Klanten betalen veel minder vaak met valse eurobiljetten

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Het aantal valse eurobiljetten dat in Nederland in omloop is, daalde in 2020. Een totaal van 25.500 neppe briefjes werd uit de roulatie gehaald, een afname van 34 procent ten opzichte van 2019. Dat stelt de Nederlandsche Bank. De daling is vooral zichtbaar vanaf het tweede kwartaal van 2020 en is grotendeels te verklaren door de coronapandemie, waardoor minder met contant geld betaald werd aan de kassa. 

Het biljet van vijftig euro werd afgelopen jaar het vaakst vervalst. In 56 procent van de 25.500 gevallen ging het om het oranje briefje. Daarna volgt met 18 procent het briefje van twintig euro. De Nederlandsche Bank stelt bovendien dat de valse eurobiljetten vaker van lage kwaliteit zijn. Daardoor zijn ze makkelijker te herkennen. Belangrijke echtheidskenmerken ontbreken op het briefgeld. Met de zogenaamde ‘kijk-voel-kantel methode’ zijn echte biljetten van valse te onderscheiden. 

Ook wereldwijd is er sprake van een daling in het aantal nagemaakte eurobiljetten. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) werden in 2020 zo’n 460.000 valse eurobiljetten gevonden, een ‘historisch laag aantal’. Daarmee daalt het totaal ten opzichte van 2019 met ongeveer 18 procent. Volgens de ECB is de kans klein dat je als ondernemer een vals biljet in handen krijgt, aangezien er zo’n 25 miljard echte eurobiljetten in omloop zijn. 

Bovendien maakte contactloos betalen een opmars in 2020. Mede door de coronacrisis bedroeg het aantal contactloze betalingen aan de kassa zo’n 67 procent, tegenover ongeveer 50 procent aan het begin van 2020.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.