Carwash

Fors meer automobilisten wassen bij tankstation en wasstraat

Automobilisten gaan steeds vaker naar wasstraten en locaties met rollovers. Het percentage autorijders dat van deze wasvormen gebruikmaakt, steeg van 44 procent in 2012 naar zo’n 53 procent dit jaar. Deze toename gaat vooral ten koste van het thuis wassen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Bovag. Daaruit blijkt ook dat de gemiddelde opbrengst per wassing toeneemt. Tegelijkertijd zijn er zo’n 800.000 Nederlanders die hun auto helemaal nooit wassen.

Brancheorganisatie Bovag heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het wasgedrag van ruim duizend autorijders. Hen is gevraagd wat voor soort wassing ze doorgaans kiezen, waarbij thuis wassen of nooit wassen ook opties waren. Tevens werd onderzocht wat de gemiddelde uitgave per wasbeurt was.

Wasstraat

Van de ondervraagden gaat ongeveer 35 procent naar een wasstraat. Dat was bij het vorige onderzoek drie jaar geleden nog 30 procent. Ook de populariteit van rollovers neemt toe. Bijna 20 procent van de autorijders kiest voor rollovers, terwijl drie jaar geleden nog maar 14 procent dat deed.

Als verklaring noemen de onderzoekers de financiële crisis, die in 2012 meer voelbaar was dan nu. Daardoor zijn mensen dit jaar meer bereid om extra geld uit te geven aan hun auto dan destijds. Het aantal gebruikers van zelfwasboxen bleef ongeveer gelijk, namelijk zo’n veertien procent. Het aandeel mensen dat overwegend thuis de auto wast, daalde van veertig naar dertig procent.

Directeur Peter van der Veen van wasinstallatie-leverancier Washtec herkent de stijgende populariteit van beide wastypen. ”Wij zien dat de acceptatie van machinaal wassen langzaam terrein wint. Mensen krijgen er steeds meer vertrouwen in. Wat ook meespeelt, is dat steeds meer mensen moeilijker met een tuinslang bij hun auto kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze in een flat wonen of op een woonerf. Voor het gemak kiezen ze dan voor een rollover of wasstraat.”

Gemiddelde besteding

De bereidheid om meer uit te geven, komt ook terug in de gemiddelde bestedingen. Vooral bij rollovers en wasstraten steeg het bedrag. Bij de vorige meting van de gemiddelde uitgaven, in 2008, besteedden klanten bij rollovers en wasstraten respectievelijk 6,98 en 9,14 euro. Dit jaar waren beide gemiddeldes gestegen naar 9,18 en 10,50 euro.

Bij wasboxen zit er weinig verschil in de gemiddelde uitgave per wassing. In het onderzoek van 2008 lag de gemiddelde wasprijs op 4,66 euro. Dit jaar is dat 4,72 euro. ”Die prijs is al jaren stabiel”, herkent Van der Veen. ”Dat komt doordat er weinig innovatie plaatsvindt in dit segment.”

”We zien dat ondernemers die wél innovaties toepassen bij hun wasboxen daar ook van profiteren. Bijvoorbeeld als je polish, powerschuim en velgenchemie aanbiedt, gaat de klant dat toch gebruiken. En dan neemt de gemiddelde besteding toe, naar bijvoorbeeld zes of zeven euro. Ook de mogelijkheid voor contactloos betalen in de wasbox verhoogt de gemiddelde besteding.”

Aantal waslocaties

Het aantal waslocaties bleef ongeveer hetzelfde in vergelijking met drie jaar geleden. Momenteel zijn er zo’n zeventienhonderd plekken in Nederland waar je tegen betaling de auto kunt wassen of laten wassen. Dat was bij de vorige meting ook al het geval. Daarnaast zijn er momenteel 173 truckwash-locaties. Dat waren er drie jaar geleden ruim honderd. Daarin lijkt dus wel een flinke toename te zijn.

Daar wil Van der Veen nog een andere recente ontwikkeling aan toevoegen. Hij signaleert namelijk een forse groei van waslocaties bij autodealers en -garages. Het gaat hierbij zowel om wasinstallaties puur voor eigen gebruik als voor commerciële doeleinden.

”Daar zitten dealers bij, die tot voor kort duizenden wassingen bij een carwashlocatie lieten doen. Zij wassen hun voertuigen nu op hun eigen terrein. Dat levert tijd- en kostenbesparing op, al is het niet prettig voor carwashbedrijven. Daarnaast zie je dat sommige autogarages de machine niet alleen inzetten voor eigen gebruik, maar er ook publiek uit de omgeving mee willen trekken.”

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de carwash- en tankstationbranche? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/.

