Plastic handschoen pomp

Plasticverbod heeft geen invloed op handschoentjes aan pomp

Bron: Newco Europe

Binnenkort geldt er in Nederland een verbod op wegwerpplastic. Per 3 juli is het in de Europese Unie niet langer toegestaan om producten van kunststof voor eenmalig gebruik beschikbaar te stellen. De plastic wegwerphandschoenen aan de pomp mogen voorlopig wel blijven hangen, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. 

Onder de nieuwe richtlijn Single Use Plastics (SUP) wordt het verboden om producten die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan, te verstrekken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om plastic borden, bestek, roerstaafjes, wattenstaafjes en ballonstokjes, maar ook om voedselverpakkingen, bekers en drankverpakkingen gemaakt van piepschuim. De plastic handschoenen die consumenten kunnen gebruiken tijdens het tanken, worden niet genoemd in het rijtje met verboden producten. Dat betekent dat er ook geen verbod op het product komt en ze dus nog gewoon mogen blijven hangen, aldus het ministerie.

Afbreekbare handschoenen

Voor Newco Europe, leverancier van non-food artikelen voor tankshops, is het goed nieuws dat niet direct alle dieselhandschoenen uit het assortiment gehaald moeten worden. Een alternatief is namelijk nog niet direct voor handen, hoewel het bedrijf wel werkt aan duurzamere en groenere producten. ”Zo verwachten we deze winter ijskrabbers vervaardigd uit honderd procent gerecycled, zuiver plastic te kunnen aanbieden. En de biologisch afbreekbare dieselhandschoentjes komen ook dit jaar in ons assortiment”, aldus Renate Remie.

Het ‘Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik’ moet ervoor zorgen dat zwerfafval drastisch wordt verminderd. Bestaande voorraden mogen nog wel gebruikt worden. Bovendien geldt vanaf 1 juli voor ondernemers met een tankstation langs de snelweg de verplichting om statiegeld te bieden voor petflessen. Ook die maatregel moet bijdragen aan de bestrijding van rondzwervend plastic.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.