Onbemande segment ook bij carwash een groeimarkt

Net zoals bij tankstations, neemt het aantal onbemande locaties bij carwash waarschijnlijk de komende jaren ook flink toe. Diverse exploitanten stapten de laatste tijd over naar een dergelijke constructie en de verwachting is dat meer ondernemers hen volgen. Vooral de kostenbesparing is een belangrijke reden om voor deze exploitatievorm te kiezen. ”Je kunt de personeelsuitgaven drukken, terwijl de marges per wassing nauwelijks verminderen”, zegt Washtec-directeur Peter van der Veen.

De afgelopen maanden zijn in Kerkrade, Noordwijk, Alkmaar en Roelofarendsveen wasgelegenheden zonder personeel geopend, waarbij gebruik wordt gemaakt van roll-overs van de van oorsprong Duitse leverancier. Eén van de ondernemers die overstapten naar een onbemande carwash, is de Limburgse exploitant Leon Beursgens.

Voorname reden voor de verwachte toename is dat er ook steeds meer tankstations onbemand worden geëxploiteerd. ”Bij dergelijke stations is geen sprake meer van personeel en als er een washal bij is gevestigd, is deze vaak dicht. Maar als je enkele aanpassingen doet, kun je die hal weer openen zonder medewerkers te hoeven aannemen”, licht Van der Veen toe.

Storingen

Belangrijk is wel dat de exploitant beschikt over een goed camerasysteem en voldoende verschillende betaalmethodes mogelijk maakt. Ook is het van belang dat kleine storingen met de machine of vragen van klanten, op afstand kunnen worden opgelost, bijvoorbeeld met een goed intercomsysteem.

Van der Veen denkt niet dat consumenten, net als bij onbemande tankstations, een lage prijs verwachten. ”Het wassen van de auto is iets waar klanten best geld voor over hebben, mits de waskwaliteit perfect is. Bovendien, de echte prijsbewuste klant wast zijn auto zelf in een wasbox.” De marges, die doorgaans bij wassingen heel behoorlijk zijn, komen bij een onbemande exploitatie niet meteen onder druk te staan.

Personeel

Beursgens is dus één van de ondernemers die heeft gekozen voor een onbemande wasgelegenheid. Vorige maand opende hij zijn locatie in Kerkrade aan de Wiebachstraat. ”Ik heb besloten om het zonder personeel te runnen, vanwege de kostenbesparing. De washal is dagelijkse geopend van 07:00 tot 21:00 uur. Dat is anderhalve fte per dag. Die uitgaven heb ik nu niet.”

Het IT-systeem is zodanig ingericht dat de deuren van de washal uit zichzelf open en dicht gaan. Als er een klant in de hal aanwezig is, sluiten de deuren nog niet. Alle sensoren moeten vijf seconden niets hebben geregistreerd, voordat beide deuren daadwerkelijk naar beneden gaan. Hiermee moet voorkomen worden dat klanten opgesloten worden.

Honderd procent onbemand is de wasgelegenheid niet. Er is een personeelslid dat elke dag de zelfwasboxen schoonmaakt en het dagelijks onderhoud aan de roll-over doet, zoals de chemie bijvullen. ”Maar die werkt ongeveer twee uur per dag. Dat zijn toch behoorlijk minder kosten dan bij een bemande locatie”, zegt de Limburgse ondernemer.

Drempel

Werpt de afwezigheid van een medewerker geen drempel op voor klanten? Als er iets fout gaat, is er immers niemand om in te grijpen. ”Om die vrees weg te nemen is er tot begin oktober altijd een medewerker aanwezig. Het merendeel van de reguliere klanten is tegen die tijd al eens langs geweest. Tevens hebben we diverse kortingsacties om mensen te verleiden.”

Als de aanloopperiode voorbij is en de locatie in Kerkrade écht onbemand gaat draaien, vindt er toezicht op afstand plaats. Als er bijvoorbeeld op de noodstop wordt gedrukt, krijgt Beursgens hier een melding van op zijn mobiele telefoon en kan hij de machine van een afstand ’resetten’ of de klant uitleggen hoe hij dat zelf kan doen. Ook kan een servicemedewerker van Washtec assisteren bij de problemen. Tevens is er een claxonsensor in de washal aanwezig. Als klanten op hun autoclaxon drukken stopt de machine automatisch, waarna deze zonder hulp van een medewerker opnieuw kan worden gestart.