Tom van Gurp

Lees ook: Onbemande segment ook bij carwash een groeimarkt

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fors meer automobilisten wassen bij tankstation en wasstraat | TankPro.nl
Carwash

Fors meer automobilisten wassen bij tankstation en wasstraat

Automobilisten gaan steeds vaker naar wasstraten en locaties met rollovers. Het percentage autorijders dat van deze wasvormen gebruikmaakt, steeg van 44 procent in 2012 naar zo’n 53 procent dit jaar. Deze toename gaat vooral ten koste van het thuis wassen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Bovag. Daaruit blijkt ook dat de gemiddelde opbrengst per wassing toeneemt. Tegelijkertijd zijn er zo’n 800.000 Nederlanders die hun auto helemaal nooit wassen.

Brancheorganisatie Bovag heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het wasgedrag van ruim duizend autorijders. Hen is gevraagd wat voor soort wassing ze doorgaans kiezen, waarbij thuis wassen of nooit wassen ook opties waren. Tevens werd onderzocht wat de gemiddelde uitgave per wasbeurt was.

Wasstraat

Van de ondervraagden gaat ongeveer 35 procent naar een wasstraat. Dat was bij het vorige onderzoek drie jaar geleden nog 30 procent. Ook de populariteit van rollovers neemt toe. Bijna 20 procent van de autorijders kiest voor rollovers, terwijl drie jaar geleden nog maar 14 procent dat deed.

Als verklaring noemen de onderzoekers de financiële crisis, die in 2012 meer voelbaar was dan nu. Daardoor zijn mensen dit jaar meer bereid om extra geld uit te geven aan hun auto dan destijds. Het aantal gebruikers van zelfwasboxen bleef ongeveer gelijk, namelijk zo’n veertien procent. Het aandeel mensen dat overwegend thuis de auto wast, daalde van veertig naar dertig procent.

Directeur Peter van der Veen van wasinstallatie-leverancier Washtec herkent de stijgende populariteit van beide wastypen. ”Wij zien dat de acceptatie van machinaal wassen langzaam terrein wint. Mensen krijgen er steeds meer vertrouwen in. Wat ook meespeelt, is dat steeds meer mensen moeilijker met een tuinslang bij hun auto kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze in een flat wonen of op een woonerf. Voor het gemak kiezen ze dan voor een rollover of wasstraat.”

Gemiddelde besteding

De bereidheid om meer uit te geven, komt ook terug in de gemiddelde bestedingen. Vooral bij rollovers en wasstraten steeg het bedrag. Bij de vorige meting van de gemiddelde uitgaven, in 2008, besteedden klanten bij rollovers en wasstraten respectievelijk 6,98 en 9,14 euro. Dit jaar waren beide gemiddeldes gestegen naar 9,18 en 10,50 euro.

Bij wasboxen zit er weinig verschil in de gemiddelde uitgave per wassing. In het onderzoek van 2008 lag de gemiddelde wasprijs op 4,66 euro. Dit jaar is dat 4,72 euro. ”Die prijs is al jaren stabiel”, herkent Van der Veen. ”Dat komt doordat er weinig innovatie plaatsvindt in dit segment.”

”We zien dat ondernemers die wél innovaties toepassen bij hun wasboxen daar ook van profiteren. Bijvoorbeeld als je polish, powerschuim en velgenchemie aanbiedt, gaat de klant dat toch gebruiken. En dan neemt de gemiddelde besteding toe, naar bijvoorbeeld zes of zeven euro. Ook de mogelijkheid voor contactloos betalen in de wasbox verhoogt de gemiddelde besteding.”

Aantal waslocaties

Het aantal waslocaties bleef ongeveer hetzelfde in vergelijking met drie jaar geleden. Momenteel zijn er zo’n zeventienhonderd plekken in Nederland waar je tegen betaling de auto kunt wassen of laten wassen. Dat was bij de vorige meting ook al het geval. Daarnaast zijn er momenteel 173 truckwash-locaties. Dat waren er drie jaar geleden ruim honderd. Daarin lijkt dus wel een flinke toename te zijn.

Daar wil Van der Veen nog een andere recente ontwikkeling aan toevoegen. Hij signaleert namelijk een forse groei van waslocaties bij autodealers en -garages. Het gaat hierbij zowel om wasinstallaties puur voor eigen gebruik als voor commerciële doeleinden.

”Daar zitten dealers bij, die tot voor kort duizenden wassingen bij een carwashlocatie lieten doen. Zij wassen hun voertuigen nu op hun eigen terrein. Dat levert tijd- en kostenbesparing op, al is het niet prettig voor carwashbedrijven. Daarnaast zie je dat sommige autogarages de machine niet alleen inzetten voor eigen gebruik, maar er ook publiek uit de omgeving mee willen trekken.”

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de carwash- en tankstationbranche? Bezoek dan de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op: www.tankstationvakbeurs.nl/.

Tom van Gurp

Lees ook: Onbemande segment ook bij carwash een groeimarkt

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.