ADM Snackautomaat

Snelle hap onverminderd populair bij tankstations

Bron: ADM

Ook in coronatijd liep de verkoop van traditionele snacks en deegwaren bij tankstations goed door. Een manier om nog meer uit je warme snackverkoop te halen, is door te kiezen voor een snackautomaat in plaats van een warmhoudkast. Zo’n automaat verdient zichzelf terug, stelt Hans van Engelen van ADM Automaten.

Voor tankstations met een shop wordt het steeds belangrijker om werk te maken van de bakery. Door een stijging van het aantal elektrische auto’s zal de brandstofafzet de komende jaren verder afnemen. De strenge maatregelen die genomen worden om het roken te ontmoedigen, zullen naar verwachting leiden tot een daling van de inkomsten uit tabak. Het is daarom zaak om in te zetten op goede koffie en lekkere broodjes. Ook de snelle hap biedt volop mogelijkheden. De bereiding is immers eenvoudig en de marge interessant.

In coronatijd liep de verkoop van warme snacks bij tankstations prima door, vertelt Hans van Engelen van ADM Automaten. Het bedrijf uit Geldrop levert snackautomaten aan een aantal grote maatschappijen. “We zijn inmiddels al 25 jaar actief in de tankstationbranche. Doordat we gestart zijn met het plaatsen van snackautomaten bij alle Shell-snelweglocaties, zijn wij inmiddels marktleider in de sector. Verder zijn wij onder meer actief bij Vissers Energy Group, Klik Exploitaties en talloze zelfstandige tankstationhouders die onder de vlag van oliemaatschappijen hun eigen onderneming draaien.”

Bewaken van temperatuur en kwaliteit

In tegenstelling tot veel andere horeca-ondernemers konden tankstations hun deuren afgelopen tijd wel openhouden. De interesse voor snackautomaten bleef daarbij onverminderd hoog. “Een automaat biedt heel veel voordelen ten opzichte van de traditionele warmhoudkasten. Voor tankstations leveren wij uitsluitend ons topmodel, de elektronische Excellent+, die standaard is uitgerust met contactloos betalen en het ‘Time Control Systeem’ (TCS), dat continu de kwaliteit en temperatuur bewaakt van de warme snacks.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

ADM snackautomaat warme snacks
Een van de snackautomaten van ADM.

Gefrituurde snacks of ovensnacks kunnen tot wel vijf uur in de automaten warm gehouden worden door een ‘au-bain-marie-achtige’ wijze van verwarmen. Het TCS-systeem regelt de kwaliteit en temperatuur, doordat ieder vakje uitgerust is met een lens gekoppeld aan een led-lampje. Dat lichtje brandt groen als het product klaar is voor verkoop. Zodra de bewaartijd overschreden is, gaat het groene lampje rood knipperen en moet het product verwijderd worden. “Dit garandeert een kwalitatief product dat voldoet aan de strenge eisen van de Warenwet.”

Belang van hygiëne

Hygiëne is een hot item in coronatijd, misschien wel belangrijker dan ooit. Is ook dat een belangrijke reden voor tankstations om af te stappen van de traditionele warmhoudkasten? “Wij hebben halverwege 2020 handgrepen met een anti-bacteriologische coating geïntroduceerd die juist in deze coronatijd een belangrijke aanvulling zijn op het veilig verkopen van snacks met onze automaten. Er zijn veel ondernemers die inderdaad besluiten om uit het oogpunt van hygiëne de overstap te maken naar onze snackautomaten. Een tweede probleem met de hygiëne in de warmhoudkasten is de kerntemperatuur. De vereiste temperatuur van 63 graden wordt vaak niet gehaald.”

Het investeringsbedrag voor de snackautomaten ligt aanzienlijk hoger dan andere vormen van warmhoudapparatuur. Toch verdienen tankstations deze investering relatief snel weer terug, stelt Van Engelen. “Onze automaten gaan met gemak vijftien jaar mee. Als je gemiddeld zestien snacks per automaat per dag verkoopt, wat zeker zeer reëel is, tegen een gemiddelde verkooprijs van 2 euro, dan kan de automaat binnen één tot anderhalf jaar al worden terugverdiend. Door te kiezen voor jonge occasions of de automaten te leasen wordt de investering in automaten nog aantrekkelijker.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

‘Onze automaten gaan met gemak vijftien jaar mee.’

Automaat met vier vakken

Sinds kort biedt ADM Automaten naast de grotere automaten ook een nieuwe snackautomaat met vier vakken aan. Dit is volgens Van Engelen het perfecte alternatief voor de warmhoudkasten. Deze compacte automaten die uitsluitend voorzien zijn van contactloos betalen, kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande counters. Er zijn geen grote aanpassingen of verbouwingen nodig voor een speciale snackhoek. De verkoop gaat bovendien snel en hygiënisch. Binnenkort presenteert het bedrijf in samenwerking met TSG en Xafax een zogenaamde ‘slimme box’. “Hiermee is het mogelijk om alle data uit de automaten uit te lezen in een speciaal ontwikkeld dashboard. Dit kan zelfs gekoppeld worden aan de huidige kassa-systemen.”

Lastig jaar

Het was voor veel ondernemers geen makkelijk jaar. Volgens Van Engelen is merkbaar dat veel bedrijven op dit moment in zwaar weer verkeren. “Grote investeringen worden uitgesteld in afwachting van de gevolgen van deze coronacrisis. Ook wij hebben last gehad van teruglopende omzetten bij horecaondernemers. Gelukkig zijn wij ook actief in petrol, retail en export. Juist dankzij deze spreiding hebben wij al met al toch een bijzonder goed 2020 achter de rug.”

Volgens Van Engelen worden de pluspunten van de snackautomaat juist nu extra duidelijk. “Hopelijk kunnen we ondernemers op deze manier helpen om hun verkoop toch zo goed mogelijk op gang te houden. Want juist in een tijd waarin heel veel stoplocaties gesloten zijn, is het tankstation een plek waar chauffeurs en andere klanten gelukkig nog wél terechtkunnen.”

Dit artikel is verschenen in TankPro Magazine nummer 1. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.