Betaling

Klanten kunnen gedurende het hele wasproces, inclusief het betalen, in hun auto blijven zitten. Bij de wasgelegenheid staat een betaalterminal met geïntegreerde CCV-pinpad. Tevens kan er betaald worden met creditcard en diverse tankpassen, inclusief de eigen kaart van Beursgens, die hij samen met Extendas heeft ontwikkeld. Die softwareleverancier is ook verantwoordelijk voor de back-office.

De betaalterminal maakt het mogelijk om vanuit de auto het wasprogramma en de afrekenmethode te selecteren en te betalen door middel van de geïntegreerde pin-mogelijkheid. In de toekomst kunnen klanten dit doen als ze in de wachtrij staan, of zelfs daarvóór al. Washtec ontwikkelt momenteel namelijk een app, waarmee klanten vooraf een wassing kunnen boeken. Eind deze maand moet de zogeheten WashApp gelanceerd worden.

Contant afrekenen kan momenteel nog wel in Kerkrade, namelijk bij de medewerker die tot 1 oktober aanwezig is. Daarna is cash betalen verleden tijd. ”Ik wil niet dat ergens muntgeld in een automaat zit. Dat is inbraakgevoelig. Daarnaast zie je dat steeds meer mensen vrijwel alles met pin betalen”, aldus de Limburgse ondernemer.

Roll-over

Beursgens beschikt over een washal van 25 meter en heeft gekozen voor de roll-over SoftCare 2 Pro Takt. Opvallend hieraan is dat het natte wasproces volledig is gescheiden van het drogen. Daardoor kunnen er twee voertuigen tegelijk in de hal (zie foto onderaan dit artikel), terwijl er geen sprake is van een kettingwasstraat. De klant rijdt na het wasproces door naar het drooggedeelte en terwijl dat voertuig gedroogd wordt, kan de volgende auto alweer beginnen met het wasgedeelte. Afhankelijk van het gekozen programma kan de Limburgse ondernemer daardoor 15 tot 25 voertuigen per uur bedienen.

”Het voordeel hiervan is dat een klant niet hoeft te wachten tot zijn voorganger klaar is met drogen. Dat scheelt zo’n 2,5 minuut per wasbeurt. Dit zorgt ervoor dat ik meer auto’s kan verwerken in dezelfde tijd. Door het drive-in bediensysteem kan ik op piekmomenten, bijvoorbeeld de zaterdagen, nog eens ongeveer drie voertuigen per uur extra aan.”

Brede machine

Ook is gekozen voor een extra hoge en brede machine. Daardoor kunnen bijvoorbeeld bestelbusjes terecht in Kerkrade. ”Hier in de omgeving zijn niet veel plekken waar grotere voertuigen ook kunnen worden gewassen. En de locaties waar dat wel kan, vragen tientallen euro’s. Ik kan het stukken goedkoper aanbieden.”

Ook trekt Beursgens veel klanten uit Duitsland. Op het gebied van wassen is het grensprobleem een stuk kleiner dan bij tankstations. Veel oosterburen komen dan ook naar Kerkrade. “In de omgeving van bijvoorbeeld Aken zit niet echt een kwalitatief goede waslocatie. Ik focus daarom een deel van mijn marketingactiviteiten op die regio. Zo heb ik een advertentie geplaatst in een Akens weekblad, waarin ik aanbied om op een zaterdag gratis hun auto te wassen.”

Social media

De Limburgse exploitant heeft een opvallende kijk op het gebruik van social media. Veel ondernemers hebben een account op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Beursgens heeft echter grote twijfels over het nut daarvan.

”Ik zie meer en meer dat men via Facebook de klant een platform geeft om in het openbaar een klacht te plaatsen. De mogelijkheid om een klacht in te dienen moet er natuurlijk altijd zijn. Maar omdat ik een onbemande carwashlocatie heb, kan ik de klacht nooit echt controleren en al zeker niet gelijk naar tevredenheid oplossen. Bovendien moet je er ook constant mee bezig zijn, wat veel tijd kost.”

