Foto: AUWA

Conserveringsmiddel als ‘tweede huid’ voor de auto

Foto: AUWA

Halverwege vorig jaar introduceerde WashTec ShieldTecs. Het brein achter dit conserveringsmiddel is AUWA, een onderdeel van WashTec. Sales manager chemie Marco Binnekamp vertelt meer over de totstandkoming van het product en de werkwijze van AUWA.

Je zou ShieldTecs volgens Binnekamp de opvolger van RainTecs kunnen noemen: “Dat product had een nieuwe standaard gezet op het gebied van bescherming en glans, maar het kon volgens ons nog beter. Dat is dan ook de reden dat ShieldTecs is ontwikkeld wat door ons ook wel ‘de tweede huid’ van de auto genoemd wordt. Dit product bevat de OMP-technologie wat de lak beschermt tegen onder andere insecten, vogelpoep, zure regen en andere schadelijke stoffen die slecht voor de lak zijn. De glans blijft daarbij behouden. Het product hoeft niet ingemasseerd te worden en vervangt de beschadigde was volledig.”

ShieldTecs bevat geen NTA – dit geldt voor alle producten van AUWA – wat bijzonder is volgens Binnekamp: “Deze grondstof zit niet in onze productlijnen en daar zijn we heel trots op. Een kleine tien jaar geleden lag deze stof onder vuur, omdat onderzoekers de stof als ‘schadelijker dan gedacht’ bestempelden. Mogelijk was dit bestanddeel slecht voor de volksgezondheid. Toen is er bij AUWA besloten dat al onze producten NATA-vrij moesten zijn. Inmiddels is de storm wat gaan liggen en komt de stof weer terug in het productieproces van een aantal bedrijven. Het is voor veel ondernemingen blijkbaar lastig om een goede vervanger voor deze stof te vinden. Onze producten zijn gelukkig vrij van dit bestanddeel en blijven dat ook.”

Extreme temperatuurverschillen

Een punt dat heel belangrijk was bij de ontwikkeling van dit product was dat het bestand moest zijn tegen grote en zelfs extreme temperatuurverschillen. Zo moet dit product ook in Scandinavië bruikbaar zijn, waar het min dertig graden Celsius kan zijn. “Bij het transport betekent dit dat het product zijn kracht niet mag verliezen als het bevriest. Het moet dus bestand zijn tegen lage temperaturen”, weet Binnekamp.

Het ontwikkelteam bestaat uit laboranten en een productmanagementteam. “De laboranten hebben een scheikundige achtergrond. Ook werken we veel samen met stagiaires die aan verschillende universiteiten zijn verbonden. Ook verzorgen we intern verschillende trainingen, zodat alle medewerkers volledig op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. We zijn nooit klaar met leren”, verduidelijkt hij.

Continue proces

Voordat ShieldTecs op de markt gebracht werd, ging daar een proces van jaren aan vooraf. Alleen al de testperiode nam ruim een jaar in beslag. “Daarvoor werden verschillende formules getest op voornamelijk langdurige bescherming en onder alle weersomstandigheden”, verduidelijkt Binnekamp. “Innoveren en ontwikkelen is continu proces. In het hoofdkwartier van AUWA in Duitsland is een grote testlocatie in gebruik. Op deze plek worden verschillende producten getest en wordt het effect van onze producten op verschillende typen auto’s onderzocht.”

AUWA werd eind jaren zestig van de vorige eeuw opgericht in Duitsland en was tot 2008 zelfstandig. “Sindsdien opereert het bedrijf onder de vleugels van WashTec”, verduidelijkt Binnekamp. “AUWA is een van de pioniers op het gebied van carwash. Alle producten worden in eigen huis ontwikkeld. Dit bedrijf levert wereldwijd, al is Europa de belangrijkste afzetmarkt. Informatie en behoeftes uit verschillende werelddelen en landen worden opgeslagen. Die input is erg nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe producten en is een uitstekende voedingsbron voor frisse ideeën.”

Sleutelrol

Het milieu speelt een sleutelrol bij de productontwikkeling stelt Binnekamp. De verstrengde wetgeving op dit gebied wordt door AUWA met open armen ontvangen, stelt hij: “Ik ben blij met de verstrengde milieuwetgeving, omdat wij juist op dat vlak het verschil maken. Onze producten voldoen aan de strengste eisen en het Nordic Swan Label. Het gaat hier om het milieukeurmerk van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Dat label geeft aan dat een product één van de minst milieubelastende is in zijn soort. De eisen hebben betrekking op de productie, het gebruik en het afdanken van het product.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Conserveringsmiddel als ‘tweede huid’ voor de auto | TankPro.nl
Foto: AUWA

Conserveringsmiddel als ‘tweede huid’ voor de auto

Foto: AUWA

Halverwege vorig jaar introduceerde WashTec ShieldTecs. Het brein achter dit conserveringsmiddel is AUWA, een onderdeel van WashTec. Sales manager chemie Marco Binnekamp vertelt meer over de totstandkoming van het product en de werkwijze van AUWA.

