Tabaksregels per 1 juli verder aangescherpt

In navolging van de verpakkingen moeten ook de sigaretten er vanaf vrijdag neutraal uitzien. Per 1 juli mogen ze niet langer verschillend zijn in kleur, vormgeving, materiaal en andere elementen op het product die gebruikt kunnen worden om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten sigaretten. Op die manier hoopt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roken verder te ontmoedigen.

Door nu ook standaardeisen te stellen aan de sigaret zelf kan worden voorkomen dat de tabaksindustrie haar aandacht verlegt van het aantrekkelijk maken van de verpakkingen, naar het aantrekkelijk maken van het uiterlijk van de sigaret, aldus het ministerie, dat toewerkt naar een rookvrije generatie in 2040.

Aanscherping reclameverbod

Daarnaast komt er een aanscherping van het nu al strenge reclameverbod. Tabaksspeciaalzaken mogen als enige nog onder voorwaarden reclame maken. Reclame op de gevel en – in beperkte gevallen – de etalage, wordt voor alle verkooppunten verboden. Ook moeten vanaf 1 juli nieuwe verpakkingen ook voorzien worden van een gezondheidswaarschuwing, voor oudere verpakkingen geldt een uitverkooptermijn van één jaar.

Tot slot komt er een regulering van elektronische verhittingsapparaten, die tot nu toe niet onder de Tabaks- en rookwarenwet vielen. Met de apparaten wordt tabak verhit in plaats van verbrand. Onder andere het reclameverbod, het uitstalverbod en verschillende verkoopbeperkingen (zoals de leeftijdsgrens van 18 jaar) gaan ook gelden voor deze verhittingsapparaten, meldt het ministerie van VWS.

20.000 sterfgevallen door roken

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarmee kunnen we bijdragen aan het terugdringen van de circa 20.000 sterfgevallen door tabak elk jaar. Met deze nieuwe wettelijke regels maken we concrete stappen richting de rookvrije generatie. Tabaksproducten verdwijnen verder uit het zicht en worden minder aantrekkelijk, zodat stoppen met roken makkelijker wordt en starten moeilijker.”

De NVWA gaat risicogericht controleren, onder andere naar aanleiding van meldingen. Ook treedt de autoriteit op tegen bedrijven die de regels overtreden. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete opleggen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.