Tom van Gurp

Wassen en drogen apart

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onbemande segment ook bij carwash een groeimarkt | TankPro.nl

Onbemande segment ook bij carwash een groeimarkt

Net zoals bij tankstations, neemt het aantal onbemande locaties bij carwash waarschijnlijk de komende jaren ook flink toe. Diverse exploitanten stapten de laatste tijd over naar een dergelijke constructie en de verwachting is dat meer ondernemers hen volgen. Vooral de kostenbesparing is een belangrijke reden om voor deze exploitatievorm te kiezen. ”Je kunt de personeelsuitgaven drukken, terwijl de marges per wassing nauwelijks verminderen”, zegt Washtec-directeur Peter van der Veen.

De afgelopen maanden zijn in Kerkrade, Noordwijk, Alkmaar en Roelofarendsveen wasgelegenheden zonder personeel geopend, waarbij gebruik wordt gemaakt van roll-overs van de van oorsprong Duitse leverancier. Eén van de ondernemers die overstapten naar een onbemande carwash, is de Limburgse exploitant Leon Beursgens.

Voorname reden voor de verwachte toename is dat er ook steeds meer tankstations onbemand worden geëxploiteerd. ”Bij dergelijke stations is geen sprake meer van personeel en als er een washal bij is gevestigd, is deze vaak dicht. Maar als je enkele aanpassingen doet, kun je die hal weer openen zonder medewerkers te hoeven aannemen”, licht Van der Veen toe.

Storingen

Belangrijk is wel dat de exploitant beschikt over een goed camerasysteem en voldoende verschillende betaalmethodes mogelijk maakt. Ook is het van belang dat kleine storingen met de machine of vragen van klanten, op afstand kunnen worden opgelost, bijvoorbeeld met een goed intercomsysteem.

Van der Veen denkt niet dat consumenten, net als bij onbemande tankstations, een lage prijs verwachten. ”Het wassen van de auto is iets waar klanten best geld voor over hebben, mits de waskwaliteit perfect is. Bovendien, de echte prijsbewuste klant wast zijn auto zelf in een wasbox.” De marges, die doorgaans bij wassingen heel behoorlijk zijn, komen bij een onbemande exploitatie niet meteen onder druk te staan.

Personeel

Beursgens is dus één van de ondernemers die heeft gekozen voor een onbemande wasgelegenheid. Vorige maand opende hij zijn locatie in Kerkrade aan de Wiebachstraat. ”Ik heb besloten om het zonder personeel te runnen, vanwege de kostenbesparing. De washal is dagelijkse geopend van 07:00 tot 21:00 uur. Dat is anderhalve fte per dag. Die uitgaven heb ik nu niet.”

Het IT-systeem is zodanig ingericht dat de deuren van de washal uit zichzelf open en dicht gaan. Als er een klant in de hal aanwezig is, sluiten de deuren nog niet. Alle sensoren moeten vijf seconden niets hebben geregistreerd, voordat beide deuren daadwerkelijk naar beneden gaan. Hiermee moet voorkomen worden dat klanten opgesloten worden.

Honderd procent onbemand is de wasgelegenheid niet. Er is een personeelslid dat elke dag de zelfwasboxen schoonmaakt en het dagelijks onderhoud aan de roll-over doet, zoals de chemie bijvullen. ”Maar die werkt ongeveer twee uur per dag. Dat zijn toch behoorlijk minder kosten dan bij een bemande locatie”, zegt de Limburgse ondernemer.

Drempel

Werpt de afwezigheid van een medewerker geen drempel op voor klanten? Als er iets fout gaat, is er immers niemand om in te grijpen. ”Om die vrees weg te nemen is er tot begin oktober altijd een medewerker aanwezig. Het merendeel van de reguliere klanten is tegen die tijd al eens langs geweest. Tevens hebben we diverse kortingsacties om mensen te verleiden.”

Als de aanloopperiode voorbij is en de locatie in Kerkrade écht onbemand gaat draaien, vindt er toezicht op afstand plaats. Als er bijvoorbeeld op de noodstop wordt gedrukt, krijgt Beursgens hier een melding van op zijn mobiele telefoon en kan hij de machine van een afstand ’resetten’ of de klant uitleggen hoe hij dat zelf kan doen. Ook kan een servicemedewerker van Washtec assisteren bij de problemen. Tevens is er een claxonsensor in de washal aanwezig. Als klanten op hun autoclaxon drukken stopt de machine automatisch, waarna deze zonder hulp van een medewerker opnieuw kan worden gestart.

