Verkoop alcohol tankstation België

België wil nachtelijke alcoholverkoop bij tankstations verbieden

In België mag alcohol in het tankstation verkocht worden Foto: ProMedia

In het kader van het ‘Interfederaal Alcoholplan’ wil de Belgische regering de verkoop van alcohol bij tankstations in de nachtelijke uren aan banden leggen. Het verbod geldt tussen 22.00 uur en 07.00 uur. Het plan moet halverwege december nog samen met de deelstaten worden ‘afgeklopt’, aldus het Belgische ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

“Naar schatting is bij een kwart van alle verkeersdoden in Europa alcohol in het spel. Dat maakt alcohol een van de grootste ‘killers’ in het verkeer. Bij ongevallen met de wagen, test bij 10 procent van de bestuurders positief. Toch kan iedereen in België op elk moment, in elke shop bij het tankstation langs de autosnelweg alcohol kopen voor ze weer in de auto stappen”, stelt het ministerie, dat hoopt met de maatregel het aantal (dodelijke) slachtoffers in het verkeer te verminderen.

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid: “Met dit standpunt is de federale regering alvast duidelijk: wij willen er alles aan doen om overmatig en dus schadelijk gebruik van alcohol verder te beperken, zowel vanuit het oogpunt van volksgezondheid als verkeersveiligheid. Dat noopt ons om op verschillende fronten tegelijk te werken. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat minderjarigen die met een alcoholintoxicatie in het ziekenhuis terechtkomen, veel intensiever begeleid worden.”

Uitbreiding verbod

Ook is de federale regering van mening dat reclame voor alcohol op radio en tv – voor en na programma’s met kinderen en jongeren als doelgroep – ingeperkt en strenger gecontroleerd moet worden. Hetzelfde geldt voor filmpjes op digitale media, in geschreven pers gericht op kinderen en jongeren, net als in de bioscoop voor een film. Ook de verkoop van alcoholische dranken in ziekenhuizen moet teruggedrongen worden.

In Nederland bestaat al lange tijd een volledig verbod op de verkoop van alcohol bij tankstations.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.