Barista Cup Bakerstreet Shell

Shell serveert beste koffiespecial bij tankstation Ellerbrug in Limburg

Bron: Bakerstreet

Voor de lekkerste koffiespecial van Shell moet je bij tankstation Ellerbrug in het Limburgse Grathem zijn. De medewerkers van de locatie gingen er namelijk vandoor met de Barista Cup. De prijs werd in de wacht gesleept met de ‘Red Beet Latte’. 

De wedstrijd, georganiseerd door Shell, Selecta, FrieslandCampina, Alpro en Bakersteet, vond dit jaar voor de derde keer rij op plaats. Iedereen met een Shell-tankstation inclusief bakkerij kon deelnemen. In totaal streden negentig locaties om de hoofdprijs: de felbegeerde beker, een teamuitje en een landelijke introductie van de winnende koffiespecial. Shell Ellerbrug wist Shell de Wijert (nummer 2) en Shell Goudsepoort Oost (nummer 3) in de finale achter zich te houden.

Drie rondes

In verschillende rondes werden de deelnemers meegenomen in een ‘ware koffiereis’. In iedere ronde kwam een ander thema aan bod en moesten er praktijk- en kennisopdrachten uitgevoerd worden. Zo werd in de eerste ronde de kennis over de koffie getest. Vragen als ‘Waar komen de bonen vandaan?’ en ‘Welke soorten blends zijn er?’ passeerden daarbij de revue. Ook werd er gekeken naar de manier waarop de koffie gemaakt werd. “De creativiteit en kennis van koffiespecials was dit jaar nóg hoger dan vorig jaar. We zien de meest uiteenlopende ideeën en koffiespecials langskomen, waarbij werkelijk aan alles gedacht is”, aldus Celine Simons van conceptontwikkelaar voor foodformules Bakerstreet.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Shell Barista Cup winnaar 2021
De winnende koffie is volledig vegan. Foto: Bakerstreet

In de tweede ronde ging het om melk: hoe zagen de versieringen eruit en werden ook de plantaardige alternatieven goed opgeschuimd? Tot slot werd de beleving beoordeeld. Vooral de smaak- en gastbeleving waren daarbij de belangrijke pijlers. In dit derde blok gingen de deelnemers bovendien aan de slag met hun eigen koffiespecial.

Volledig vegan

Op basis van de punten uit de drie rondes werden twaalf halve finalisten gekozen. De jury heeft alle koffiespecials vervolgens op locatie geproefd. Hier kwamen drie finalisten uit voort. “Daarnaast was team-effort een belangrijk onderdeel in deze campagne. We hebben de locaties uitgedaagd om als team in deze campagne te strijden. Het hele team moest paraat staan, want op ieder willekeurig moment konden zij getoetst worden op hun kennis en kunde over koffie.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Barista Cup winnaar Shell Ellerbrug
Het winnende team poseert met de prijs. Foto: Bakerstreet

De koffiespecial van Shell Ellerbrug – de Red Beet Latte – wordt door de jury vooral geroemd vanwege het feit dat deze volledig vegan is. “Het concept was door het gehele team tot in detail uitgedacht en speelt in op de steeds groter wordende vegan trend. De smaak is zeer consistent, goed in balans, maar geeft toch een verrassende smaakexplosie. Ook waren de presentatie en het ontvangst finalewaardig (de hele bakkerij was in thema versierd en er werd zelfgemaakte, bijpassende vegan koek geserveerd). Maar, de koffiespecial is niet de enige reden waarom Shell Ellerbrug gewonnen heeft. Ook behaalde zij geweldige scores op het gebied van workflow en koffiekennis”, zegt Martijn D’haene, category manager koffie bij Shell.

Beste bakkerij

De allereerste editie van de Barista Cup werd in 2019 gehouden. Met de competitie willen de organisatoren de kwaliteit en kennis over de koffie in de shop verhogen. “We willen energie geven aan de teams en hen samen laten komen om het beste barista-team van Shell langs de weg te worden.”

Bovendien organiseerde Shell vanaf september nog een tweede medewerkerscampagne: de Mystery Guest campagne. Daarbij werd gekeken naar de meest gastvrije Shell-bakkerijlocaties. Na tien weken van anonieme bezoeken door 175 mystery guests en meer dan 1500 beoordelingen werden uiteindelijk twee winnaars gekozen: Shell Sandelingen-Oost (langs de snelweg) en Shell Stadsdennen (niet langs de snelweg).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.