Logo statiegeld

Ook petflessen voor sap worden onderdeel van statiegeldsysteem

Foto: Statiegeld Nederland

Naast kleine en grote petflessen voor frisdrank en water, wordt het voor consumenten ook mogelijk om petflessen voor sappen in te leveren bij onder andere tankstations. Producenten van producten die voor 100 procent uit sap bestaan, kunnen vanaf nu vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem. 

Met de uitbreiding hoopt Statiegeld Nederland dat het systeem overzichtelijker wordt. “Door alle sappen toegang te bieden tot het statiegeldsysteem zullen nog meer plastic flessen worden ingezameld en gerecycled”, zegt Raymond Gianotten.”Ook verwachten we onduidelijkheid weg te nemen als het gaat om het statiegeld op verpakkingen. Nu kwam het weleens voor dat op de ene fles wél statiegeld zat, en op dezelfde fles met andere inhoud niet”, aldus de directeur van Statiegeld Nederland.

Later ingeleverd

Het is overigens niet zo dat de sapflessen van het ene op het andere moment ingeleverd zullen worden bij bijvoorbeeld het tankstation. Daar gaan naar verwachting nog maanden overheen. Zo moeten nieuwe flessen door producenten nog voorzien worden van statiegeldlogo’s. Daarna zal, net als tijdens de invoering van het statiegeldsysteem voor kleine flessen, een overgangsperiode komen waarin zowel flessen mét als zonder logo op de markt zijn.

Bovendien moeten de producenten van flessen voor 100 procent sappen voldoen aan verschillende voorwaarden om mee te mogen doen. Petverpakkingen met de juiste maatvoering kunnen probleemloos instromen, maar voor andersoortige verpakkingen moet getoetst worden of instroom mogelijk is. “We moeten ervoor zorgen dat het statiegeldsysteem voor plastic flessen goed blijft functioneren en de hoge kwaliteit van het ingezamelde materiaal gewaarborgd blijft. Petflessen gemaakt voor 100 procent sap zijn vaak voorzien van extra laagjes ter bescherming van het product. Dit bemoeilijkt de recycling en leidt mogelijk tot aanvullende kosten. Flessen van andere kunststoffen zoals HDPE kunnen om deze reden niet deelnemen aan het systeem. Bovendien kunnen deze flessen door afwijkende formaten en afmetingen niet altijd worden ingenomen in inname-automaten”, legt Gianotten uit.

Verplichting sinds 1 juli

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde in januari dat ook sappen waaraan suiker of water is toegevoegd, worden beschouwd als frisdrank. In een plastic fles vallen deze producten onder de statiegeldplicht en moeten ze worden voorzien van een statiegeldlogo.

De Nederlandse statiegeldplicht geldt sinds juli 2021. Bemande tankstations aan de snelwegen zijn verplichte innamepunten. Locaties die niet aan de snelweg liggen, zijn vrij om die keuze zelf te maken. Statiegeld Nederland verwacht binnen enkele weken de voorlopige innameresultaten van 2021 te presenteren. Het grootste deel van de flessen wordt via het retailkanaal ingeleverd, maar ook tankstations spelen dus een rol.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.