Tankstation De Blokhut Diemen

Dit is het oudste tankstation van Nederland

Foto: Historische Kring Diemen

Het oudste nog functionerende tankstation van Nederland is te vinden aan de Muiderstraatweg in het Noord-Hollandse Diemen. ‘De Blokhut’ is sinds 1933 in gebruik, hoewel er sindsdien een hoop veranderde aan het station. Toch zijn er nog onderdelen die aan de status van oudste pomp doen herinneren. 

Uit de bouwvergunningen valt op te maken dat in 1936 voor het eerst een dienstgebouwtje, bestaande uit een overkapping en een pompinstallatie, werd geplaatst. Dat bestond uit een ‘blokhut’ met twee pompen, wat gelijk de naam verklaart.

In 1938-1939 werd het houten benzinestation vervangen voor een stenen gebouw in ‘expressionistische trant’ voor pomphouder F.J. Smits, blijkt uit het Rijksmonumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daar zaten bovendien een garage en woning bij. De eerste steen vermeldt dan ook: ‘DE BLOKHUT/ de eerste steen gelegd/ door barta jakoba smits 2 jr./ en arie smits 9 jr./ 24 maart 1939’. In die periode lag het station nog aan de Rijksweg tussen Amsterdam en Diemen.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tankstation De Blokhut Diemen
Tankstation De Blokhut van de gebroeders Smit, gebouwd aan het begin van de toenmalige Rijksweg. Foto: Historische Kring Diemen

Aanpassingen aan gebouw

“Op 8 maart 1939 volgde de vergunning voor de aanbouw van een tweede dienstwoning aan fr westzijde. Leuk detail is dat het pand symmetrisch is sinds de aanbouw van de westelijke woning in 1939 die een gespiegelde versie is van de woning op het oosten.

In 1947 werd de westelijke woning gesplitst. Diverse kleine aanpassingen aan en rond het gebouw vonden plaats in de jaren 1949, 1951, 1962 (voor Shell) en 1971”, aldus de Rijksdienst. In de daaropvolgende jaren kreeg het station onder andere een nieuwe luifel en ging de uitbouw tegen de vlakte. Ook de pompen en pompeilanden werden vervangen. Na enige jaren leegstand werd ‘De Blokhut’ opnieuw in gebruik genomen en verbouwd tot PK-station door de nieuwe eigenaar P. Kropman.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Tankstation De Blokhut Diemen
Het tankstation in 2014. Foto: Marcelmulder68/Wikimedia Commons

Cultureel belang

Volgens de overheidsinstelling is het benzinestation van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als ‘een van de oudste bewaard gebleven voorbeelden van een benzinestation in Nederland en als oudste functionerende exemplaar.’ Ook de combinatie van benzinestation en woningen is bijzonder vanuit architectuurhistorisch perspectief. Los van de hoogte van de luifel, die voorheen lager was en daardoor visueel aansloot op het dak van de woningen, is de opzet daarvan nog altijd hetzelfde als in de begintijd.

Het rijksmonument wordt vandaag de dag geëxploiteerd door EG Group, dat het in 2018 omkleurde van Texaco naar Esso. Centraal in het gebouw is nu een SPAR-shop te vinden. Midden op dat verkooppunt staat een reclametoren, oorspronkelijk uitgerust met vlaggenmast, opgebouwd uit drie ‘kubistisch op elkaar geplaatste schijven’. De voormalige smeerkuil van de autogarage doet vandaag de dag dienst als autowasruimte.

Tankstation De Blokhut Diemen
Tankstation De Blokhut na de omkleuring in 2018. Foto: Diemerkrant.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.