Kabinet: prijs pakje sigaretten in 2040 mogelijk meer dan veertig euro

Het kabinet overweegt om de prijs van een pakje sigaretten in 2040 te verhogen tot een bedrag tussen de 30 en 47 euro. In het regeerakkoord werd een verhoging van tien euro afgesproken, maar dat wordt dus mogelijk een stuk meer. Dat bevestigen ingewijden aan het ANP na berichtgeving van De Telegraaf

Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen hoopt het aantal rokers met het plan terug te brengen. Hij verwacht het percentage rokers in ons land, dat nu nog zo’n 20 procent van de Nederlanders bedraagt, te verlagen naar 7 procent in 2040. Uiteindelijk moet dat percentage dat jaar nog 5 procent worden.

Stapsgewijs verhogen

De prijsverhoging moet stapsgewijs plaatsvinden. Nu is de prijs van een pakje sigaretten zo’n acht euro. Tot 2025 moet dit bedrag verhoogd worden tot tien euro, waarna er volgens Van Ooijen jaarlijks twee euro bij zal komen.

Van Ooijen denkt dat prijsverhogingen de beste manier zijn om het aantal rokers te verminderen. Ook in Australië lukte dat. Daar kost een pakje omgerekend nu soms al meer dan 20 euro. De helft van de rokers zou daarnaast pas willen stoppen als rookwaar bijna niet meer te betalen is.

Of de tankstationondernemers tegen die tijd nog steeds sigaretten mogen verkopen, is overigens nog maar de vraag. Het kabinet wil de verkoop van tabak na 2030 namelijk gefaseerd afbouwen, eerst bij tankstations en daarna bij de tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. In 2020 waren er volgens de Rijksoverheid nog zo’n 2.100 bemande tankstations waar klanten terecht konden voor hun rookwaren.

Het plan van Van Ooijen moet nog besproken worden in de ministerraad.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.