Matthijs Verhaar Smart Safe Company

‘Afstorten bij de bank is niet meer van deze tijd’

Foto: Nico Schinkelshoek

Op een streng bewaakt bedrijventerrein in Waddinxveen verwerken Matthijs Verhaar en zijn collega’s dagelijks stapels met geld. Een deel van dat geld is afkomstig uit de tankstationsector. Met de kluis van Smart Safe Company hoeft de tankstationondernemer zelf geen bankfiliaal meer te betreden.

Een locatie waar van oudsher veel cashgeld in omloop is, zijn de tankstations. Dat wordt niet alleen gebruikt bij het afrekenen van de brandstof, maar ook voor het kopen van een broodje of een drankje. Een grote groep ondernemers in de sector kiest ervoor om het geld uit de kassa in een zogenoemde sealbag te stoppen en dat achterin de zaak op te slaan in een kluis. Als het aan Smart Safe Company (SSC) ligt, moet dat proces met de ‘ouderwetse sealbag’ gemoderniseerd worden.

Smart Safe bij tankstation

Bij het Zuid-Hollandse bedrijf geloven ze dat dat kan met de Smart Safe. In de kluis is ruimte voor duizend bankbiljetten. Een chip in de kluis telt hoeveel briefjes erin gaan. Wanneer er negenhonderd biljetten in zitten, wordt er automatisch een seintje gegeven aan de waardetransportafdeling van SSC, die daarop een afspraak inplant met de tankstationondernemer. Als het bedrag in de kluis hoger is omdat er bijvoorbeeld alleen maar biljetten van vijftig euro inzitten, is de kluis eerder ‘vol’ en wordt deze sneller opgehaald. “Ik hoop het afstorten met de sealbag te moderniseren. Als je dat kan doen met iets nieuws, met enthousiaste mensen, is dat leuk om te zien”, vertelt Verhaar.

De kluis wordt onder de kassa van het tankstation geplaatst. “Daarna activeren we de cassette. Bij de activatie daarvan word je gekoppeld aan onze database. Elke nacht bepalen wij via de portal wat er in de Smart Safe zit. Dat bedrag wordt direct en automatisch op de bankrekening van de ondernemer gezet vanuit ons systeem. Ik snap oprecht niet waarom mensen het niet doen”, zegt de directeur. “Het principe is dat je een tankstation hebt waar voorin de kluis staat, en daarna hoef je zelf niks meer te doen. Ook hoeven medewerkers niet meer met de kassalade naar achteren te lopen en het geld te tellen.”

Inktpatronen

Ook berekent het team van SSC hoelang het duurt van het moment dat de auto stopt, tot het moment dat de kluis is gewisseld. Mocht het na de activatie van het systeem namelijk langer duren voordat de kluis vervangen is of als deze verkeerd wordt opgemaakt, opent zich een inktpatroon in de cassette. “De ondernemer kan de fout niet maken, want die raakt de cassette verder niet aan. Alleen SSC vervangt deze. Bij bijvoorbeeld diefstal van de kluis wordt het geld zo onbruikbaargemaakt.”

Kader Smart Safe Company

Een bijkomend voordeel van deoplossing is volgens Verhaar dat de afstortmogelijkheden afnemen,omdat steeds meer banken dedeuren sluiten. “Ja, het kost iets meer dan wanneer je het moet afstorten. Je koopt de kluis en betaalt een vast bedrag per maand”, geeft hij toe. “Maar het is veiliger, want anders moet je over straat lopen naar het bankfiliaal, die dan ook nog eens langzaamaan sluiten.”

Weinig locaties

Toch zijn er volgens Verhaar nog relatief weinig tankstations waar gebruikgemaakt wordt van een Smart Safe van SSC. Zo’n vijfhonderd ondernemers met tankstations passen de oplossing toe. Dat loopt uiteen van grote ketens tot zelfstandigen. “Ik denk dat het verstandig is om wat anders te proberen. Dat zeg ik wel omdat ik hier werk, maar het gaat echt snelheid maken. Afstorten bij de bank is niet meer van deze tijd.”

Nadat het geld door de beveiligers van SSC is opgehaald, wordt het verzameld bij het bedrijf in Waddinxveen en geteld. Vanaf daar wordt het weer naar de bank gebracht, maar de ondernemer heeft het dan al een paar dagen op de eigen rekening staan.

Volgens Verhaar heeft zijn onderneming bestaansrecht zolang er cashgeld in omloop is, en dat verandert voorlopig niet. Ook niet bij de tankstations. “We vinden dat cashgeld nog steeds een bepaald onderdeel uitmaakt van de samenleving.” Als hij een advies mocht geven aan de ondernemers, zou dat zijn om het proces voor henzelf te vereenvoudigen en uiteraard eens te kijken naar de Smart Safe van SSC. “We kunnen er makkelijk veel meer klanten bij hebben.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 5. Ga voor meer informatie over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.