carwash, washtec, wasstraat

Locatie en verkooptechnieken bepalend voor rendement wasstraat

Voor het bouwen van een wasstraat, is het kiezen van de juiste locatie erg belangrijk. Want ook al is de wasstraat nog zo goed, als hij in de verkeerde buurt zit levert het te weinig op. Daarom bekijkt WashTec samen met de ondernemer op voorhand nauwkeurig via een marktonderzoek of er voldoende behoefte is aan een carwash op de betreffende locatie. “De locatie en verkooptechnieken zijn bepalend voor het rendement van een wasstraat”, zegt Peter van der Veen van WashTec. “Wij willen ook dat de klant geld verdient met autowassen.”

De investering in een wasstraat is niet gering. Een compleet uitgevoerde roll-over kost al gauw rond de 75.000 euro, een volledige kettingwasstraat kan zelfs 3 tot 4 ton kosten, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de ondernemer. Het marktonderzoek van WashTec berekent op voorhand diverse zaken, om te voorkomen dat een ondernemer investeert in een onrendabele wasstraat.

Zichtlocatie

“We kijken naar hoeveel inwoners er in een straal van 3, 5 en 8 kilometer wonen”, legt Van der Veen uit. “Verder is de auto-dichtheid erg belangrijk. Of het een zichtlocatie betreft. De bereikbaarheid. De mate van concurrentie in de buurt. En of er een tankstation op het terrein is, dat leidt namelijk tot extra aanloop.”

“Maar we kijken ook naar de aanwezigheid van flats, want die bewoners kunnen meestal niet thuis wassen. En naar de koopkracht van de buurt. Of er voldoende traffic in de buurt is, bijvoorbeeld door aanwezigheid van een woonboulevard of bouwmarkt.”

Wassingen

Al die factoren worden bij elkaar opgeteld, wat leidt tot een advies. Dat betreft een x-aantal wassingen dat de klant kan verwachten. “Soms moeten we iemand teleurstellen”, vertelt Van der Veen. “Dan is het voor iedereen beter dan hij niet gaat investeren in een wasstraat. Of dat hij in plaats van een kettingwasstraat kiest voor 2 of 3 roll-overs, omdat dat beter is voor zijn rendement.”

Om break-even te draaien, heeft een carwash-ondernemer ongeveer 30.000 wassingen per jaar nodig bij een kettingwasstraat en 5.000 wassingen bij een roll-over. De variabele kostprijs (stroom, water, wasproducten, onderhoud, etc) bedraagt ongeveer 1,10 euro per wassing. De grootste kostenpost zit hem dan ook in het personeel dat nodig is bij een kettingwasstraat.

Kettingwasstraat of roll-over

Het aantal te verwachten wassingen is bepalend in de keuze voor een kettingwasstraat of een roll-over. “Het voornaamste verschil tussen die twee is capaciteit in aantal wassingen per uur”, zegt Van der Veen. “Er is vrijwel geen verschil als het gaat om kwaliteit van de wassing. Er bestaat wel verschil in kwaliteit in de keuze voor bepaalde componenten.”

Het aantal wasstraten in Nederland neemt nog altijd toe. Er zijn dan ook nog diverse lege plekken, weet Van der Veen. “Bijvoorbeeld in nieuwe wijken. Het is alleen soms lastig om op deze goede locaties grond en een pand te krijgen. Daarbij werkt de gemeente ook niet altijd mee.”

Financiering

De WashTec-groep is wereldwijd de leidende onderneming op het gebied van autowassen, autowasstraat en carwash. Als het marktonderzoek een positief advies geeft, zijn er voor een carwash-ondernemer diverse manieren om zijn wasstraat te financieren. Het is ook mogelijk dat WashTec hierbij helpt. “Een optie is dat wij in de apparatuur investeren, de klant betaalt dan een vast bedrag per wassing”, vertelt Van der Veen. “Dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.”

Nederlandse automobilisten wassen gemiddeld 8 tot 9 keer per jaar hun auto. Daarbij is het weer nog altijd de belangrijkste factor voor het aantal verkochte wassingen op een dag. Toch kunnen tankstation-ondernemers veel doen om het rendement op de wasstraat te verhogen.

Tankstation-personeel

Een advies dat Van der Veen heeft voor ondernemers, is het tankstation-personeel altijd laten vragen: “Wilt u ook uw auto wassen? Of: “Hoe lang is het geleden dat u uw auto heeft gewassen?” Zo kun je tot 45% meer wassingen verkopen is gebleken uit praktijktesten, vertelt Van der Veen.

Maar ook de klant verleiden met aanbiedingen, kan vaak helpen. Zoals: koop nu een wassing en ontvang de tweede gratis. Of: nu een gratis upgrade naar een hoger programma als u er direct twee aanschaft. Of: tweede wassing voor de halve prijs. Of: nu 2 euro regenkorting. Of: nu gratis stofzuigen. Er zijn zoveel kansen om de wasomzet te verbeteren, weet Van der Veen.

