Invoering statiegeld op blikjes toch per 1 januari 2023

Het statiegeld op blikjes lijkt er toch vanaf 1 januari 2023 te komen. Onlangs liet het Afvalfonds Verpakkingen (AV) nog weten dat die deadline niet haalbaar is en dat de maatregel daarom vertraging zou oplopen, maar de Inspectie Leefomgeving en Transport legt nu een voornemen tot last onder dwangsom (vLOD) op aan het AV en zestien producenten en importeurs. 

De ILT reageert hiermee op de vertraging van drie maanden die de maatregel leek op te lopen. Toen het AV op 17 juni namens het verpakkend bedrijfsleven meldde dat zij niet kunnen voldoen aan de wettelijk vastgelegde datum van 31 december 2022 om een statiegeldsysteem voor blikjes in te voeren, schreef staatssecretaris Heijnen (IenW) in een Kamerbrief al direct dat de wettelijk vastgelegde invoeringsdatum voor het statiegeldsysteem voor blikjes op 31 december 2022 overeind blijft.

Dwangsommen opleggen

De ILT, dat toezit en handhaaft op de naleving van het Besluit beheer verpakkingen uit 2014, legt de preventieve last op om ervoor te zorgen dat de nieuwe wet ook daadwerkelijk nageleefd wordt. Het totale bedrag aan dwangsommen voor de zeventien betrokken partijen bedraagt ruim 28 miljoen euro. Mocht het maximale dwangsombedrag bereikt worden en de overtreding nog steeds worden begaan, zal de ILT een nieuwe dwangsom opleggen.

“We zien het niet naleven van de nieuwe wet op ons afkomen. Daar wil de ILT paal en perk aan stellen. Dat er statiegeld op blikjes komt, is niet nieuw. De betrokken partijen zijn vooraf ruim betrokken en geïnformeerd over de datum van 31 december 2022. Het lijkt volgens de sector onmogelijk om die datum te halen, maar dat zien we echt anders. Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, dus ook voor de producenten en importeurs van blikjes, de supermarkten en het Afvalfonds”, aldus directeur toezicht en opsporing Karin Visser.

Het AV liet enkele weken geleden weten dat het te maken heeft met ‘de toenemende onzekerheid in levertijden door de grondstoffenschaarste’. Om succesvol te zijn, moet het systeem vanaf het begin goed kunnen functioneren, aldus de stichting toen. “Voor de consument moet heel duidelijk zijn dat blikjes bij ieder inzamelpunt ingenomen kunnen worden en dat je echt je geld terugkrijgt. Anders is het statiegeldsysteem op blik bij voorbaat gedoemd te mislukken.”

Rol tankstations

Tankstations gaan, net als bij petflessen het geval is, een rol spelen in het systeem. Bemande tankstations langs de snelwegen worden verplichte innamepunten, anderen hebben de mogelijkheid om mee te doen. De blikjes die ingeleverd kunnen worden, krijgen een speciaal logo en een nieuwe EAN-code. Het gaat om blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap).

De aangeschreven partijen krijgen nu vier weken de tijd op te reageren op de vLOD.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.