Je zou ShieldTecs volgens Binnekamp de opvolger van RainTecs kunnen noemen: “Dat product had een nieuwe standaard gezet op het gebied van bescherming en glans, maar het kon volgens ons nog beter. Dat is dan ook de reden dat ShieldTecs is ontwikkeld wat door ons ook wel ‘de tweede huid’ van de auto genoemd wordt. Dit product bevat de OMP-technologie wat de lak beschermt tegen onder andere insecten, vogelpoep, zure regen en andere schadelijke stoffen die slecht voor de lak zijn. De glans blijft daarbij behouden. Het product hoeft niet ingemasseerd te worden en vervangt de beschadigde was volledig.”

ShieldTecs bevat geen NTA – dit geldt voor alle producten van AUWA – wat bijzonder is volgens Binnekamp: “Deze grondstof zit niet in onze productlijnen en daar zijn we heel trots op. Een kleine tien jaar geleden lag deze stof onder vuur, omdat onderzoekers de stof als ‘schadelijker dan gedacht’ bestempelden. Mogelijk was dit bestanddeel slecht voor de volksgezondheid. Toen is er bij AUWA besloten dat al onze producten NATA-vrij moesten zijn. Inmiddels is de storm wat gaan liggen en komt de stof weer terug in het productieproces van een aantal bedrijven. Het is voor veel ondernemingen blijkbaar lastig om een goede vervanger voor deze stof te vinden. Onze producten zijn gelukkig vrij van dit bestanddeel en blijven dat ook.”

Extreme temperatuurverschillen

Een punt dat heel belangrijk was bij de ontwikkeling van dit product was dat het bestand moest zijn tegen grote en zelfs extreme temperatuurverschillen. Zo moet dit product ook in Scandinavië bruikbaar zijn, waar het min dertig graden Celsius kan zijn. “Bij het transport betekent dit dat het product zijn kracht niet mag verliezen als het bevriest. Het moet dus bestand zijn tegen lage temperaturen”, weet Binnekamp.

Het ontwikkelteam bestaat uit laboranten en een productmanagementteam. “De laboranten hebben een scheikundige achtergrond. Ook werken we veel samen met stagiaires die aan verschillende universiteiten zijn verbonden. Ook verzorgen we intern verschillende trainingen, zodat alle medewerkers volledig op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. We zijn nooit klaar met leren”, verduidelijkt hij.

Continue proces

Voordat ShieldTecs op de markt gebracht werd, ging daar een proces van jaren aan vooraf. Alleen al de testperiode nam ruim een jaar in beslag. “Daarvoor werden verschillende formules getest op voornamelijk langdurige bescherming en onder alle weersomstandigheden”, verduidelijkt Binnekamp. “Innoveren en ontwikkelen is continu proces. In het hoofdkwartier van AUWA in Duitsland is een grote testlocatie in gebruik. Op deze plek worden verschillende producten getest en wordt het effect van onze producten op verschillende typen auto’s onderzocht.”

AUWA werd eind jaren zestig van de vorige eeuw opgericht in Duitsland en was tot 2008 zelfstandig. “Sindsdien opereert het bedrijf onder de vleugels van WashTec”, verduidelijkt Binnekamp. “AUWA is een van de pioniers op het gebied van carwash. Alle producten worden in eigen huis ontwikkeld. Dit bedrijf levert wereldwijd, al is Europa de belangrijkste afzetmarkt. Informatie en behoeftes uit verschillende werelddelen en landen worden opgeslagen. Die input is erg nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe producten en is een uitstekende voedingsbron voor frisse ideeën.”

Sleutelrol

Het milieu speelt een sleutelrol bij de productontwikkeling stelt Binnekamp. De verstrengde wetgeving op dit gebied wordt door AUWA met open armen ontvangen, stelt hij: “Ik ben blij met de verstrengde milieuwetgeving, omdat wij juist op dat vlak het verschil maken. Onze producten voldoen aan de strengste eisen en het Nordic Swan Label. Het gaat hier om het milieukeurmerk van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Dat label geeft aan dat een product één van de minst milieubelastende is in zijn soort. De eisen hebben betrekking op de productie, het gebruik en het afdanken van het product.”

Lees ook:

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.