Newco non-food tankshop

Zomer in aantocht: connectivity, screenwash en olie populair in tankshops

Foto: Newco

Onlangs werd het tweehonderdste tankstation aangesloten op Easy Stock Solutions (ESS) van non-foodleverancier Newco Europe. Met het aanbreken van de zomermaanden kan de tool gebruikt worden voor het in huis halen van de juiste producten, met daarop vaak hoge marges. 

ESS stelt Newco in staat om precies te volgen wat er in de tankshops verkocht wordt. Door een koppeling met het kassasysteem ontvangt het Eindhovense bedrijf dagelijks verkoopgegevens van alle aangesloten locaties. Op basis van die verzamelde informatie, in combinatie met verwachtingen over bijvoorbeeld het weer, worden automatisch nieuwe bestellingen voor de tankstationhouder klaargezet.

Telefoonkabels populair

Volgens Martijn Venema, account manager bij Newco, blijkt uit de gegevens van ESS dat het assortiment ‘connectivity’ het in de zomermaanden extra goed doet. Producten als telefoonopladers en -kabels vinden het hele jaar door gretig aftrek en de verwachting is dat dat deze zomer doorzet. Bijvoorbeeld bij mensen die op vakantie gaan en hun oplader thuis in het stopcontact hebben laten zitten.

“We zien dat juni, juli en augustus de best lopende maanden zijn voor dit assortiment. De producten staan zowel bovenaan als het gaat om marges als om de verkoopfrequentie. We adviseren dan ook om de schappen goed vol te zetten zodat er nóg meer rendement behaald kan worden. Ten opzichte van vorig jaar wordt zelfs een stijging van zo’n 20 procent in de verkopen verwacht, met name op de ESS-locaties”, aldus Venema.

Recent is Newco in dat assortiment bovendien begonnen met de verkoop van Philips-producten. Het bedrijf is de ‘exclusieve leverancier’ van het merk in de petrolbranche. “Philips is een A-merk met een hoogwaardige kwaliteit. Ondank de hogere prijsstelling zien we zeer goede verkoopresultaten. De klant is dus bereid om meer uit te geven voor een A-merk, en zo wordt er dus extra waarde gecreëerd.”

Goede voorbereiding

Connectivity is overigens niet het enige assortiment dat goed verkoopt in de zomermaanden. Ook screenwash is een hardloper. Sinds de seizoensstart van de zomerscreenwash in april liggen de verkopen al een stuk hoger dan het afgelopen jaar en naar verwachting blijft dit de komende zomermaanden zo. Volgens Venema heeft dat waarschijnlijk te maken met het feit dat mensen graag goed voorbereid op pad gaan, bijvoorbeeld naar hun vakantiebestemming.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Newco non-food tankshop schap
Met ESS bepaalt Newco het meest rendabele non-food assortiment. Foto: Martijn Venema

Om diezelfde reden zijn ook de smeermiddelen van juni tot en met augustus extra populair. “Ik denk dat de mensen die op reis gaan voor de zekerheid een extra flesje willen meenemen”, zegt hij. “Als je kijkt naar alle non-food, komt dertig procent van de omzet uit olie. De marge daarop zit in het algemeen ook boven de 60 procent.”

Schone auto

En wie op vakantie gaat, doet dat blijkbaar ook liever in een lekker ruikende auto. Volgens Venema zijn de luchtverfrissers namelijk eveneens populair in de zomer. “Je ziet dat de luchtverfrissers, en met name de wonderbomen, het altijd goed doen en zeker als het mooi weer is. Daar zit ook een marge van rond de 60 procent op.”

Maar ook voor de thuisblijvers is er voldoende interessants om aan te bieden in de tankshop. In de zomer kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om producten als zonnebrillen en briketten voor de barbecue te verkopen. Daartegenover staat dat er ook artikelen waren die vorig jaar heel goed verkochten, maar dat de komende maanden een stuk minder zullen doen. “Waar afgelopen zomer nog producten gericht op de persoonlijke verzorging populair waren, zoals mondkapjes en handreinigers, zijn die nu nagenoeg verdwenen.”

Meer aandacht non-food

Newco lanceerde ESS zo’n tweeëneenhalf jaar geleden omdat de non-foodcategorie volgens het bedrijf onderbelicht was in de tankshop of niet altijd de juiste aandacht kreeg. Ondernemers hadden vooral een focus op koffieconcepten en bijvoorbeeld bakery’s, denkt Venema.

“Je zag dat dat vaak ten koste ging van autogebonden artikelen. Maar als je nou die twee meter aan schappen beschikbaar hebt, laat ons die dan beheren en dan ontzorgen we je daar mee. We zorgen dat het juiste assortiment op de juiste tijd en op de juiste plek aanwezig is. De cijfers laten ook zien dat we meer rendement behalen bij ESS-deelnemers wanneer we deze vergelijken met vergelijkbare klanten. Kortom: we ontzorgen de klant en zorgen voor een hoger rendement, mooier wordt het niet.”

Lees ook:

NewCo

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.