iPad kassa Extendas - Foto: Extendas

BETA: let op met jonge vakantiekrachten

iPad kassa Extendas – Foto: Extendas

Voor tankstationondernemers die in de zomermaanden met jonge arbeidskrachten werken, is het belangrijk om goed naar de veiligheidsvoorwaarden te kijken. Dat stelt de Belangenverenging Tankstations (BETA), nu voor de meeste scholieren de zomervakantie bijna begint. 

“De tijd van vakanties is alweer in aantocht en dit zal ook bij u op station voor nieuwe gezichten zorgen, die de druktes in de vakanties voor u kunnen oplossen. Echter is het belangrijk om op te letten met jonge arbeidskrachten”, schrijft de branchevereniging.

13 tot 15 jaar

Belangrijk is dat het voor kinderen van 13 en 14 jaar niet is toegestaan om op een tankstation te werken, omdat het werk wordt bestempeld als werk met gevaarlijke stoffen. 15-jarigen mogen, onder toezicht, alleen lichte werkzaamheden verrichten op het tankstation. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vakkenvullen of helpen bij het inpakken.”

“Ook kunt u denken aan het voorspuiten van auto’s bij de carwash. Houd er dan wel rekening mee dat de medewerker niet met de machine in aanraking komt. Het voorspuiten moet dus buiten de carwash gebeuren.” Voor deze leeftijdsgroep is het nog niet toegestaan om achter de kassa te werken.

Deskundig toezicht

Minderjarigen met de leeftijd van 16 en 17 jaar mogen in principe bijna elk soort werk doen, behalve ‘gevaarlijk werk’. Voor iedereen met een leeftijd van 15, 16 of 17 jaar geldt dat er altijd deskundig toezicht aanwezig dient te zijn. Wat daar onder valt, wordt in het Arbobesluit niet specifiek benoemd.

Wel zijn er algemene richtlijnen die in acht moeten worden genomen. Het is belangrijk dat de toezichthouder altijd in de buurt blijft en de jonge werknemer goed instrueert, de juiste beschermingsmiddelen verstrekt en checkt of het werk goed gaat. De toezichthouder moet ten alle tijden kunnen ingrijpen tijdens het werk ten behoeve van de werknemer zelf of collega’s.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.