washtec, kantoor, nederland

Innovaties voor wasstraat leiden tot meer inkomsten

Nieuwe technieken voor wasstraten leiden tot lagere kosten en meer inkomsten voor ondernemers. “Aan de vorm van de machine kan je niet veel veranderen; die moet in een hal passen en om een auto heen kunnen bewegen”, zegt Peter van der Veen, adjunct-directeur van WashTec. “Details kun je proberen te perfectioneren.”

Zo kan er worden bespaard op chemische middelen en energie. Ook nieuwe wasstraten en wastechnieken worden ontwikkeld om bijvoorbeeld tijd te besparen en het aantal wassingen te vergroten. Volgens Van der Veen zijn nieuwe ontwikkelingen vanzelfsprekend. “Je moet jezelf blijven verbeteren.”

SLX-Wasstraat

WashTec is wereldwijd marktleider in het leveren van wasstraten en rollovers. Het bedrijf heeft ongeveer 1200 machines in Nederland en België staan en beslaat 57 procent van deze markt. De nieuwste innovatie van WashTec is de SLX wasstraat. Dit werd vorig jaar geïntroduceerd tijdens de Automechanica in Frankfurt. “Het SLX systeem heeft vier zijborstels en deze bewegen om en met de auto mee, terwijl de auto door de wasstraat rijdt.”

“De eerste zijborstels wassen de voor-en rechterkant van de auto, de tweede set wast de linker- en achterkant.  Bij de tweede auto wordt eerst aan de linkerkant gewassen, daarna aan de rechterkant. Doordat ze meebewegen is er meer contact met de borstels en kunnen auto’s op een hogere snelheid gewassen worden. Dat vergroot ook weer de wascapaciteit.” Met de SLX kunnen 140 auto’s per uur worden gewassen.

Ook de drogers lopen mee met de auto, zoals dat ook gebeurt in een roll-over systeem. Daarnaast wordt de chemie gericht opgebracht, zodat daarop wordt bespaard. Zo bespaart de ondernemer op de kosten van de chemie en door de hogere wascapaciteit heeft hij meer inkomsten. De eerste SLX wasstraat staat in Nederland, bij Bas Autowas in Zwolle.

Tankstation

Tankstations en autobedrijven maken het meest gebruik van roll-overs. WashTec heeft een roll-over, genaamd Juno, ontwikkeld met een dubbel in plaats van een enkel portaal. “De Juno heeft twee dakborstels en twee dakdrogers. Daardoor gaat het wassen sneller en kunnen er meer auto’s worden gewassen”, zegt Van der Veen. “Alleen wassen en drogen duurt met een Juno 2,5 minuten. Een standaard roll-over heeft daar een minuut langer voor nodig.” De Juno past in een standaard washal.

Daarnaast heeft WashTec op het gebied van het aanbrengen van chemische producten besparende middelen gevonden. “Wij hebben een speciaal sproeisysteem voor insectenreiniger die bij de mond van de dakblazer gemonteerd wordt. Het portaal rijdt tot de buitenspiegels en verspreidt de chemie tot daar. Op de achterkant van de auto zitten immers geen insecten.”

Chemie

Dat geldt ook voor de chemie voor de velgenreinigers. “Die wordt gericht op de velgen gespoten. Daardoor wordt er geen chemie verspild, dat is goedkoper en de chemie werkt zo effectiever.”

Afgelopen winter heeft het bedrijf in samenwerking met de universiteit van München gekeken naar energiebesparing in het droogportaal. “We hebben bijvoorbeeld de luchtstroom in de kamers van de zijdrogers in kaart gebracht. Daardoor kunnen we de luchtkamers optimaliseren, het lawaai van de drogers beperken en daarbij is er minder elektriciteit nodig om te drogen.”

WashTec

WashTec produceert alleen machines op bestelling en heeft daarom geen voorraad. Alle machines zijn ‘custom-made’:  ze worden gemaakt op aanvraag en afgestemd op de wensen van de afnemer. Elke machine is anders. “Op het oog zien de machines er allemaal hetzelfde uit, maar de techniek verschil omdat elke klant andere opties of programma’s wil. We maken er zo’n 50 tot 70 per week”, zegt Van der Veen. Alle wasstraten die geproduceerd worden zijn al verkocht.

Naast het kopen van een roll-over kunnen ondernemers bij WashTec ook een roll-over leasen. “We hebben daar twee programma’s voor: Pay Per Wash of Financial Lease. WashTec investeert in de wasinstallatie en de ondernemer exploiteert deze. De ondernemer betaalt of een vast bedrag per wasbeurt of een bedrag per maand. Het onderhoud en de aanlevering van chemische middelen doen we dan zelf. Er zijn uiteraard wel voorwaardes aan deze manier van financiering verbonden.”

Roll-over

De prijs van een roll-over of wasstraat hang af van de diverse modellen. Ook wordt bij vervanging gekeken of een machine ingeruild kan worden, of componenten kunnen worden hergebruikt. “In grote lijnen kosten de meest verkochte roll-overs tussen de 60.000 en 115.000 euro,” licht Van der Veen toe. “Maar forse verschillen naar boven of beneden komen ook voor.” Een roll-over wordt meestal na zes tot acht jaar afgeschreven.

Afhankelijk van het aantal wassingen en de mate van onderhoud heeft de roll-over een gemiddelde technische levensduur van tien jaar. “Vijftien jaar komt ook voor, maar er zijn ook klanten die elke vijf jaar een nieuwe machine kopen om te kunnen concurreren met andere wasstraten.”

Wasstraten

Bij wasstraten liggen de bedragen hoger en hebben een grotere bandbreedte: de meeste wasstraten kosten tussen de 300.000 en 500.000 euro. Dat komt doordat de technische variaties uitgebreider zijn dan bij een roll-over. Ook waterrecycling speelt een rol. Roll-overs hebben in Nederland bijna geen systeem om water te recyclen. De grotere kettingwasstraten wel.

De afschrijving van een kettingwasstraat ligt gemiddeld op acht jaar. De technische levensduur kan bij goed onderhoud oplopen tot vijftien jaar. Van der Veen: “Bij wasstraten worden vaak tussendoor componenten vervangen, in plaats van de hele installatie.”

Linda Aarts

Auteur: Redactie

1 reactie op “Innovaties voor wasstraat leiden tot meer inkomsten”

Bike Wash|21.11.15|15:02

Wij van Bike Wash zijn het er zeer zeker mee eens dat de nieuwe technieken voor wasstraten leiden tot lagere kosten en meer inkomsten voor ondernemers. Vandaar dat wij dan ook niet over een voorraad beschikken. Onze toekomstige afnemers bieden wij de mogelijkheid om op basis van hun persoonlijke wensen een PH7 wasstraat op maat af te nemen, dus zij beslissen dan ook als het een basic of eco uitvoering word.

Rik Muller
Salesmanager

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.