Tankstations mogen toch langer door met tabaksverkoop

Tankstations in Nederland mogen nog zeker tot 2030 doorgaan met de verkoop van tabak, zo is vrijdag bekend geworden. De Tweede Kamer is inmiddels door de Ministerraad geïnformeerd.

Het besluit volgt op gesprekken tussen de belangenvereniging tankstations BETA, de Vereniging Nederlandse Petroleumindustrie (VNPI) en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis.

Supermarkten mogen onder meer vanwege het grote aantal jeugdige bezoekers vanaf 2024 geen tabak meer verkopen, terwijl tankstations hiermee tot in ieder geval 2030 door kunnen gaan. In de gesprekken met Blokhuis heeft BETA onderstreept dat pompstations een omgeving zijn voor personen van 18 jaar en ouder.

Daarnaast is tabak een belangrijke inkomstenbron voor de sector, waar onder meer de energietransitie van bekostigd wordt. Te snel stoppen met de tabaksverkoop bij tankstations zou dit in gevaar kunnen brengen, aldus de boodschap van BETA aan de staatssecretaris. “Na constructief overleg de afgelopen maanden hebben we de staatssecretaris weten te overtuigen van het nut en noodzaak van tabaksverkoop bij tankstations”, aldus BETA-voorzitter Ewout Klok. Mede hierdoor is de voorgestelde einddatum van de verkoop opgeschoven van 2028 naar 2030.

Verschil van supermarkten

“Natuurlijk zijn we niet blij dat er gesproken wordt over een verkoopverbod voor tabak. Tegelijkertijd zijn we vanuit BETA blij dat er naar ons is geluisterd en er verschil is gemaakt tussen de verschillende kanalen. Want wij verschillen wel degelijk van de supermarkten”, zegt Klok.

Na 2030 volgt een afbouw van de verkoop van tabak bij tankstations. Daarover gaat de branche volgend jaar in gesprek met de overheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.