Zwerfafval

Merendeel van tankstations op verzorgingsplaatsen ondermaats

Bron: ANWB persbericht

Automobilisten die tijdens hun reis een stop maken bij een verzorgingsplaats langs de snelweg, stuiten regelmatig op onplezierige taferelen. Dat concludeert de ANWB op basis van een landelijk onderzoek bij 38 stopplaatsen met minimaal een pomp én horeca. 

Zwerfvuil, aso-gedrag (hard optrekken op lange rechte parkeerhavens zonder drempels), gevaarlijke situaties voor voetgangers en slecht overzicht in het donker door gebouwen en bomen zijn eerder regel dan uitzondering, blijkt uit een test van de Kampioen. (Bekijk hier alle onderzochte verzorgingsplaatsen met de behaalde scores.)

22 van de 38 verzorgingsplaatsen scoren zelfs een 6 of lager. In totaal kregen veertien van de locaties een onvoldoende en scoorden slechts drie plekken een cijfer van een 7 of hoger. Geen enkele verzorgingsplaats scoorde een 8, wat volgens de test een ‘goed’ zou betekenen. Om die reden wordt er volgens de onderzoekers ook geen winnaar gekozen, want die is er simpelweg niet.

Erg weinig te bieden

In 2018 en 2019 voerde projectleider Joris van Drooge een soortgelijk onderzoek uit bij stopplaatsen langs vier populaire vakantieroutes. “Het viel me op dat Nederlandse stopplaatsen over het algemeen niet erg prettig zijn. Dat komt ook doordat we in Nederland gemiddeld korter rijden dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Er is daarom minder behoefte aan een lange stop. Maar, ze hebben wel erg weinig te bieden op gebied van ontspanning, zoals bankjes, speelplaatsen, groen of kunstwerken.”

De tankstations werden in een tijdsbestek van ongeveer een maand allemaal bezocht. Dat deed Van Drooge samen met een collega en een team van het bedrijf Eye on Retail, die de tankshops en restaurants voor haar rekening nam. Als coördinator van het onderzoek ging Van Drooge overal langs om een goed beeld te krijgen. “Het leverde vooral veel tegenvallers op. De meeste stations nodigen niet uit tot een verblijf om even te ontspannen. Tenzij je bij bijvoorbeeld een La Place of Hajé gaat zitten, die hebben vaak fijne ruimtes en terrassen.”

Vieze toiletten

Op het gebied van hygiëne werden vooral in de Randstad problemen opgemerkt. Omdat daar dagelijks veel bezoekers passeren, zijn de wc’s vaak vies, blijkt uit de test. Ook zijn veel verzorgingsplaatsen uitgestrekt, maar wordt er niks met de ruimte gedaan. Volgens de ANWB mankeert er eigenlijk bijna altijd wel iets aan de locaties. Problemen lopen uiteen van het ontbreken van zebra- en voetpaden tot te lage aantal toiletten bij grote stations en torenhoge brandstofprijzen. Ook de toegankelijkheid voor mensen met een beperking liet regelmatig te wensen over. “Ontluisterend vonden wij dat zeer weinig tankstations parkeerplekken voor gehandicapten direct voor of naast het station hebben, soms helemaal niet.”

Een van de meest opmerkelijke taferelen die Van Drooge zag was toch wel een opmerkelijke bord, waarop werd gewaarschuwd voor goudverkopers bij de Wouwse Tol Zuid.  “Dat heb ik zelfs bij alle honderden stations in het buitenland die ik heb bezocht nooit gezien.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wouwse Tol bord
Het bord waarop wordt gewaarschuwd voor goudverkopers. Foto: Joris van Drooge

Toch zijn er ook plaatsen waar het relatief goed gaat. Shell-station de Lepelaar in Flevoland behaalde de hoogste score van alle 38 locaties: een 7.3. Daarna volgen Shell Hackelaar in Noord-Holland met een 7.1 en Esso de Wuust in Limburg met een rapportcijfer van een 7.0.

De ‘parels’

Omdat Van Drooge nog niet alle verzorgingsplaatsen in Nederland kende, verwachtte hij wat parels tegen te komen. Die vond hij voornamelijk in De Wuust (A73) en Hajé Zurich Afsluitdijk (A7), wat volgens de onderzoeker beide prettige locaties bleken te zijn. “Hendriksbos (A28) kende ik al en dat is een mooie plek in het Veluwse bos, maar had altijd amper wat te bieden en een heel ouderwetse kleine tankshop. Een mooi nieuw Hajé restaurant (tijdens het onderzoek in aanbouw en deels open) zal daar verandering in brengen, waardoor het een betere stopplaats wordt.”

De ANWB zegt in gesprek te zijn met onder andere Rijkswaterstaat en exploitanten van diverse terreinen over hoe verzorgingsplaatsen, beter, fijner en duurzamer kunnen worden. De komende jaren zal de ANWB deze plaatsen langs snelwegen blijven onderzoeken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.