Statiegeld op kleine plastic flessen bijna een feit

Over een kleine maand worden tankstations langs de snelwegen verplichte innamepunten van kleine plastic flesjes voor frisdrank en water. In ruil daarvoor moet het personeel 15 eurocent aan de klant kunnen aanbieden. 

Statiegeld Nederland, dat samen met de producenten en innamepunten verantwoordelijk is voor de goede invoering van het nieuwe statiegeldsysteem, hoopt dat zeker 90 procent van de kleine flesjes die wordt verkocht, weer ingenomen kan worden. “Plastic is een waardevolle grondstof en het is zonde als die verloren gaat. Van de kleine plastic flesjes kunnen weer andere verpakkingen en producten gemaakt worden. Statiegeld op kleine plastic flesjes stimuleert mensen om de flesjes weer in te leveren”, aldus directeur Raymond Gianotten.

Overgansperiode

Er zal tijdelijk een overgangsperiode zijn waarin zowel flesjes met als flesjes zonder statiegeld op de markt zijn. De nieuwe flessen zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. Voor 1 juli zullen er al overigens al flesjes met het nieuwe logo verkocht worden, omdat ze ‘geleidelijk instromen’. Daarom is het mogelijk dat consumenten ook al voor de afgesproken datum statiegeld moeten betalen. Voor flesjes zonder logo geldt geen teruggave van statiegeld.

“Deze verandering zal best even wennen zijn. Daarom starten wij een landelijke campagne zodat iedereen in Nederland weet dat vanaf 1 juli ook statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water zit. Het is belangrijk om op het statiegeldlogo te letten en ervoor te zorgen dat het etiket bij inleveren nog op de fles zit en goed te lezen is”, aldus Gianotten.

Ook de supermarkten en locaties zoals sportverenigingen worden plekken waar de flesjes ingeleverd kunnen worden. Later volgt een aantal grote NS-stations. Pomphouders kunnen klanten ook de optie geven om het statiegeld te doneren aan een goed doel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.