De Haan Ton's Kiosk Appelweg Amsterdam

Allereerste onbemande tankshop geplaatst bij De Haan Express in Amsterdam

Bron: Lekkerland Nederland

De Haan Minerale Oliën en Convenience Retail Solutions (CRS) – een dochteronderneming van Lekkerland – hebben de eerste shop geplaatst voor onbemande tankstations. Aan de Appelweg in Amsterdam werd begin december de Tony’s Kiosk gelanceerd. 

Bij De Haan Express in Amsterdam Noord ervaren de klanten een ‘ware winkelbeleving’ door de ramen, schuifdeuren en het gebruik van led-schermen. De schermen trekken niet alleen de aandacht van de tankende automobilisten, ook kunnen ze gebruikt worden als extra verdienmodel, waarbij adverteerders gebruikmaken van ‘de hoge mediawaarde dankzij de uitstekende ligging van de tanklocatie’.

Vendingmachines en kluisjes

Klanten komen de kiosk binnen met bijvoorbeeld een bankpas, creditcard, mobiele telefoon, Tony’s voordeelkaart of een Apple Watch. De betaalmiddelen dienen als verificatie. Nadat klanten de shop betreden, kunnen ze zichzelf bedienen. De shop is beveiligd met camera’s om de veiligheid te waarborgen.

Afrekenen gebeurt via de orderkiosk. In de shop staan vijf vendingautomaten en lockers met gekoelde dranken, zoetwaren, sandwiches, een seizoensgebonden assortiment en non-food artikelen zoals autogebonden producten, bloemen en openhaardhout. De consument bestelt de producten via de bestelzuil, waar direct ook giftcards en telefoonkaarten gekocht kunnen worden. Met een QR-code wordt de bestelling vervolgens geactiveerd, waarna deze in de automaten wordt vrijgegeven. Voor koffie kan men terecht bij de automaat van Lavazza.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Lavazza Tony's Kiosk Appelweg Amsterdam
De koffiemachine werkt als enige niet via de bestelzuil. Foto: Lekkerland Nederland

“De hedendaagse petrol-consument hecht grote waarde aan snelheid, gemak en een relevant assortiment. In samenwerking met onze industriepartners werkt CRS aan oplossingen die aansluiten op deze behoefte”, zegt Freek van Beek. Volgens de algemeen directeur van Lekkerland en CRS heeft de branche daarnaast te maken met digitalisering. “We spelen in op deze ontwikkelingen en bieden ondernemers inzicht en concepten om bestaande bemande locaties beter te laten renderen. De kiosk is een voorbeeld van een onbemande retailoplossing.”

Veranderende markt

Volgens de twee samenwerkende bedrijven zorgen de opkomst van elektrisch rijden en de ontwikkelingen rondom de verkoop van tabak er bovendien voor dat de tanklocaties in de toekomst veranderen. Voor veel petrol-ondernemers is het daarnaast een uitdaging om voldoende rendement te behalen en wordt er gezocht naar mogelijkheden om kosten te besparen. Ook het vinden van nieuw personeel blijkt in de praktijk niet eenvoudig, stellen ze.

De komst van de onbemande kiosk is een antwoord op die ontwikkelingen. “Het aantal onbemande tanklocaties in Nederland vertoont een sterke stijging en overtreft inmiddels het aantal bemande locaties”, aldus Ulrich Knieling, onafhankelijk adviseur bij CRS. “In Nederland bestaan er momenteel ruim 2.100 onbemande tanklocaties die geen winkelaanbod hebben. Wij geloven dat juist op deze locaties volop kansen liggen door waarde en relevantie toe te voegen.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

bestelzuil Tony's Kiosk Appelweg Amsterdam
Bestellen gebeurt via de bestelzuil in het midden van de shop. Foto: Lekkerland Nederland

De volledige shop werd in Amsterdam met een vrachtwagen in delen aangeleverd. In ‘mum van tijd’ werd deze afgemonteerd tot een compleet en onbemand shopconcept.

Mogelijk bij meer merken

De Haan is de zogenaamde launching customer die dit concept als eerste gaat testen onder hun eigen merknaam Tony’s Kiosk, laat Lekkerland weten. Gedurende de uitrol wordt het consumentengedrag onderzocht en daarbij het assortiment waar nodig aangepast. Naar verwachting zullen in de komende periode meer kiosken geplaatst worden, ook bij andere klanten van CRS en Lekkerland.

CRS houdt zich bezig met convenience-retailoplossingen en heeft als primaire doel de petrolbranche in Nederland aantrekkelijker, relevanter en toekomstbestendig te maken. Dit doen zij door hun klanten te ondersteunen bij de ontwikkeling en optimalisatie van onbemande en bemande tanklocaties.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.