Beckers, wasstraat

Nu twee certificaten duurzaamheid voor autowasbedrijven

De stichting Duurzaam Repareren heeft naast de bestaande certificatie van autobedrijven nu ook het certificaat Duurzaam Autowassen ontwikkeld. Daarmee is nu een tweede duurzaamheid certificering voor de autowasbranche ontstaan. Vorig jaar november al breidde de BOVAG het Erkend Duurzaam-certificaat uit naar de autowasbranche. Volgens Peter van der Veen van WashTec bieden de certificaten geen enkele meerwaarde en kunnen ze zelfs verwarrend werken voor de automobilist.

Het certificaat Duurzaam Autowassen is eigenlijk een kopie van het certificaat Erkend Duurzaam dat de BOVAG voor haar leden hanteert. Ook hier moeten autowasbedrijven een scan doorlopen en krijgen daarna een onafhankelijke controle op maatschappelijke betrokkenheid, gebruik van groene reinigingsmiddelen en andere vraagstukken die betrekking hebben op duurzaamheid. Als de exploitant deze controle goed doorstaat mag hij het duurzaamheidscertificaat voeren.

BOVAG

Paul de Waal van BOVAG liet eerder weten aan TankPro.nl dat zo’n certificaat wel degelijk onderscheidend werkt. “Grote wasstraatklanten als leasebedrijven of gemeenten willen steeds vaker weten of het wasbedrijf waar ze hun auto’s brengen wel voldoende maatschappelijk verantwoord onderneemt. Ook particulieren stellen die vraag. Met dit certificaat kan de wasondernemer aan de buitenwereld laten zien dat hij voldoet aan duurzaamheidscriteria.”

Klant

Volgens Harry Filon is het duurzaamheidscertificaat van zijn stichting toch niet geheel te vergelijken met dat van de BOVAG. “Natuurlijk laten we onafhankelijk controleren op dezelfde zaken maar we gaan er ook van uit wat de klant er van vindt.” Autowasbedrijven die voor een duurzaamheidscertificaat Autowassen in aanmerking willen komen, moeten een aanvraag bij de stichting doen. De kosten zijn 295 euro als instapprijs en een jaarlijkse contributie van 250 euro.
Inmiddels heeft de stichting Duurzaam Autowassen de eerste carwash-exploitant gecertificeerd. Het betreft de onlangs geopende iClean Carwash in Brunssum. Deze wasstraat is volledig duurzaam gebouwd. Het totale watergebruik wordt voor minimaal 95% gerecycled; energie wordt verkregen uit de 284 lightrail zonnepanelen en er wordt warmte gewonnen uit warmtepompen.

Geen meerwaarde

Volgens Peter van der Veen van WashTec, marktleider in autowastechniek, bieden de certificaten geen meerwaarde . “Onze producten voldoen al aan allerlei milieu-eisen. En exploitanten willen natuurlijk ook graag bezuinigen op water en elektriciteit. Al was het alleen maar vanuit kostenoogpunt.”
“Als autowasbedrijven een duurzaamheidssticker op de ruiten willen plakken moeten ze dat vooral doen, maar daardoor zullen niet meer auto’s worden gewassen. Bovendien kan nu met de introductie van nog een duurzaamheidscertificaat flinke verwarring ontstaan bij de klant. Die ziet dadelijk door de bomen het bos niet meer”, aldus Van der Veen.
Fred Kramer
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

2 reacties op “Nu twee certificaten duurzaamheid voor autowasbedrijven”

Jeroen Visser|07.12.12|09:51

Erg jammer zo’n reactie Washtec. Duurzaam wassen gaat niet over meer auto’s wassen, het gaat over milieu verantwoord bezig zijn! Ik snap dat Dhr. Van der Veen het erg jammer vindt zelf niet de eerste leverancier te zijn die deze certificering bij een mooi project wist te realiseren, dit commentaar van hem zegt meer over hemzelf dan over het duurzaamheidscertificaat. Zeggen dat je aan alle milieu-eisen voldoet is toch wat anders dat het onafhankelijk bewijzen wat wij doen bij iClean!!

Harry Filon|07.12.12|10:18

Duurzaam Repareren is geen branche initiatief, maar een ‘klant-initiatief’. Fleetowners, leasemaatschappijen en de particulier door de ANWB zijn vertegenwoordigd. Dit initiatief niet serieus nemen is dus de klant niet serieus nemen. Het staat een ieder vrij om dit te doen. Of dit slim is zal de toekomst uitwijzen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.