Carwash: 50 jaar oud en nog steeds vernieuwend

Ze stonden aan de wieg van het automatisch autowassen: De Duitsers Gebhard Weigele en Johann Sulzberger met hun bedrijf WESUMAT  Autowashanlagen. In 1962 vroegen deze twee ondernemers uit Augsburg patent aan voor hun uitvinding en legden hiermee de basis voor de huidige carwash-industrie. 50 Jaar later is het autowassen alleen al in Duitsland goed voor een omzet van 1,3 miljard euro en blijft de branche in ontwikkeling. In Duitsland zijn circa 14.000 autowasinstallaties; in Nederland 1800.

De eerste “automatic carwash” installatie uit 1962 zag er wat anders uit dan de huidige moderne installaties. Het betrof destijds een twee-borstel systeem dat eenvoudig om het te wassen voertuig heen draaide.

Evolutie

De evolutie van dit systeem liet niet lang op zich wachten, al in 1963 introduceerde de toenmalige concurrent Kleindienst de eerste elektrisch aangedreven drie-borstel wasinstallatie. Dit principe is nog steeds de basis voor de huidige autowasinstallaties. Ook het gebruik van inmiddels bekende wassystemen als de kettingwasstraat en de truckwasinstallatie vonden in deze periode hun oorsprong. Zo introduceerde Kleindienst in 1964 de eerste kettingwasstraat, en 3 jaar later de eerste truckwasinstallatie.

Innovatief

In de jaren die volgden werden deze installaties steeds verder geoptimaliseerd, en werden steeds meer innovatieve opties geïntroduceerd. Zoals bijvoorbeeld een drooginstallatie die de contouren van de auto volgt, of diverse wiel- en chassiswas systemen en  de mogelijkheid om de autolak te conserveren met diverse wax- en polish programma’s.

Autolak

Met de nieuwste machinegeneratie SoftCare werden weer belangrijke detailverbeteringen geïntroduceerd, waarmee het was- en droogresultaat wederom met grote stappen vooruit zijn gegaan. Maar vooral de introductie van het wasmateriaal gemaakt van geschuimd polyethyleen, heeft volgens WashTec de autowasindustrie voorgoed veranderd. Met dit materiaal is een nieuwe mogelijkheid ontwikkeld om het lakwerk van auto’s te reinigen en te beschermen. In 2010 introduceerde WashTec’s eigen chemiefabriek AUWA het product ShineTecs, werelds eerste polishproduct met lakhersteller.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Carwash: 50 jaar oud en nog steeds vernieuwend | TankPro.nl