Rendement

“Gemiddeld wassen Nederlanders voor 9 euro per wassing. Maar als je dat kunt verhogen tot 11 euro per wassing, doet dat heel veel voor je rendement. Want je kosten blijven ongeveer hetzelfde. Wij berekenen of iets mogelijk is en ondersteunen zo veel mogelijk, maar uiteindelijk is het de ondernemer die de business moet maken.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Locatie en verkooptechnieken bepalend voor rendement wasstraat | TankPro.nl
carwash, washtec, wasstraat

Locatie en verkooptechnieken bepalend voor rendement wasstraat

Voor het bouwen van een wasstraat, is het kiezen van de juiste locatie erg belangrijk. Want ook al is de wasstraat nog zo goed, als hij in de verkeerde buurt zit levert het te weinig op. Daarom bekijkt WashTec samen met de ondernemer op voorhand nauwkeurig via een marktonderzoek of er voldoende behoefte is aan een carwash op de betreffende locatie. “De locatie en verkooptechnieken zijn bepalend voor het rendement van een wasstraat”, zegt Peter van der Veen van WashTec. “Wij willen ook dat de klant geld verdient met autowassen.”

De investering in een wasstraat is niet gering. Een compleet uitgevoerde roll-over kost al gauw rond de 75.000 euro, een volledige kettingwasstraat kan zelfs 3 tot 4 ton kosten, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de ondernemer. Het marktonderzoek van WashTec berekent op voorhand diverse zaken, om te voorkomen dat een ondernemer investeert in een onrendabele wasstraat.

Zichtlocatie

“We kijken naar hoeveel inwoners er in een straal van 3, 5 en 8 kilometer wonen”, legt Van der Veen uit. “Verder is de auto-dichtheid erg belangrijk. Of het een zichtlocatie betreft. De bereikbaarheid. De mate van concurrentie in de buurt. En of er een tankstation op het terrein is, dat leidt namelijk tot extra aanloop.”

“Maar we kijken ook naar de aanwezigheid van flats, want die bewoners kunnen meestal niet thuis wassen. En naar de koopkracht van de buurt. Of er voldoende traffic in de buurt is, bijvoorbeeld door aanwezigheid van een woonboulevard of bouwmarkt.”

Wassingen

Al die factoren worden bij elkaar opgeteld, wat leidt tot een advies. Dat betreft een x-aantal wassingen dat de klant kan verwachten. “Soms moeten we iemand teleurstellen”, vertelt Van der Veen. “Dan is het voor iedereen beter dan hij niet gaat investeren in een wasstraat. Of dat hij in plaats van een kettingwasstraat kiest voor 2 of 3 roll-overs, omdat dat beter is voor zijn rendement.”

Om break-even te draaien, heeft een carwash-ondernemer ongeveer 30.000 wassingen per jaar nodig bij een kettingwasstraat en 5.000 wassingen bij een roll-over. De variabele kostprijs (stroom, water, wasproducten, onderhoud, etc) bedraagt ongeveer 1,10 euro per wassing. De grootste kostenpost zit hem dan ook in het personeel dat nodig is bij een kettingwasstraat.

Kettingwasstraat of roll-over

Het aantal te verwachten wassingen is bepalend in de keuze voor een kettingwasstraat of een roll-over. “Het voornaamste verschil tussen die twee is capaciteit in aantal wassingen per uur”, zegt Van der Veen. “Er is vrijwel geen verschil als het gaat om kwaliteit van de wassing. Er bestaat wel verschil in kwaliteit in de keuze voor bepaalde componenten.”

Het aantal wasstraten in Nederland neemt nog altijd toe. Er zijn dan ook nog diverse lege plekken, weet Van der Veen. “Bijvoorbeeld in nieuwe wijken. Het is alleen soms lastig om op deze goede locaties grond en een pand te krijgen. Daarbij werkt de gemeente ook niet altijd mee.”

Financiering

De WashTec-groep is wereldwijd de leidende onderneming op het gebied van autowassen, autowasstraat en carwash. Als het marktonderzoek een positief advies geeft, zijn er voor een carwash-ondernemer diverse manieren om zijn wasstraat te financieren. Het is ook mogelijk dat WashTec hierbij helpt. “Een optie is dat wij in de apparatuur investeren, de klant betaalt dan een vast bedrag per wassing”, vertelt Van der Veen. “Dat is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.”

Nederlandse automobilisten wassen gemiddeld 8 tot 9 keer per jaar hun auto. Daarbij is het weer nog altijd de belangrijkste factor voor het aantal verkochte wassingen op een dag. Toch kunnen tankstation-ondernemers veel doen om het rendement op de wasstraat te verhogen.

Tankstation-personeel

Een advies dat Van der Veen heeft voor ondernemers, is het tankstation-personeel altijd laten vragen: “Wilt u ook uw auto wassen? Of: “Hoe lang is het geleden dat u uw auto heeft gewassen?” Zo kun je tot 45% meer wassingen verkopen is gebleken uit praktijktesten, vertelt Van der Veen.

Maar ook de klant verleiden met aanbiedingen, kan vaak helpen. Zoals: koop nu een wassing en ontvang de tweede gratis. Of: nu een gratis upgrade naar een hoger programma als u er direct twee aanschaft. Of: tweede wassing voor de halve prijs. Of: nu 2 euro regenkorting. Of: nu gratis stofzuigen. Er zijn zoveel kansen om de wasomzet te verbeteren, weet Van der Veen.

Rendement

“Gemiddeld wassen Nederlanders voor 9 euro per wassing. Maar als je dat kunt verhogen tot 11 euro per wassing, doet dat heel veel voor je rendement. Want je kosten blijven ongeveer hetzelfde. Wij berekenen of iets mogelijk is en ondersteunen zo veel mogelijk, maar uiteindelijk is het de ondernemer die de business moet maken.”

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.