Statiegeld blikjes

Invoering statiegeld op blikjes loopt vertraging op

Foto: Statiegeld Nederland

De invoering van statiegeld op blikjes wordt met drie maanden uitgesteld. In plaats van 31 december 2022 gaat het statiegeldsysteem nu in op 1 april 2023, meldt Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Tankstations gaan, net als bij petflessen het geval is, een rol spelen in dat systeem.

Dat de invoering van 15 cent statiegeld op blikjes wordt vertraagd, heeft te maken met ‘de toenemende onzekerheid in levertijden door de grondstoffenschaarste’. Zo is het nog onduidelijk of alle machines voor het tellen en sorteren van de blikjes op tijd geleverd kunnen worden. Stichting Afvalfonds Verpakkingen vindt dat het systeem vanaf het begin goed moet functioneren op succesvol te zijn. “Voor de consument moet heel duidelijk zijn dat blikjes bij ieder inzamelpunt ingenomen kunnen worden en dat je echt je geld terugkrijgt. Anders is het statiegeldsysteem op blik bij voorbaat gedoemd te mislukken.”

Of er daadwerkelijk drie maanden bijkomen, is overigens nog afwachten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) legt zich namelijk niet zomaar bij de beslissing neer. Ze wil met de sector om tafel om te zorgen dat de ingangsdatum van 31 december alsnog wordt gehaald, schrijft het ANP.  Ze wijst erop dat de datum van 31 december is vastgelegd in de wet, die in februari vorig jaar is aangenomen. Er was toen nog voldoende tijd om alles voor elkaar te krijgen, vindt ze. Mocht het de sector niet lukken om het systeem gereed te hebben op de vastgestelde datum, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen.

Mix van innamepunten

Het gaat in totaal om 17.000 innamepunten waar de blikjes straks ingeleverd kunnen worden. Meer dan 5.000 supermarkten worden onderdeel van het systeem, net als een mix van ongeveer 17.000 andere locaties, zoals treinstations, sportverenigingen, bioscopen en bijvoorbeeld bemande tankstations langs de snelwegen. Dat zijn dezelfde plekken als waar nu al plastic statiegeldflesjes ingeleverd kunnen worden.

De consumenten worden nog aan de hand van een landelijke campagne geïnformeerd over het statiegeld op blikjes. “De verwachting is dat de consument snel gewend zal zijn, net als we bij flesjes zagen. Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes komen er veel minder flesjes in het zwerfafval terecht en kan het plastic (PET) weer worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe flessen. Met de invoering van statiegeld op blikjes wordt zwerfafval verder teruggedrongen en het waardevolle materiaal teruggewonnen voor hergebruik”, aldus Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Speciaal logo

De blikjes die ingeleverd kunnen worden, krijgen een speciaal logo en een nieuwe EAN-code. Het gaat om blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap). Blikken voor bijvoorbeeld groente, soep en diksap vallen niet onder de statiegeldverplichting.

De maatregel wordt genomen om te voorkomen dat een deel van de 2 miljard blikjes die op jaarbasis verkocht worden, in het zwerfvuil belandt. Om die reden werd in juli vorig jaar ook statiegeld op petflesjes ingevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.