Toiletten One Hundred Restrooms officieel geopend

One Hundred Restrooms opent eerste van reeks ‘innovatieve’ toiletten bij Total-tankstations

One Hundred Restrooms opende maandag officieel de eerste vernieuwde toiletten bij Total Aurora aan de A4 in Leiderdorp. De toiletten werden geopend door ‘toiletprofessor’ Johan Molenbroek, hoofddocent bij de TU Delft. In zijn speech benoemde Molenbroek het belang van voldoende, toegankelijke en hygiënische toiletten onderweg. “Ik volg al veertig jaar toiletontwikkelingen en ik vind dit een mooie innovatie. De combinatie van technologie, hygiëne en design maken dat je er helemaal ‘zen’ uitkomt.”

In februari ging TankPro in gesprek met Mariëlle Romeijn van One Hundred Restrooms. In het voorjaar van 2021 moeten de nieuwe toiletruimtes op nog eens twee snelweglocaties van Total gereed zijn. Volgens Romeijn worden toiletten steeds belangrijker voor tankstations. “Je ziet dat consumenten daar steeds kritischer op worden.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Toiletten One Hundred Restrooms
De nieuwe toiletten bij Total Aurora in Leiderdorp. Foto: Alwin Kroon.

”We kwamen in contact met Total Nederland over ons nieuwe aanbod. Zij waren aan verandering toe, dus de timing was perfect. Total was meteen erg enthousiast over ons concept. Langzaam maar zeker kwam het tot een concrete samenwerking”, legt Romeijn, een van de grondleggers van het concept, uit. Begin 2021 zullen de eerste resultaten daarvan ook zichtbaar zijn bij Total Oudenhorst in Woudenberg en Total Oudegein in Nieuwegein.

Zintuigen

One Hundred Restrooms richt zich volgens Romeijn op de link tussen gezondheid en hygiëne. “Onze sterke basis is eigenlijk een combinatie van materiaalgebruik, licht, geluid en geur. Dat doet al heel veel met mensen. Alle zintuigen worden geprikkeld. Daarnaast voegen wij technologie toe. We hebben interactieve spiegels waar bijvoorbeeld handenwasinstructies op gegeven worden, maar waar mensen ook tips krijgen. ‘Zorg dat je genoeg eet en drinkt’ en ‘neem genoeg pauze’ zijn daar voorbeelden van.”

Geluid speelt een belangrijke rol in de ruimtes van One Hundred Restrooms. “We weten uit onderzoeken dat geluid een positieve werking kan hebben op hoe je je voelt. Natuurgeluiden hebben een rustgevend effect.” Ook geur is van groot belang voor het bedrijf. “We hebben een geur samengesteld met daarin een soort boslucht. Die is gecombineerd met een frisse lucht.” Hoewel de consument daarmee het idee krijgt in een bos te zijn, is dat volgens Romeijn wel op een goede manier. “Het is geen grondlucht”, grapt ze.

Weegschaal

Bij de grote stations voegt het bedrijf ook nog een slimme weegschaal toe. Binnen twee tot drie minuten worden zaken als de bloeddruk, BMI, gewicht en de zuurstofsaturatie gemeten. “Je krijgt dan een ticket waarop je kan zien wat de norm is. Dan kun je voor jezelf kijken hoe je ervoor staat. Als je vaker op zo’n station komt, kan je dat ook gaan bijhouden en kijken of je wijzigingen ziet waar je je ongerust over moet maken. Dat is een extra service die we bieden.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

One Hundred Restrooms
De weegschaal bij Total Aurora. Foto: Alwin Kroon.

“Wat we zien, is dat mensen steeds meer geïnteresseerd zijn in dingen die weinig tijd kosten en die ze kunnen integreren in hun dagelijkse routine. Een van die routines is dus naar het toilet gaan. Mensen zijn ook veel meer bezig met het monitoren van hun gezondheid’’, verklaart Romeijn het idee achter de weegschaal. Bij Total Aurora in Leiderdorp is de service verder uitgebreid met een ‘stoomervaring’. Bij binnenkomst in de toiletruimte loopt de klant door een nevelachtige stoom. De luchtvochtigheid zou bijdragen aan het terugdringen van virussen.