Betaling

Klanten kunnen gedurende het hele wasproces, inclusief het betalen, in hun auto blijven zitten. Bij de wasgelegenheid staat een betaalterminal met geïntegreerde CCV-pinpad. Tevens kan er betaald worden met creditcard en diverse tankpassen, inclusief de eigen kaart van Beursgens, die hij samen met Extendas heeft ontwikkeld. Die softwareleverancier is ook verantwoordelijk voor de back-office.

De betaalterminal maakt het mogelijk om vanuit de auto het wasprogramma en de afrekenmethode te selecteren en te betalen door middel van de geïntegreerde pin-mogelijkheid. In de toekomst kunnen klanten dit doen als ze in de wachtrij staan, of zelfs daarvóór al. Washtec ontwikkelt momenteel namelijk een app, waarmee klanten vooraf een wassing kunnen boeken. Eind deze maand moet de zogeheten WashApp gelanceerd worden.

Contant afrekenen kan momenteel nog wel in Kerkrade, namelijk bij de medewerker die tot 1 oktober aanwezig is. Daarna is cash betalen verleden tijd. ”Ik wil niet dat ergens muntgeld in een automaat zit. Dat is inbraakgevoelig. Daarnaast zie je dat steeds meer mensen vrijwel alles met pin betalen”, aldus de Limburgse ondernemer.

Roll-over

Beursgens beschikt over een washal van 25 meter en heeft gekozen voor de roll-over SoftCare 2 Pro Takt. Opvallend hieraan is dat het natte wasproces volledig is gescheiden van het drogen. Daardoor kunnen er twee voertuigen tegelijk in de hal (zie foto onderaan dit artikel), terwijl er geen sprake is van een kettingwasstraat. De klant rijdt na het wasproces door naar het drooggedeelte en terwijl dat voertuig gedroogd wordt, kan de volgende auto alweer beginnen met het wasgedeelte. Afhankelijk van het gekozen programma kan de Limburgse ondernemer daardoor 15 tot 25 voertuigen per uur bedienen.

”Het voordeel hiervan is dat een klant niet hoeft te wachten tot zijn voorganger klaar is met drogen. Dat scheelt zo’n 2,5 minuut per wasbeurt. Dit zorgt ervoor dat ik meer auto’s kan verwerken in dezelfde tijd. Door het drive-in bediensysteem kan ik op piekmomenten, bijvoorbeeld de zaterdagen, nog eens ongeveer drie voertuigen per uur extra aan.”

Brede machine

Ook is gekozen voor een extra hoge en brede machine. Daardoor kunnen bijvoorbeeld bestelbusjes terecht in Kerkrade. ”Hier in de omgeving zijn niet veel plekken waar grotere voertuigen ook kunnen worden gewassen. En de locaties waar dat wel kan, vragen tientallen euro’s. Ik kan het stukken goedkoper aanbieden.”

Ook trekt Beursgens veel klanten uit Duitsland. Op het gebied van wassen is het grensprobleem een stuk kleiner dan bij tankstations. Veel oosterburen komen dan ook naar Kerkrade. “In de omgeving van bijvoorbeeld Aken zit niet echt een kwalitatief goede waslocatie. Ik focus daarom een deel van mijn marketingactiviteiten op die regio. Zo heb ik een advertentie geplaatst in een Akens weekblad, waarin ik aanbied om op een zaterdag gratis hun auto te wassen.”

Social media

De Limburgse exploitant heeft een opvallende kijk op het gebruik van social media. Veel ondernemers hebben een account op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Beursgens heeft echter grote twijfels over het nut daarvan.

”Ik zie meer en meer dat men via Facebook de klant een platform geeft om in het openbaar een klacht te plaatsen. De mogelijkheid om een klacht in te dienen moet er natuurlijk altijd zijn. Maar omdat ik een onbemande carwashlocatie heb, kan ik de klacht nooit echt controleren en al zeker niet gelijk naar tevredenheid oplossen. Bovendien moet je er ook constant mee bezig zijn, wat veel tijd kost.”

Tom van Gurp

Wassen en drogen apart

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.