Tankshops mogen ondanks aangescherpte coronamaatregelen gewoon openblijven

Hoewel de horeca en de essentiële winkels vanaf zaterdag 13 november om 20.00 uur moeten sluiten, geldt dat niet voor de shops en de horecagelegenheden in de tankstations. Ook het tonen van de QR-code is voor klanten op veel locaties niet nodig. 

Dat meldt de Belangenvereniging Tankstations (BETA) naar aanleiding van een nieuwe coronapersconferentie vrijdag. “Opnieuw zijn er maatregelen aangekondigd in verband met oplopende besmettingen. Zowel de persconferentie als de website Rijksoverheid.nl biedt geen duidelijkheid over de positie van tankstations. Vanuit het Ministerie van I&W hebben wij deze duidelijkheid wel gekregen. De inhoud van de maatregelen is anders dan we eerder gezien hebben”, aldus de brancheorganisatie.

QR-code verplicht

Het is voor tankstationondernemers toegestaan om de shop open te houden na 20.00 uur, zonder beperking in de openingstijden. Het bereiden en verkopen van maaltijden en dranken blijft ook mogelijk in de avonduren. Voor Rijksweglocaties geldt dat er geen QR-code gecheckt hoeft te worden, ook niet als gasten plaatsnemen aan tafel.

Voor tankstations aan het ‘onderliggend wegennet’ geldt vanaf 13 november wel een QR-code plicht als mensen binnen hun consumptie nuttigen, aldus de BETA. Hier gaat het om een verandering ten opzichte van het bestaande beleid. Afhaal is wel altijd mogelijk en toegestaan. De mondkapjesplicht, die een week eerder weer inging, blijft ook op tankstations gewoon gelden, evenals het houden van de anderhalve meter afstand.

Handhaving

Tankstations werden aan het begin van de pandemie als essentiële winkels aangemerkt, maar hebben een andere positie dan bijvoorbeeld supermarkten. “Het zou kunnen dat er in de handhaving dus ook verschillend opgetreden wordt, omdat handhavers niet volledig op de hoogte zijn of verkeerd zijn geïnformeerd”, stelt de brancheorganisatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.