Leasen van carwash-installatie behoudt kapitaal voor bedrijf

Het leasen van een autowas-installatie kan een interessante mogelijkheid zijn. Al vele jaren biedt WashTec deze mogelijkheid aan, maar het bedrijf heeft de aanvraagprocedure sterk kunnen vereenvoudigen. “Lease zorgt dat het kapitaal in het bedrijf blijft”, aldus WashTec-directeur Peter van der Veen.

Een objectieve afweging tussen leasen of kopen is een relevante vraag voor veel ondernemers. Bij koop is de exploitant onmiddellijk eigenaar, maar is hij tevens meteen de ’cash’ kwijt. “Past dat voor een ondernemer nog wel bij de huidige marktomstandigheden”, vraagt Van der Veen zich af.

Ondernemer

“Wat is belangrijker voor een ondernemer: dat de autowasinstallatie in eigendom is of dat deze geleased is en het kapitaal beschikbaar blijft voor een andere investering. Het ideale model is dat de investering voor aanschaf gelijk loopt met de door de autowas-installatie gegenereerde omzet. Door de betaling van de leasetermijnen lopen de inkomsten en uitgaven in veel situaties parallel.”

Het financiële landschap is sterk veranderd de laatste jaren. Banken verstrekken nauwelijks nog kredieten en zeker niet op het moment dat een carwash-exploitant deze het meest nodig heeft. Dit alles vereist een aangepaste wijze waarop met geld van de onderneming moet worden omgegaan. Want eenmaal geïnvesteerd, is dit immers niet meer terug te draaien. De financieringsstructuur van een onderneming anticipeert tegenwoordig meer op het behoud van kapitaal.

Concurrentie

”Investeren in kapitaalgoederen zoals een autowas-installatie kunnen deze doelstelling verstoren. Het is echter essentieel voor de continuïteit en winstbijdrage van de onderneming om een moderne carwash te hebben, al was het alleen maar om een compleet aanbod te hebben en slagkracht ten opzichte van de concurrentie te behouden of deze te versterken. Lease zorgt dat het kapitaal in het bedrijf blijft. Kortom, vasthouden van en efficiënte inzet van kapitaal, scherp op kosten sturen, maar toch blijven investeren zijn belangrijke zaken voor iedere onderneming.”

Volgens de WashTec-directeur is lease een passende manier van financieren, omdat een WashTec-overeenkomst een op de carwash-branche gerichte financiering is, waarbij het benodigde kapitaal over een aantal jaren wordt gespreid. In tegenstelling tot een lening bij de bank worden geen andere zekerheden gevraagd en kan tot honderd procent van de autowas-installatie gefinancierd worden.

Carwash

”Door de investeringen niet in één keer te betalen blijft er meer geld in kas en de banklijnen in stand. Dit geeft rust in de organisatie, want zo kan een ondernemer tegenvallers beter opvangen. De betaling van de carwash loopt nu gelijk met of overstijgt de door de carwash gegenereerde inkomsten.”

”De rente bij de bank lijkt momenteel laag, maar bij bankleningen wordt de rente regelmatig aangepast en zijn er aanzienlijke bijkomende kosten. Dikwijls zijn de rente en kosten bij een banklening hoger dan bij lease. De bij lease gehanteerde rente is vast gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst.”

Lease

De afgelopen jaren hebben volgens Van der Veen veel bedrijven ervaren wat de consequenties kunnen zijn van een te grote afhankelijkheid van de bank. ”Met lease neemt deze afhankelijkheid sterk af, de banklijnen blijven intact en deze kunnen op een moment dat het werkelijk nodig is, worden gebruikt. Bij de beoordeling van het krediet vallen wij de carwash-exploitant niet steeds lastig met allerlei vragen. Wanneer recente jaarcijfers zijn gedeponeerd kan deze kredietbeoordeling zonder tussenkomst van de ondernemer plaatsvinden.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leasen van carwash-installatie behoudt kapitaal voor bedrijf | TankPro.nl

Leasen van carwash-installatie behoudt kapitaal voor bedrijf

Het leasen van een autowas-installatie kan een interessante mogelijkheid zijn. Al vele jaren biedt WashTec deze mogelijkheid aan, maar het bedrijf heeft de aanvraagprocedure sterk kunnen vereenvoudigen. “Lease zorgt dat het kapitaal in het bedrijf blijft”, aldus WashTec-directeur Peter van der Veen.

