‘Veel carwash-ondernemers denken dat stankoverlast onoplosbaar is’

De eerste indruk telt. Als je geen goed gevoel krijgt van de aanblik van een locatie, persoon of product, dan is de kans klein dat je besluit om met deze partij in zee te gaan. Dat geldt ook voor klanten die een wasgelegenheid inrijden en vervolgens met stankoverlast geconfronteerd worden. Een slecht werkende waterzuivering of verkeerd afgestelde installatie is funest voor je bedrijf en kan klanten kosten. Veel ondernemers denken echter ten onrechte dat de aanpak van geurhinder forse kosten met zich meebrengt.

Volgens Qlean-tec is de A-Clean Enzypower Shampoo de oplossing voor stankoverlast. Deze schuimende autoshampoo bevat enzymatische componenten die het waterzuiveringsproces activeren en versnellen. “Dit product bestaat uit een enzymen-cocktail die specifiek ontwikkeld is voor wasgelegenheden die met stankoverlast kampen. Terwijl je auto’s wast, zorgt dit product er tegelijkertijd voor dat de organische vervuiling in het afvalwater afgebroken wordt”, verduidelijkt accountmanager Thijs Koelewijn van Qlean-tec.

Tijdens elke wasbeurt wordt automatisch een nieuwe hoeveelheid enzymen aan het waswater toegevoegd wat voor een continue behandeling van het afvalwater zorgt, zonder toevoeging van een extra product of handelingen. “Producten om stankoverlast aan te pakken bestonden al, maar deze vereisen een bepaalde externe manier van doseren om de bacteriegroei aan te pakken. Dat betekent dat de installaties aangepast moeten worden en daar hangt een prijskaartje aan. In tegenstelling tot die eerder genoemde producten is dit geen vlokmiddel dat het vuil aan elkaar laat kleven, zodat het kan bezinken. Deze chemie doet juist het tegenovergestelde. Het verknipt het vuil en zet het om in kleine wateroplosbare resten waardoor het geen overlast meer geeft”, zegt Koelewijn.

Geurhinder

A-Clean Enzypower werkt systeemonafhankelijk en is een combinatie van chemische bestanddelen en biologische ingrediënten. “Er is zoals gezegd geen aanpassing aan de apparatuur nodig, omdat het systeem inzetbaar is in vrijwel alle installaties”, stelt Koelewijn. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en de leeftijd ervan kan dit product in vrijwel elke wasinstallatie gebruikt worden. De werking is onder meer afhankelijk van de gebruikte doseersystemen. “Dit product is toepasbaar in geautomatiseerde schuimwasinstallaties. Deze hoog schuimende shampoo kun je op meerdere plekken in de wasgelegenheid inzetten, zoals bijvoorbeeld bij de schuimboog.”

Volgens Koelewijn weten nog te weinig carwash-uitbaters hoe zij geurhinder moeten bestrijden: “Veel ondernemers lijken het idee te hebben dat stankoverlast niet is op te lossen en besteden er weinig aandacht aan. In warmere periodes steekt de geurhinder echter de kop op en dan pas wordt bekeken wat er gedaan kan worden. Het is in feite damage control. Na verloop van tijd verdwijnt de nare lucht en dan ‘ziet men wel weer’. Het probleem wordt dan weer op de lange baan geschoven.”

Schijnoplossing

Van een taboe rond geurhinder is volgens de accountmanager geen sprake, maar er is wel onwetendheid op dit vlak. “Wat meespeelt is dat veel mensen niet weten dat er een oplossing voor dit probleem is. Een ander punt is dat ondernemers er automatisch vanuit gaan dat de aanpak van stankoverlast gepaard gaat met hoge kosten, maar dat is niet zo. A-Clean Enzypower is naast een shampoo ook een zuiveringsproduct: eenvoudig in gebruik en voorzien van een tweevoudige werking. Ook qua kosten is dit product gunstig”, stelt Koelewijn.

Om nare luchtjes te verdoezelen, wordt gebruikgemaakt van een paar trucs. “Parfum wordt gebruikt om nare luchtjes weg te krijgen. Dat is echter een schijnoplossing. Het punt is dat je dan de stank maskeert in plaats van verwijdert. Je pakt het probleem niet aan en gaat dan voorbij aan het feit dat vervuild waswater ook het uiteindelijke wasresultaat negatief beïnvloedt. Een bijkomend probleem is dat je medewerkers misselijk kunnen worden van die parfumlucht als ze er de hele dag in werken.” A-Clean Enzypower is volgens de accountmanager een milieuvriendelijke oplossing die de veiligheid van werknemers respecteert: “Het grootste probleem in de branche is dat er met zware zuren wordt gewerkt om de hal en machine te reinigen. Wij willen daar vanaf en zoeken naar veiligere en betere manieren om te reinigen. Zuur is slecht voor de gezondheid van het personeel.”

No cure no pay

Het heeft enige tijd geduurd voordat dit product op de markt werd gebracht, omdat Qlean-tec zeker wilde weten of alles naar behoren werkte. “Door uitgebreid te testen, weten we dat onze formule doet wat het belooft. We werken op basis van ‘no cure, no pay’. Als blijkt dat onze oplossing niet werkt voor jouw bedrijf en de stankoverlast nog niet verdwenen is, hoef je niets te betalen. Ik denk dat dit wel aangeeft hoeveel vertrouwen wij in ons product hebben.”

Sinds anderhalf jaar is Qlean-tec verbonden aan het Belgische Christeyns. Dit in Gent gevestigde bedrijf opereert op internationale schaal en is gespecialiseerd in chemie. “Omdat deze onderneming heel veel kennis bezit op het gebied van chemie in totaal uiteenlopende sectoren, kunnen we gebruikmaken van een groot netwerk. Dat is erg gunstig, omdat we de kennis die collega’s uit andere vakgebieden hebben opgedaan kunnen inzetten voor onze eigen specifieke branche. Er is een groot laboratorium in Gent waarvan we dankbaar gebruik maken.”

Specifieke benadering

Naast informatieverschaffing is advisering op maat ook erg belangrijk voor Qlean-tec. “We onderscheiden ons van andere bedrijven door onze kennis in te zetten en te delen. Door samen met de klant naar specifieke oplossingen te zoeken, leveren we maatwerk en kunnen we per locatie kijken wat het beste werkt. We werken vooral op afspraak, omdat we maatwerk leveren en elke installatie een specifieke benadering vereist. Zo zijn er verschillen in recyclesystemen en biofilters. Daarnaast moet je ook weten hoeveel auto’s er ongeveer gewassen worden op dagelijkse basis, zodat je de dosering daarop kunt aanpassen”, zegt Koelewijn

A-Clean Enzypower is vooral bestemd voor grotere wasgelegenheden. “Deze oplossing is het meest geschikt voor wat grotere wasgelegenheden met een zuiveringsinstallatie. Momenteel onderzoeken we of we deze oplossing ook kunnen toepassen op roll-overs, maar dat vergt nog enige tijd. Laat ik zo zeggen dat we in elk geval nog een hoop plannen hebben die we willen uitvoeren. Binnen Christeyns worden steeds meer oplossingen gezocht en ontwikkeld”, besluit Koelewijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.