Klanttevredenheid

Toiletten bij tankstations worden nog vaak gezien als vieze ruimtes. Juist een schoon toilet levert volgens de vertegenwoordigster van het Amsterdamse bedrijf een grotere klanttevredenheid op. “Het is natuurlijk begonnen met food. Tankstations zijn zich meer gaan realiseren dat mensen daar speciaal voor komen als het goed is. Het tweede onderdeel waar mensen voor komen is naar het toilet gaan, los van het tanken.”

Ze stelt dat klanten het toilet nu zelfs belangrijker vinden dan het foodgedeelte. De coronacrisis speelt daar een belangrijke rol in. “Er is een soort bewustwording ontstaan dat hygiëne steeds belangrijker wordt. Daardoor zijn mensen gewoon veel kritischer op openbare toiletten en kijken ze beter of ze wel schoon en veilig zijn. Dat zal deels ook na de crisis zo blijven. Daar moet je dus zeker iets mee.”

Plannen

Hoewel de eerste nieuwe ruimtes met technische snufjes al zichtbaar zijn, is het bedrijf nog lang niet uitgeleerd. Zo houdt One Hundred Restrooms zich onder meer bezig met slimme spiegels die huidanalyses doen. De eerste testen daarmee lopen al in een Antwerps winkelcentrum. “Daarnaast zien we ook de opkomst van een meer medisch toilet waarmee je in een toiletroutine allerlei zaken kunt meten. Dan wordt het helemaal makkelijk om in de gaten te houden of je gezond bent.” Naast ontlasting, kunnen ook het gewicht en de bloeddruk gemeten worden door het contact dat een persoon met de toiletbril maakt.

“Het is een proces dat jaren gaat duren voordat mensen gewend zijn aan die rol van een wc, maar het is zonder meer een ontwikkeling die sowieso komt. Wij willen daar graag in vooroplopen”, benadrukt Romeijn. Uiteindelijk moeten de toiletten van het bedrijf op alle Total-snelweglocaties in Nederland te vinden zijn.

Dit artikel is grotendeels verschenen in TankPro Magazine nummer 1. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

One Hundred Restrooms opent eerste van reeks ‘innovatieve’ toiletten bij Total-tankstations | TankPro.nl
Toiletten One Hundred Restrooms officieel geopend

One Hundred Restrooms opent eerste van reeks ‘innovatieve’ toiletten bij Total-tankstations

One Hundred Restrooms opende maandag officieel de eerste vernieuwde toiletten bij Total Aurora aan de A4 in Leiderdorp. De toiletten werden geopend door ‘toiletprofessor’ Johan Molenbroek, hoofddocent bij de TU Delft. In zijn speech benoemde Molenbroek het belang van voldoende, toegankelijke en hygiënische toiletten onderweg. “Ik volg al veertig jaar toiletontwikkelingen en ik vind dit een mooie innovatie. De combinatie van technologie, hygiëne en design maken dat je er helemaal ‘zen’ uitkomt.”

In februari ging TankPro in gesprek met Mariëlle Romeijn van One Hundred Restrooms. In het voorjaar van 2021 moeten de nieuwe toiletruimtes op nog eens twee snelweglocaties van Total gereed zijn. Volgens Romeijn worden toiletten steeds belangrijker voor tankstations. “Je ziet dat consumenten daar steeds kritischer op worden.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

Toiletten One Hundred Restrooms
De nieuwe toiletten bij Total Aurora in Leiderdorp. Foto: Alwin Kroon.

”We kwamen in contact met Total Nederland over ons nieuwe aanbod. Zij waren aan verandering toe, dus de timing was perfect. Total was meteen erg enthousiast over ons concept. Langzaam maar zeker kwam het tot een concrete samenwerking”, legt Romeijn, een van de grondleggers van het concept, uit. Begin 2021 zullen de eerste resultaten daarvan ook zichtbaar zijn bij Total Oudenhorst in Woudenberg en Total Oudegein in Nieuwegein.

Zintuigen

One Hundred Restrooms richt zich volgens Romeijn op de link tussen gezondheid en hygiëne. “Onze sterke basis is eigenlijk een combinatie van materiaalgebruik, licht, geluid en geur. Dat doet al heel veel met mensen. Alle zintuigen worden geprikkeld. Daarnaast voegen wij technologie toe. We hebben interactieve spiegels waar bijvoorbeeld handenwasinstructies op gegeven worden, maar waar mensen ook tips krijgen. ‘Zorg dat je genoeg eet en drinkt’ en ‘neem genoeg pauze’ zijn daar voorbeelden van.”

