amsterdam geopend. Bij het tankstation aan de Australiëhavenweg kunnen klanten de duurzame brandstof nu ook tot 350 bar afnemen. Aan dezelfde weg opent Holthausen Energy Points op korte termijn eveneens een waterstofstation met die capaciteit.   

Personenauto’s konden al langer bij het OG-tankstation terecht om de brandstof te tanken. “Meerdere partijen hebben al aangegeven op waterstof te gaan rijden met vrachtwagens en afvalinzamelingsvoertuigen in de omgeving”, zegt Joyce van Os de Man. Dit zijn volgens de directeur Benelux van OG voornamelijk bedrijven in de logistiek en de bouwsector. “Hier zijn we ontzettend blij mee. Namen van deze bedrijven worden nader bekend gemaakt.”

Uitsluitend schone brandstoffen

OG noemt het vulpunt (foto), dat werd geleverd door het Deense NEL Hydrogen, uniek. Er kunnen zowel personenauto’s, bestelbussen als vrachtwagens bediend worden. Dankzij aanpassingen aan het station is dit het eerste publieke waterstofstation in Amsterdam waar 350 bar en 700 bar waterstof getankt kan worden. Bijzonder aan de locatie is verder dat er uitsluitend schone brandstoffen worden aangeboden. Naast waterstof zijn dat Bio-CNG, vloeibare CO2 en elektriciteit.

OG heeft ook waterstofvulpunten in Assen en Den Haag. Bovendien werkt het bedrijf aan projecten in Leeuwarden, Schiphol, Borne, Heerenveen, Delfzijl, Breda en op diverse plekken in Drenthe. OG heeft de ambitie om een van de grootste aanbieders te worden op gebied van waterstof.

Holthausen Energy Points

Iets verderop, bij Shell-tankstation Amsterdam Westpoort, werd afgelopen oktober ook een waterstofvulpunt voor personenauto’s opgeleverd. Bovendien is er nog een derde waterstoftankstation in aantocht: dat van Holthausen Energy Points. Bij dat station kunnen waterstoftrucks en -bussen binnenkort ook terecht om in tien minuten zo’n 37 kilogram van de schone brandstof af te nemen. Het is de bedoeling dat onder andere de voertuigen van de Gemeente Amsterdam dat zullen doen.

Er komt een 1,2 megawatt electrolyser die wordt gevoed door windenergie. Met een zogenaamde waterstof tubetrailer kan de lokale industrie vanuit de Amsterdamse havens bevoorraad worden met groene waterstof. Het station, bestande uit twee zeecontainers, wordt recht tegenover het Afval Energie Bedrijf (AEB) door Resato gebouwd.

Waterstof Resato
De werkzaamheden van het derde waterstofstation in de Amsterdamse Westpoort eerder deze maand. Foto: Resato Hydrogen Technology

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.