Afschaffen van tabaksverkoop kan op weinig bijval in tankstationbranche rekenen

De tankstationbranche voelt over het algemeen weinig voor het vervroegd stoppen met de verkoop van tabak. Dat blijkt uit een poll van TankPro. 77 procent van de stemmers is geen voorstander van dat idee. 

Ruim twintig ziekenhuizen, elf organisaties en meerdere medisch specialisten deden onlangs een oproep in het AD. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat supermarkten, gemakszaken en tankstations een product verkopen dat zoveel schade berokkent. Zoveel leed veroorzaakt”, schreven ze in een gezamenlijke brief. Ze riepen bedrijven op per direct te stoppen met de verkoop van tabaksproducten. “Doet u dit niet, dan helpt u de verslaving in stand te houden en stimuleert u de verkoop van ziekmakende producten.”

Onderdeel van tankstation

Van de honderd mensen die actief zijn in de tankstationbranche en hun stem over het onderwerp lieten horen, is slechts 14 procent van de personen vóór het direct stoppen met de tabaksverkoop in tankstations. 56 procent van de stemmers stelt dat tankstations financieel te afhankelijk zijn van de tabaksverkoop. Nog eens 21 procent zegt dat de verkoop van tabak gewoon bij het tankstation hoort.

Het verder terugdringen van de verkooppunten van tabaks- en aanverwante producten vindt stapsgewijs plaats. Vanaf 2024 is het voor supermarkten niet langer toegestaan om dit soort producten te verkopen. De verwachting is dat veel van die consumenten hun rookwaren dan bij tankstations zullen halen. De supermarkten vormen volgens de Rijksoverheid nu nog 40 procent van het aantal verkooppunten en hebben 55 procent van de tabaksomzet in Nederland in handen. Tot in 2024 verdwijnen er 12.000 verkooppunten.

Wel eerder stoppen

Van de stemmers vindt 7 procent dat de tabaksverkoop in tankstations, net als in de supermarkten, vanaf 2024 moet stoppen. Twee van de honderd personen zijn van mening dat de verkoop van rookwaren in de tankstations wel moet stoppen, maar later dan 2024.

Het kabinet wil na 2030 de verkoop van tabak gefaseerd afbouwen, eerst bij tankstations en daarna bij de tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. In 2020 waren er volgens de Rijksoverheid nog zo’n 2.100 bemande tankstations waar klanten terecht konden voor hun rookwaren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.