Geluid speelt een belangrijke rol in de ruimtes van One Hundred Restrooms. “We weten uit onderzoeken dat geluid een positieve werking kan hebben op hoe je je voelt. Natuurgeluiden hebben een rustgevend effect.” Ook geur is van groot belang voor het bedrijf. “We hebben een geur samengesteld met daarin een soort boslucht. Die is gecombineerd met een frisse lucht.” Hoewel de consument daarmee het idee krijgt in een bos te zijn, is dat volgens Romeijn wel op een goede manier. “Het is geen grondlucht”, grapt ze.

Weegschaal

Bij de grote stations voegt het bedrijf ook nog een slimme weegschaal toe. Binnen twee tot drie minuten worden zaken als de bloeddruk, BMI, gewicht en de zuurstofsaturatie gemeten. “Je krijgt dan een ticket waarop je kan zien wat de norm is. Dan kun je voor jezelf kijken hoe je ervoor staat. Als je vaker op zo’n station komt, kan je dat ook gaan bijhouden en kijken of je wijzigingen ziet waar je je ongerust over moet maken. Dat is een extra service die we bieden.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

One Hundred Restrooms
De weegschaal bij Total Aurora. Foto: Alwin Kroon.

“Wat we zien, is dat mensen steeds meer geïnteresseerd zijn in dingen die weinig tijd kosten en die ze kunnen integreren in hun dagelijkse routine. Een van die routines is dus naar het toilet gaan. Mensen zijn ook veel meer bezig met het monitoren van hun gezondheid’’, verklaart Romeijn het idee achter de weegschaal. Bij Total Aurora in Leiderdorp is de service verder uitgebreid met een ‘stoomervaring’. Bij binnenkomst in de toiletruimte loopt de klant door een nevelachtige stoom. De luchtvochtigheid zou bijdragen aan het terugdringen van virussen.

Klanttevredenheid

Toiletten bij tankstations worden nog vaak gezien als vieze ruimtes. Juist een schoon toilet levert volgens de vertegenwoordigster van het Amsterdamse bedrijf een grotere klanttevredenheid op. “Het is natuurlijk begonnen met food. Tankstations zijn zich meer gaan realiseren dat mensen daar speciaal voor komen als het goed is. Het tweede onderdeel waar mensen voor komen is naar het toilet gaan, los van het tanken.”

Ze stelt dat klanten het toilet nu zelfs belangrijker vinden dan het foodgedeelte. De coronacrisis speelt daar een belangrijke rol in. “Er is een soort bewustwording ontstaan dat hygiëne steeds belangrijker wordt. Daardoor zijn mensen gewoon veel kritischer op openbare toiletten en kijken ze beter of ze wel schoon en veilig zijn. Dat zal deels ook na de crisis zo blijven. Daar moet je dus zeker iets mee.”

Plannen

Hoewel de eerste nieuwe ruimtes met technische snufjes al zichtbaar zijn, is het bedrijf nog lang niet uitgeleerd. Zo houdt One Hundred Restrooms zich onder meer bezig met slimme spiegels die huidanalyses doen. De eerste testen daarmee lopen al in een Antwerps winkelcentrum. “Daarnaast zien we ook de opkomst van een meer medisch toilet waarmee je in een toiletroutine allerlei zaken kunt meten. Dan wordt het helemaal makkelijk om in de gaten te houden of je gezond bent.” Naast ontlasting, kunnen ook het gewicht en de bloeddruk gemeten worden door het contact dat een persoon met de toiletbril maakt.

“Het is een proces dat jaren gaat duren voordat mensen gewend zijn aan die rol van een wc, maar het is zonder meer een ontwikkeling die sowieso komt. Wij willen daar graag in vooroplopen”, benadrukt Romeijn. Uiteindelijk moeten de toiletten van het bedrijf op alle Total-snelweglocaties in Nederland te vinden zijn.

Dit artikel is grotendeels verschenen in TankPro Magazine nummer 1. Wil je hét vakblad voor de tankstationsector voortaan in de brievenbus? Sluit dan direct een abonnement af en ontvang het blad 6x per jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.