Een objectieve afweging tussen leasen of kopen is een relevante vraag voor veel ondernemers. Bij koop is de exploitant onmiddellijk eigenaar, maar is hij tevens meteen de ’cash’ kwijt. “Past dat voor een ondernemer nog wel bij de huidige marktomstandigheden”, vraagt Van der Veen zich af.

Ondernemer

“Wat is belangrijker voor een ondernemer: dat de autowasinstallatie in eigendom is of dat deze geleased is en het kapitaal beschikbaar blijft voor een andere investering. Het ideale model is dat de investering voor aanschaf gelijk loopt met de door de autowas-installatie gegenereerde omzet. Door de betaling van de leasetermijnen lopen de inkomsten en uitgaven in veel situaties parallel.”

Het financiële landschap is sterk veranderd de laatste jaren. Banken verstrekken nauwelijks nog kredieten en zeker niet op het moment dat een carwash-exploitant deze het meest nodig heeft. Dit alles vereist een aangepaste wijze waarop met geld van de onderneming moet worden omgegaan. Want eenmaal geïnvesteerd, is dit immers niet meer terug te draaien. De financieringsstructuur van een onderneming anticipeert tegenwoordig meer op het behoud van kapitaal.

Concurrentie

”Investeren in kapitaalgoederen zoals een autowas-installatie kunnen deze doelstelling verstoren. Het is echter essentieel voor de continuïteit en winstbijdrage van de onderneming om een moderne carwash te hebben, al was het alleen maar om een compleet aanbod te hebben en slagkracht ten opzichte van de concurrentie te behouden of deze te versterken. Lease zorgt dat het kapitaal in het bedrijf blijft. Kortom, vasthouden van en efficiënte inzet van kapitaal, scherp op kosten sturen, maar toch blijven investeren zijn belangrijke zaken voor iedere onderneming.”

Volgens de WashTec-directeur is lease een passende manier van financieren, omdat een WashTec-overeenkomst een op de carwash-branche gerichte financiering is, waarbij het benodigde kapitaal over een aantal jaren wordt gespreid. In tegenstelling tot een lening bij de bank worden geen andere zekerheden gevraagd en kan tot honderd procent van de autowas-installatie gefinancierd worden.

Carwash

”Door de investeringen niet in één keer te betalen blijft er meer geld in kas en de banklijnen in stand. Dit geeft rust in de organisatie, want zo kan een ondernemer tegenvallers beter opvangen. De betaling van de carwash loopt nu gelijk met of overstijgt de door de carwash gegenereerde inkomsten.”

”De rente bij de bank lijkt momenteel laag, maar bij bankleningen wordt de rente regelmatig aangepast en zijn er aanzienlijke bijkomende kosten. Dikwijls zijn de rente en kosten bij een banklening hoger dan bij lease. De bij lease gehanteerde rente is vast gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst.”

Lease

De afgelopen jaren hebben volgens Van der Veen veel bedrijven ervaren wat de consequenties kunnen zijn van een te grote afhankelijkheid van de bank. ”Met lease neemt deze afhankelijkheid sterk af, de banklijnen blijven intact en deze kunnen op een moment dat het werkelijk nodig is, worden gebruikt. Bij de beoordeling van het krediet vallen wij de carwash-exploitant niet steeds lastig met allerlei vragen. Wanneer recente jaarcijfers zijn gedeponeerd kan deze kredietbeoordeling zonder tussenkomst van de ondernemer plaatsvinden.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.